Från och med hösten övervakar polisen gatorna i Pargas med kameror

Utgivningsdatum 12.8.2022 14.00
Nyhet

Polisinrättningen i Sydvästra Finland och Pargas stad intensifierar säkerhetssamarbetet genom att sluta ett avtal om kameraövervakning. Syftet med kameror är bland annat att förbättra säkerheten på gatorna och stärka medborgarnas känsla av trygghet.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland och Pargas stad har slutit ett avtal om kameraövervakning. I praktiken innebär detta nya övervakningskameror i gatubilden, kameror som polisen kommer att kunna använda för att bland annat upprätthålla allmän ordning och säkerhet.

Enligt avtalet ska övervakningskameror på offentliga platser installeras under hösten. I den första fasen kommer det att finnas några kameror och fler i framtiden.

– När något händer något i staden, kan situationen följas från polisens lägescentral med hjälp av realtidsvideobild och information ges till polispatrullen som åker till plats, förklarar överkommissarie Kai Loukkaanhuhta från Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Förutom att upprätthålla allmän ordning och säkerhet kan polisen utnyttja kamerorna på många olika sätt.

– Kamerorna kan till exempel användas för att främja trafiksäkerheten och säkerställa ett smidigt, trafikflöde, skydda egendom och förebygga och vid behov lösa brott, listar Loukkaanhuhta.

Ännu bättre verktyg för säkerhetssamarbetet

Pargas stad ser flera fördelar med samarbetet.  

– Avtalet kommer att ge vårt säkerhetssamarbete ännu bättre verktyg, vilket bidrar till stadsbornas säkerhet och förstärker känslan av trygghet, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén.

Nygrén ser att enbart närvaron av kameror har en tydlig förebyggande verkan.

– Och om brott inträffar kan vi erbjuda för vår del effektivare stöd för att göra polisverksamheten mer effektiv, konstaterar han. 

Andra kommuner är också intresserade i ämnet. Hittills har polisen i Sydvästra Finland gjort kameraövervakningssamarbete med Åbo, Björneborg, Salo och Reso. Förhandlingar med nya kommuner förs aktivt. 

– För polisen är detta en av det viktigaste formerna av säkerhetssamarbetet med kommunerna, betonar biträdande polischef Maria Hoikkala från Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Nyheter Pargas Polisinrättningen i Sydvästra Finland Övervakning och larmverksamhet