Stadin Skoude Kirsi Autio pitää nuorten puolia: ”En haluaisi tehdä poliisina mitään muuta”

Julkaisuajankohta 16.2.2023 11.44
Uutinen

Helsingin poliisilaitos jakaa vuosittain Stadin Skoude -palkinnon laitoksen ansioituneelle poliisille tai ansioituneille poliiseille. Vuoden 2023 Stadin Skoude -palkinnon saaja on vanhempi konstaapeli Kirsi Autio, joka työskentelee Hälytys- ja valvontayksikössä Ennalta estävässä toiminnossa. Autio on järjestyksessään kuudestoista Stadin Skoude.

Kirsi Aution kipinä ryhtyä poliisiksi syttyi lukioaikoina. Inspiraation alkulähde ei tosin ole ihan tyypillinen. Autio vietti vaihto-oppilasvuotta Yhdysvaltojen New Mexicossa, jossa hän koulunkäynnin ohella harrasti kuulantyöntöä. Valmentaja sattui olemaan kylän sheriffi, joka kisareissuilla kertoi Autiolle työstään poliisina. Sheriffin kertomukset eivät menneet ohi korvien. Poliisikoulun ovet avautuivat tuoreelle Stadin Skoudelle huhtikuussa 2000.

Autio aloitti niin sanotun lähipoliisin työt marraskuussa 2009, jolloin Pikku-Roban poliisiasema oli edelleen toiminnassa. Roban aikana Autio teki sekä lähipoliisityötä että tavallista kenttäpartiointia. Uran tarkempi kutsumus oli kuitenkin selvä heti alussa: työ nuorten parissa tuntui tärkeältä ja luontevalta. Kun Roban toiminta loppui, syntyi Helsingin poliisilaitoksen uusi Ennalta estävä toiminto.

– Tykkäsin hirveästi olla Roballa töissä. Roballa oli joustava henkilöstöpolitiikka, jonka ansiosta sain tehdä sekä tavallista kenttäpartiotyötä että niin sanottua lähipoliisin työtä. Jo 2000-luvun alussa puhuttiin nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä, ja nuoriin piti tutustua kunnolla, jotta lähipoliisin työtä pystyi tekemään. Lähipoliisina vierailin kouluilla ja nuorten suosimissa paikoissa, muun muassa Kampissa, jossa nuoret siihen aikaan erityisesti hengailivat ja aiheuttivat ongelmia. Siihen täytyi puuttua, Autio muistelee.

Autio tutustui Kampissa pyöriviin nuoriin ja kuunteli heidän ongelmiaan. Pian nuoret parveilivat Aution ympärillä ja halusivat jutella. Tänään, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, tilanne on edelleen sama.

Vanhempi konstaapeli Kirsi Autio on Stadin Skoude 2023.

Kirsi Autio on tunnettu hyvä tyyppi

Kun Autio jalkautuu nuorten keskelle, paikalla on kymmenittäin nuoria, jotka haluavat jutella hänen kanssaan. Ensimmäiset nuoret halaavat häntä jo ennen kuin toinen jalka on partioautosta ulkona.

– Siellä saattaa olla joku nuori, joka juoksee luokse ja kertoo, että on odottanut minua ja tullut kyseiseen paikkaan siltä varalta, että törmäisi minuun. Sitten mennään sivummalle juttelemaan, Autio kertoo.

Stadin Skoudella on paljon hyviä muistoja työuransa nuorista. Joidenkin menneisyydestä tuttujen nuorten kanssa hän pitää edelleen yhteyttä. Eräs Aution vuosia sitten auttama nuori tunnisti hänet vastikään sosiaalisesta mediasta ja kommentoi hänen olevan paras poliisi, jonka nuori ihminen voi polullaan kohdata.

– Minusta on tärkeää selvittää nuoren ongelmalliseen käyttäytymiseen johtavat juurisyyt ja auttaa nuorta ymmärtämään koko kuva. Esimerkiksi alkoholin käyttö voi saada polttoainetta jostain nuoren elämässä meneillään olevasta ikävästä asiasta. Harvoin juominen on pelkkä nuoruuteen kuuluva kokeilu, jollaiseksi nuori sitä itse väittää, Autio miettii.

Luottamus ja hyvä henki ei rakennu poliisin ja nuoren välille ilmaiseksi. Autio kokee, että hänen työnsä vaatii heittäytymistä, sitkeää nuorten mukana pyörimistä ja kulkemista sekä kuulumisten kyselemistä. Ajan kanssa luottamussuhde vahvistuu ja nuoret ymmärtävät, miksi poliisi tekee niin kuin tekee. Nuorille, kuten kaikille poliisin asiakkaille, on tärkeää avata ja perustella syyt poliisin toiminnan taustalla. Jos poliisi perustellen käskee kauppakeskuksessa levottomasti hengailevia nuoria lähtemään kotiin, he yleensä lähtevät.

Menestymistä nuorten parissa tehtävässä työssä auttaa omalta osaltaan myös se, että nuorten keskuudessa hyvä maine kiirii. Nuoret jakavat eteenpäin sanaa ”hyvistä poliisityypeistä”. Tieto leviää ja periytyy seuraavillekin.

Nuoren kohtaamiseen tarvitaan koko kylä

Poliisin ennalta estävä toiminta on pitkälti eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Erityisen palkitsevaa Autiolle on koulujen kanssa tehtävä työ. Helsingin poliisin Ennalta estävää toimintoa pyydetään paljon kouluille puhumaan ja pitämään laillisuuskasvatusta.

– Kun pidän lapsille ja nuorille laillisuuskasvatusta, huolehdin siitä, että asiat selitetään auki tosielämän esimerkein. Kerron, miten esimerkiksi pahoinpitely tapahtuu ja mitä se voi oikeasti nuorelle elämälle tarkoittaa. Nuoret jaksavat kuunnella paremmin todellisia tarinoita kuin lakipuhetta. Olen huomannut, että laillisuuskasvatuksen jälkeen nuoret usein hakeutuvat luokse puhumaan mieltä vaivaavista asioista, Autio sanoo.

Nuorisorikoksista ja katujengeistä on puhuttu julkisuudessa kuuluvasti jo jonkin aikaa. Mitä Stadin Skoude Kirsi Autio ajattelee nuorison käyttäytymisestä?

– Pääosa tapaamistani nuorista on kivoja ja hyväkäytöksisiä. Se ei silti sulje pois sitä, että nuorten keskinäinen meininki on mielestäni raaistunut. Nykypäivän haasteena on saada nuoren asianomistajan luottamus tilanteessa, jossa hän ei uskalla kertoa poliisille, sosiaalityöntekijälle tai muulle turvalliselle aikuiselle kokemastaan uhkailusta tai väkivallasta. Tällaisten tilanteiden ratkominen edellyttää laajaa yhteistyötä Ankkuri-toiminnan, rikostutkinnan sekä nuoren perheen ja koulun kanssa, Autio kertoo.

Aution mukaan asiassa omaa rooliaan näyttelee sosiaalinen media, jonka vaikutus nuoriin on suuri. Some nuorten toisena todellisuutena tuo kaiken lähelle ja takaa sen, että nuoret löytävät toisensa helposti. 

– Se on sekä hyvä että huono asia. Riippuu, liittyykö asiaan jotain ikävää, Autio arvioi.

Lempeyttä ja jämäkkyyttä, turvaa ja rajoja

Aution omat lapset olivat pieniä, kun hän aloitti lähipoliisina Roballa. Sen aikaiset kohtaamiset nuorten kanssa muovasivat positiivisesti Aution omaa vanhemmuutta.

– Monilla nuorilla oli se tilanne, että he toivoivat vanhemmiltaan parempaa kohtelua ja huolenpitoa. Nuorten kuunteleminen ja heistä oppiminen teki minusta paremman vanhemman, Autio sanoo.

Autio on saanut useita positiivisia palautteita auttamiensa nuorien vanhemmilta. Lähtökohtaisesti vanhemmat arvostavat sitä, että viranomainen kuuntelee ja neuvoo. Erään nuoren vanhemmat luonnehtivat Autiota jämäkän lempeäksi ja empaattiseksi. Jämäkkyyden ja pehmeyden yhdistelmä on osoittautunut toimivaksi strategiaksi nuorten kohtaamisessa. Aution mielestä on myös tärkeää olla nuorille realistinen. 

– Kerron usein nuorille oman elämäni varrella sattuneista ikävistä asioista. Omia kokemuksia jakamalla nuoreen syntyy aidosti luottamuksellinen keskusteluyhteys. Samalla nuori toivottavasti hoksaa, että negatiiviset tunteet ja tapahtumat kuuluvat ihan jokaisen elämään, Autio pohtii.

Autio kehottaa teini-ikäisten vanhempia tutustumaan lapseensa ja olemaan perillä heidän elämistään. Helppoa se ei aina ole, sen hän tietää. Vaikka kuinka toivoisi olevansa oman lapsensa mielestä kiva vanhempi, sopiva tiukkuus ja riittävien rajojen asettaminen on mahdutettava samaan yhtälöön.

Ennalta estävä toiminta on vastakkainasettelun purkupallo

Autio viihtyy ihmisläheisessä työssään erinomaisesti. Työmotivaatiosta saa kiittää asiakkaiden lisäksi myös lähityöyhteisöä eli Ennalta estävän toiminnon työkavereita. Stadin Skoudesta on aina kiva tulla töihin, ja töistä on myös kiva lähteä.

 – Meillä on todella motivoitunut ryhmä. Jokainen on valmis tekemään töitä nuorten ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnin eteen. Työkaverini ovat minulle suuri motivaation lähde, Autio kiittelee.

Poliisin ennalta estävällä toiminnalla suuri merkitys yhteiskunnallisen vastakkainasettelun purkamisessa. Autio haluaa työllään vaikuttaa siihen, että nuoret eivät koskaan luulisi poliisin olevan heitä vastaan. Hänelle on tärkeää myös se, että hänen yksilötasoinen toimintansa heijastuisi koko poliisiin: se, että nuori luottaa häneen tarkoittaa, että nuori luottaa poliisiin yleensä.

– En haluaisi tehdä poliisina mitään muuta, Autio sanoo.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Poliisin ennalta estävä toiminta Poliisin toiminta ja kehittäminen Uusimaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta