Riski eläinkolareihin kasvaa pimenevinä syysiltoina

Julkaisuajankohta 8.9.2022 13.45
Uutinen

Sisä-Suomen poliisille tulee ympäri vuoden tehtäviä liittyen ajoneuvon ja eläimen törmäykseen. Eläinkolareiden määrä kasvaa kuitenkin huomattavasti syyskuukausina.

Vuosina 2020 ja 2021 poliisin tietoon tulleiden eläinkolareiden, joissa ei sattunut henkilövahinkoja, lukumäärä kasvoi syyskuukausien aikana korkeammaksi kuin mitä vastaavien kolareiden lukumäärä oli kesäkuukausina. Syynä tähän voidaan pitää sitä, että eläimiä on runsaasti liikkeellä hämärällä, jolloin myös niiden havaitseminen on vaikeampaa. 

Eläinkolarimäärät kasvavat huomattavasti syys- ja lokakuun taitteessa

Vuonna 2021 kesä-syyskuussa poliisin tietoon tuli 160-190 eläinkolaria kunkin kuukauden aikana. Ilmoitettujen eläinkolareiden määrä lähti huomattavaan kasvuun syys- ja lokakuun taitteessa. Viime vuoden lokakuun osalta tiedossamme on 337 ja marraskuun osalta 341 eläinkolaria. Kaiken kaikkiaan vuonna 2021 tietoomme tuli 2223 ajoneuvon ja eläimen törmäystä Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Toissa vuonna 2020 luvut kehittyivät samalla tavalla. Eläinkolarimäärien huippu ajoittui loka- ja marraskuulle, sillä ensiksi mainitun kuun aikana tietoomme tuli 280 ja jälkimmäisen kohdalla 414 eläinkolaria. Tässä uutisessa lukuihin lasketaan Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella poliisin tietoon tulleet ajoneuvon ja eläimen törmäykset, joissa ei ole sattunut henkilövahinkoja.

Hidasta ajonopeutta erityisesti täällä

Eläinkolareita tapahtuu kaikissa Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella olevissa kunnissa. Tarkasteltaessa poliisin tehtävämääriä on huomattavissa, että eläinkolareita ilmoitetaan poliisille toisissa kunnissa huomattavasti enemmän kuin toisissa. 

Vuonna 2021 poliisin tietoon tulleista eläinkolareista 98 sattui Jyväskylässä, 126 Akaassa, 139 Tampereella, 164 Nokialla, 169 Urjalassa ja 283 Sastamalassa. Näillä kuudella paikkakunnilla eläinkolareita ilmoitettiin kaikista eniten. Pienemmissä kunnissa tietoomme tulleiden kolareiden määrä on parhaimmillaan ollut jopa alle kymmenen. Eroihin eri kuntien ja kaupunkien välillä vaikuttaa oleellisesti myös alueen koko ja liikenteen määrä.

Vältä eläinkolareita

Liikenneturva on listannut nettisivuillaan keinoja, joiden avulla eläinkolareita voi yrittää välttää. Ensinnäkin, vähennä ajonopeutta hirvialueella tai huomatessasi metsästäjiä. Tarkkaile teiden reunustoja ja käytä kaukovaloja aina, kun se on mahdollista. Muista myös, että hirvivaara -liikennemerkki on sijoitettu paikkoihin, joissa eläinten tiedetään ylittävän tie useasti.

Jos eläin juoksee tielle, yritä kiertää eläin sen tulosuunnan puolelta. Varaudu kuitenkin siihen, että yhtä eläintä voi seurata toinen eläin. Tarkkaile myös alueita, joilla hirviaita alkaa tai päättyy. 

Toimi näin eläinkolarin sattuessa 

Ilmoita aina poliisille riistakolareista, joissa toisena osapuolena on hirvieläin, villisika tai suurpeto. Tee ilmoitus soittamalla yleiseen hätänumeroon 112. Kerro poliisille tarkka tapahtumapaikka. Soita hätäpuhelu mieluiten 112-sovelluksen kautta.

Hätäkeskus tai poliisi antaa sinulle tilanteessa lisäohjeita puhelimitse. Jos henkilövahinkoja ei ole, poliisi ei välttämättä tule paikalle itse silloin, kun on kyse peura- tai kauriskolarista, vaan ottaa yhteyttä tahoon, joka huolehtii tilanteesta loukkaantuneen tai kuolleen eläimen osalta.

Jalankulkija, muista heijastimen käyttö samasta syystä

Myös muiden liikenneonnettomuuksien riski lisääntyy näkyvyyden heiketessä syksyllä. Muista siis itse varautua vähintään heijastimella, mahdollisesti jopa valolla, liikkuessasi hämärällä. Ylitä tie taajamissa aina suojatien kohdalta ja maantiellä kohdissa, joissa näkyvyys on hyvä.
 

Liikenne Sisä-Suomen poliisilaitos Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta