Suojaudu huijausyritykseltä ja tietomurrolta

Julkaisuajankohta 20.7.2022 11.51
Uutinen

Poliisi kehottaa suhtautumaan varauksella sähköpostitse tai puhelimitse tuleviin kiireellisiin pyyntöihin. 

Poliisille on heinäkuun aikana tullut useita verohallinnon nimissä tehtyjä huijauksia veronpalautuksiin liittyen. Tapauksissa on lähetetty tekstiviestillä tai sähköpostitse linkki, josta avautuu sivusto, jossa henkilöä pyydetään syöttämään verkkopankkitunnukset. Tällainen viesti kannattaa poistaa heti ja olla avaamatta sitä. Jos olet avannut viestin, älä avaa siinä olevia liitteitä tai linkkejä, koska voit saada niistä koneeseesi haittaohjelman.

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnus- tai kortti- tai henkilötietoja ei pidä koskaan luovuttaa, jos ei ole varma vastaanottajasta. Viranomaiset, rahalaitokset tai muut asialliset tahot eivät koskaan kysy tällaisia tietoja puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestillä. 
Jos olet epävarma, onko kyseessä huijaus, soita viranomaisen tai yrityksen omaan viralliseen numeroon. Väärinkäytösepäilyssä kannattaa sulkea pankkikorttisi pankin palvelussa ja tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille.

Poliisi kehottaa myös organisaatioita varmistamaan, että työntekijöillä on yrityksen maksukäytännöt tiedossa, sillä yritysten maksuliikenteeseen kohdistuvat huijausyritykset kasvavat lomakausina. Laskun aiheellisuus on epäselvissä tapauksissa aiheellista varmistaa. Huijausyrityksen kohteeksi voi joutua mikä tahansa yritys. 

Tietomurrolla tarkoitetaan luvatonta tunkeutumista tietojärjestelmään, palveluun tai laitteeseen sekä sovelluksen, kuten sähköpostitilin, luvatonta käyttöä. Tietomurto on rikoslain mukaan rangaistava teko ja pelkkä tietomurron yritys on rangaistavaa. 

Näin suojaudut tietomurrolta

  • Pidä ohjelmistot ja järjestelmät päivitettynä.
  • Käytä monivaiheista tunnistautumista.
  • Älä käytä samoja salasanoja useammassa eri palvelussa.
  • Muista varmuuskopiot.

Ohessa Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet tietomurrolta suojautumiseksi
Ohessa myös Suomi.fi ohjeet tietovuodon tai tietomurron uhriksi joutuneelle

Poliisi kehottaa tekemään mahdollisista tietoturvaloukkauksista rikosilmoituksen ja ilmoittamaan asiasta Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukselle.

Lisäksi poliisi muistuttaa, että Rikosuhripäivystys tukee rikoksen uhria, hänen läheisiään ja rikosasian todistajia. Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.

Varkauksia Lappeenrannassa

Lappeenrannassa anastettiin iäkkäältä naiselta reppu sieppaamalla. Varkaus tapahtui Snellmanninkadun ja Mäntykadun kulmauksessa 19.7. aamulla noin klo 9.15. Reppu anastettiin sieppaamalla se asianomistajan rollaattorista. Repun anastanut mies on vartaloltaan pitkä ja hoikka, hän pakeni paikalta polkupyörällä.

Lappeenrannassa murtauduttiin työmaan toimistoon Pallon kaupunginosassa 18.-19.7. välisenä aikana. Toimistosta anastettiin Samsung-merkkinen kannettava tietokone, makita-merkkiset akut ja niiden laturi. Poliisi tutkii asiaa varkautena.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja, tai muuten asiasta tietäviä ilmoittamaan havaintonsa sähköpostilla vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse 0295414559.

Liikennerikokset Etelä-Karjalassa

Poliisi tavoitti kolme rattijuopumuksesta epäiltyä kuljettajaa Etelä-Karjalassa tiistaina 19.7. Kaikkien kuljettajien epäillään ajaneen huumausaineen vaikutuksen alaisena. Poliisi tavoitti kuljettajat Lappeenrannasta ja Imatralta. Poliisi tavoitti yhden kuljettajista tunnin sisällä toiseen kertaan liikenteestä ja kuljettajan epäillään syyllistyneen toistamiseen rattijuopumukseen.

Lisäksi poliisi pysäytti Lappeenrannassa valtatie 6:lla 19.7. moottoripyörän kuljettajan, joka ajoi 128 km/h tuntinopeudella 100 km/h nopeusrajoitusalueella. Kuljettajan epäillään syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, poliisi määräsi kuljettajan väliaikaiseen ajokieltoon. 
 

Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen