Sijoitushuijaus

Julkaisuajankohta 28.3.2024 9.39
Uutinen

Eteläsavolaiselta mieheltä huijattiin maaliskuussa sijoituspetoksen yhteydessä yhteensä 120 000 euroa.

Mies näki ilmoituksen jossa kaksi tv-juontajaa mainostivat Immediate Bitware- nimistä sijoitusyritystä.  Todellisuudessa näillä tv-juontajilla ei ole mitään tekemistä kyseisen yrityksen kanssa. Mies klikkasi sivuston auki ja antoi yhteystietonsa. Tämän jälkeen hän alkoi saada yhteydenottoja Keski-Euroopasta puhelimitse ja WhatsAppilla.  Huijarit ovat saaneet mahdollisuuden tulla miehen tietokoneelle ns.käännössovelluksen asentamisen jälkeen. Rahansiirtoja on tehty useita ja rahaa on siirretty myös takaisin miehen tilille ilmeisesti harhauttamaan miestä siihen oletukseen, että sijoitus olisi jo tehnyt tuottoa. Lopulta kaikki rahat on siirretty eteenpäin ulkomaisille tileille ja rahanvälitysfirmoille. Miehen tietoja hyväksikäyttäen on myös tehty lainahakemus jonka mies sai kuitenkin peruttua.

Julkisuuden henkilöiden profiilia ja tietoja hyväksikäyttäen tekaistuja sijoitusmainoksia esiintyy tasaisin väliajoin ja niillä on saatu huijattua kansalaisilta suuria summia rahaa. Poliisi muistuttaa, ettei tällaisien mainosten ohessa olevia linkkejä tule avata eikä mitään tietoja tule antaa eteenpäin. Myöskään käännösten tai muun ns. sijoituksissa avustavan toiminnan varjolla asennettavaksi pyydettyjä ohjelmia ei tule asentaa millekään älylaitteelle.

Myös jo aikaisemmin uutisoituja Omavero – ja Turvatili huijauksia tulee ilmi viikoittain. Mitään pankin, verottajan tai muun viranomaisen nimissä tulleiden sähköpostien tai tekstiviestien linkkejä ei tule avata eikä niiden perusteella pyydettyjä tietoja tule antaa eteenpäin.

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen