Tasaisesti poliisitehtäviä, valvontaa lähijunissa ja liikenteessä sekä peurakolareita Itä-Uudellamaalla

7.12.2021 16.04
Uutinen

Itä-Uudellamaalla hoidettiin viime viikolla vajaa parituhatta poliisitehtävää ja tehtiin valvontaa lähijunissa ja liikenteessä. Poliisi muistuttaa autojen tuulilasien puhdistamisesta ajoon lähdettäessä ja maltillisesta pikkujoulun juhlinnasta.

Tehtävien määrät vakiintuneet talven tasolle

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen kokonaistehtävämäärät ovat nyt vakiintuneet viikkotasolla 1700-1900 tehtävän haarukkaan. 

– Viikonloppuyöt ovat edelleen kiireisiä ja tehtäviä riittää aina aamuun saakka.  Varsinkin ravintoloiden aukioloaikojen vapautuminen ja vilkkain pikkujouluaika näkyvät poliisin tehtävissä. Viime viikonloppuna teimme myös valvontaa lähijunissa yhteistyössä VR:n ja HSL:n kanssa, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Vastaavasti arkiöiden tehtävämäärät ovat vakiintuneet 90-120 tehtävän välille. Myös kotihälytystehtävien määrä on vakiintunut 120-150 tehtävän välille ja niistä lähes puolet ajoittuu viikonlopuille. 

– Ryöstörikosten määrä on nyt myös tasaantunut ja viime viikolla niitä kirjattiin vain kolme ja ne kaikki olivat tapahtuneet ilta- ja yöaikaan. Peurakolareita poliisilaitoksemme alueella tapahtuu viikkotasolla edelleen paljon. Viime viikolla peurakolareita tapahtui peräti 42, Ojala jatkaa.

Pakkasten siivittämä pikkujoulukausi jatkunee vilkkaana vielä parisen viikkoa ja haluammekin poliisista muistuttaa, että jokainen juhlija huolehtisi myös siitä, että kaveritkin pääsevät turvallisesti kotiin ja ketään ei jätetä yksin pakkasen armoille. Muistutamme myös siitä, että valvomme tulevana viikonloppuna tehostetusti rattijuoppoja.

– Kipakoiden pakkasten ansiosta vesialueet jäätyvät nyt hyvään tahtiin. Kannattaa kuitenkin aina noudattaa erityistä varovaisuutta järvien ja merien jäillä liikuttaessa, muistuttaa Ojala.

Liikennettä valvottiin poliisilaitoksen pääväylillä

Liikennepoliisisektorin partiot valvoivat viikonloppuna liikennettä muun muassa poliisilaitoksemme pääväylillä. 

– Pakkanen hieman hidasti menoa, mutta muutamalle kuljettajalle mitattiin kuitenkin kovia ylinopeuksia, joissa täyttyivät törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen tunnusmerkit. Liikenteestä tavattiin myös rattijuopumuksesta epäiltyjä kuljettajia, joista osa oli liikenteessä huumausaineen vaikutuksen alaisena sekä kuljettajia, joilla ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta, kertoo komisario Asko Sartanen.

– Osa partioistamme tuki myös Helsingin poliisilaitosta itsenäisyyspäivän tapahtumien hoitamisessa, Sartanen jatkaa.

Poliisi muistuttaa: Tuulilasit puhtaaksi lumesta ja jäästä ennen ajoon lähtöä

Poliisista muistutetaan, että ajoneuvolaki vaatii, että kuljettajalla tulee olla liikenteessä riittävä näkyvyys niin eteen, sivulle kuin taaksekin, joten auton ja lasien puhdistukseen on näin talvella syytä varata riittävästi aikaa.

– Tuulilasin ja muidenkin ikkunoiden huolellinen puhdistaminen tulee tehdä ennen liikkeelle lähtöä. On hyvä muistaa, että liikenteessä on muiden ajoneuvojen lisäksi myös suojaamattomia tienkäyttäjiä. Jos näkyvyys autosta ulos on heikko, voidaan asiaa tarkastella jopa liikenneturvallisuuden vaarantamisena, muistuttaa Sartanen.

Anastetuksi ilmoitettu auto ajoi poliisipartiota karkuun

Anastetuksi ilmoitettu henkilöauto ajoi poliisin partiota karkuun sunnuntaina 5.12. Vantaan Tikkurilassa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kyseinen auto havaittiin liikenteessä Talvikkitiellä noin klo 22.30. Partio kääntyi ympäri pysäyttääkseen auton, jolloin kuljettaja lähti kiihdyttämään karkuun. Pakenevan auton kuljettaja aiheutti pakomatkansa aikana useita vaaratilanteita ajamalla muun muassa kaksi kertaa päin punaisia ja pakenemalla Tapulikaupungintietä Puistolan juna-aseman ohi lähes satasen nopeudella.

– Tehtävälle liittyi useita muitakin poliisin partioita ja pakomatka päättyi lopulta umpikujaan Hatuntekijänkujan piha-alueen perälle, jolloin autosta lähti pakenemaan neljä henkilöä. Kaksi heistä otettiin kiinni heti paikan päältä ja kaksi heti perään lähistöltä, toinen heistä poliisikoiran avustuksella. Kaikki neljä päätyivät kiinniotettuna Vantaan poliisivankilaan, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

– Tapausta tukitaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, moottorikulkuneuvon käyttövarkautena, väärän henkilötiedon antamisena sekä virkamiehen vastustamisena, Jämsä jatkaa.

Asuntomurtoja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella

Poliisilaitoksemme alueella tapahtui viime viikolla ainakin kolme asuntoihin kohdistunutta murtoa. 

– Kaksi asuntomurroista tapahtui 3.12. varhain aamulla, toinen Mäntsälässä ja toinen Loviisassa. Kolmas asuntomurroista tapahtui 4.12. Vantaalla. Kaikissa kolmessa tapauksessa varkaiden matkaan lähti asukkaiden irtainta omaisuutta, kuten elektroniikkaa, koruja ja käteistä rahaa, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

– Tapauksia tutkitaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa törkeinä varkauksina, Jämsä jatkaa.

Törkeänä ryöstönä ja törkeänä ryöstön yrityksenä tutkittujen tapausten esitutkinnat valmistumassa

Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut Vantaalla marraskuussa 2020 tapahtuneita törkeää ryöstöä ja törkeää ryöstön yritystä. Tapausten esitutkinnat ovat nyt valmistumassa ja siirtymässä syyttäjälle syyteharkintaan.

– Toisessa tapauksista asianomistajalta, tapahtuma-aikaan 16-vuotiaalta nuorelta mieheltä, anastettiin 5.11. Vantaalla matkapuhelin teräaseella uhkaamalla. Samassa yhteydessä miestä oli myös lyöty puukolla, aiheuttamatta henkilövahinkoja. Tekoon epäiltynä on tapahtuma-aikana olleet 17-vuotias mies sekä 15-vuotias mies, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

– Toisessa tapauksista asianomistaja, niin ikään tapahtuma-aikaan 16-vuotias nuori mies, yritettiin ryöstää 5.11 Vantaalla, minkä yhteydessä häntä oli lyöty kaksi kertaa nyrkillä kasvoihin sekä yritetty pistää puukolla. Tekoon epäillyistä toinen on sama 17-vuotias mies kuin törkeään ryöstöön epäilty sekä toinen on 20-vuotias mies, Aukio kertoo.

– Molempien tapausten esitutkinta on nyt loppusuoralla, minkä jälkeen ne siirtyvät syyttäjälle syyteharkintaan, Aukio jatkaa.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Itä-Uudenmaan poliisilaitos
liikenne
rikosasiat