Takaa-ajo, kovia nopeuksia, rattijuoppoja ja törkeä ryöstö Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 11.5.2022 9.41
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisin viime viikkoa värittivät muun muassa takaa-ajo, kovat ylinopeudet, kasvavat tehtävämäärät, rattijuopumukset ja törkeä ryöstö.

Takaa-ajo Nurmijärvellä

Itä-Uudenmaan poliisin partio havaitsi 7.5. lauantaina iltapäivällä normaalin partioinnin yhteydessä Lopentiellä edessään ajavan, suurella nopeudella muita ohittelevan, henkilöauton. Auton nopeus näytti poliisin tukassa noin 140-150 km/ kahdeksankympin nopeusrajoituksella.

– Partio kytki punaisen pysäytysvalo päälle Röykän taajaman kohdilla, jossa nopeusrajoitus on 50 km/h. Tällöin auton vauhdiksi mitattiin noin 100-120 km/h. Kuljettaja ei heti totellut poliisin pysäytyskäskyä vaan jatkoi ajoaan, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas.

Lopulta auto pysähtyi ja kuljettajaksi selvisi parikymppinen mies, jolla ei ollut henkilöauton kuljettamiseen vaadittavaa ajo-oikeutta. Miehelle tehty huumepikatesti näytti positiivista tulosta ja turvallisuustarkastuksen yhteydessä hänen hallustaan löytyi huumausainetta, jotka mies myönsi omakseen.

– Tapausta tutkitaan nyt meillä Itä- Uudenmaan poliisissa muun muassa rikosnimikkeillä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, rattijuopumus sekä huumausaineen käyttörikos, Lylykangas jatkaa.

Maahantulokieltoon määrätty ja etsintäkuulutettu henkilö jäi poliisin haaviin

Poliisin partio tavoitti 9.5. maanantain vastaisena yönä Vantaalle saadun kotihälytystehtävän yhteydessä miehen, jolla oli voimassa oleva maahantulokielto. Lisäksi poliisin rekistereistä kävi ilmi, että miehellä oli perässään 11 erilaista etsintäkuulutusta.

– Mies oli tapahtumahetkellä pyrkimässä väkisin sisään Talvikkitiellä sijaitsevaan asuntoon ja oli myös rikkonut asunnon ikkunan, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

Partion miehelle tekemässä turvallisuustarkastuksessa miehen takin taskuista löytyi punainen lasivasara sekä monitoimityökalu, jotka otettiin poliisin haltuun.

– Tapausta tutkitaan nyt meillä Itä-Uudenmaan poliisissa maahantulokiellon rikkomisena, vahingontekona, murtovälineen hallussapitona ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta, Luoto jatkaa.

Kaahari Sipoossa ja rattijuoppo Porvoossa

Kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen Sipoossa myöhään perjantai-iltana 6.5.

– Poliisin partio mittasi moottoritiellä Kullon kohdalla henkilöautolle nopeudeksi 200 km/h. Alueella suurin sallittu nopeus on 120 km/h. 70-luvulla syntyneen miehen ajot päättyivät siihen, kun hänen ajokorttinsa otettiin poliisin haltuun ja hänet määrättiin ajokieltoon, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

– Seuraavan yönä poliisin partio pysäytti Porvoossa kuljettajan, jonka epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen liikenteessä. 2000-luvulla syntynyt kuljettaja määrättiin ajokieltoon, Cederlund jatkaa.

Poliisi mittasi useita kovia nopeuksia liiketeessä

Liikennepoliisin partiot mittasivat taas viime viikonloppuna useita kovia nopeuksia liikenteessä. 

– Ainakin kolmentoista kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ja kahdeksan kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kertoo komisario Asko Sartanen.

Hurjin tapaus liikenteestä tavattiin lauantaina 7.5. iltakahdeksalta Lahdenväylältä, jossa partio mittasi tutkalla korkeimmillaan lukeman 210 km/h. Tapahtuma-aikaan Lahdenväylällä oli kohtalaisen paljon myös muuta liikennettä. Kuljettaja saatiin pysäytettyä hetkeä myöhemmin, jolloin hänen ajokorttinsa otettiin poliisin haltuun ja hänet määrättiin ajokieltoon. Kuljettajan hallusta löytyi tutkanpaljastin, joka päätyi myös poliisin haltuun. 

– Lisäksi kuljettajalle tehty huumausainepikatesti näytti positiivista amfetamiinille ja kokaiinille ja myöhemmin hänen kotiinsa tehdyssä kotietsinnässä takavarikoitiin huumausaineeksi luokiteltuja tabletteja sekä huumausaineeksi epäiltyä ainetta, Sartanen jatkaa.

Törkeä ryöstö Järvenpäässä - sivullinen sai teon keskeytettyä

Järvenpään Saunakalliossa sijaitseva kauppa yritettiin ryöstää lauantaina 7.5. keskellä kirkasta päivää teräaseella uhkaamalla. 

– Epäilty teko keskeytyi jo alkumetreille, kun kaupassa samaan aikaan asioinut sivullinen henkilö sai taltutettua epäillyn tekijän ja keskeytettyä teon. Sivullinen henkilö loukkaantui tapahtuman yhteydessä, kun epäilty sai huitaistua häntä teräaseella, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

– Epäilty tekijä päätyi poliisin huostaan ja hänet vangittiin tänään tiistaina 10.5. todennäköisin syin epäiltynä törkeään ryöstöön, Vallila jatkaa.

Poliisin tehtävämäärät nousussa kesää kohden

Polisiin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoimintasektorin näkökulmasta katsottuna taas kiireinen ja tehtävämäärä oli suurempi, kuin edeltävällä viikolla. Viime viikolla itä-Uudellamaalla hoidettiin yhteensä 1 831 erilaista hätäkeskuksen antamaa tehtävää.

– Tehtävistä 828 painottui viikonlopun ajalle. Erityisesti viikkonloppuyöt olivat kiireisiä ja eniten partioita työllistivät rattijuopot, kotihälytykset, pahoinpitelyt ja erilaiset yleisten paikkojen häiriöt. Yksilön suojaan kohdistuvia tehtäviä hoidettiin viikonlopun aikana 213, joista kotihälytysten määrä oli 56, kertoo komisario Aki Rantahuhta.

Koko viime viikon aikana poliisi hoiti 472 henkilön suojaan kohdistuvaa tehtävää. Määrässä näkyy ihmisten pahoinvointi ja luisuminen pois yhteiskunnan palveluiden piiristä. Määrään vaikuttaa myös varmasti korona-ajan jälkeinen rajoitusten purkaminen ja ihmisten liikkumisen lisääntyminen. 

– Pahoinpitelyrikosten kokonaismäärässä oli havaittavissa viime viikolla laskua, mutta sen sijaan ryöstörikoksia meillä kirjattiin peräti seitsemän, kun vastaava luku viime viikolla oli kaksi. Liikenteessä tapahtuvien rikosten osalta voidaan sanoa, että rattijuopumusten ja törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrät pysyivät edellisten viikkojen tasaoilla, mutta törkeiden rattijuopumusten määrä viime viikolla oli 19, kun edellisellä viikolla niitä kirjattiin 13, Rantahuhta jatkaa. 

– Poliisin työmäärän kannalta tehtävämäärissä on havaittavissa kasvua, eli kevään ja kesän alkaminen näkyy. Myös säiden lämpenemisellä on huomattava vaikutus hälytystehtävien määrään erityisesti, kun ihmiset kokoontuvat terasseille ja puistikoihin viettämään aikaa yhdessä, summaa Rantahuhta. 
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta