Träff som avtalats via dejtingsida slutade i rån – polisen ber brottsoffer anmäla sig

Utgivningsdatum 14.9.2022 13.11 | Publicerad på svenska 15.9.2022 kl. 14.55
Nyhet

Ungdomsgruppen vid polisinrättningen i Helsingfors undersöker ett misstänkt fall av grovt rån som har samband med ett otrevligt slut på en träff som överenskommits via en dejtingsida. En grupp minderåriga misstänks ha lockat en medelålders man på en träff och sedan rånat honom. De misstänkta hade kommit överens om träffen på webbplatsen Seksitreffit.fi.

– När målsäganden anlände till platsen utsatte de misstänkta honom för våld och hotade med machetekniv. Vi misstänker att de stal pengar av mannen, säger utredningsledaren kriminalkommissarie Marko Forss.

En minderårig pojke sitter häktad misstänkt för grovt rån. Dessutom misstänker polisen tre andra pojkar och en flicka. Tre av ungdomarna i gruppen är desamma som i ett fall som inträffat på Östra Nylands polisinrättnings område.

– Vi misstänker att flickan och en av pojkarna har ordnat en träff med offret. De tre andra pojkarna har deltagit i själva rånet, säger Forss.

– På Östra Nylands polisinrättnings område hade de misstänkta ungdomarna i samma brottshärva skapat ett falskt användarkonto och e-postkonto genom vilket de hade fått kontakt med offren och bland annat utbytt kontaktuppgifter för att komma överens om en träffplats. Därefter har kontakten fortsatt antingen per telefon eller per e-post, berättar kriminalkommissarie Sampsa Aukio.

Vid förhören har det framkommit att det skett flera liknande fall inom både Helsingfors och Östra Nylands polisinrättnings område, men tills vidare har inga fler anmälningar gjorts till polisen. 

– Om du har blivit offer för en sådan här typ av gärningar, kan du med låg tröskel anmäla dig till polisen genom att antingen göra en brottsanmälan eller, om det handlar om situationer som inträffat i Helsingforsregionen, anmäla dig per e-post till adressen nuorisoryhma.helsinki@poliisi.fi. I situationer som inträffat inom Östra Nylands polisinrättnings område ska man göra det på adressen nuortentutkinta.ita-uusimaa@poliisi.fi, uppmanar Aukio.

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Helsingfors Polisinrättningen i Östra Nyland