- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Tietämättömyys lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa huolestuttavaa
Poliisi on huolissaan Lapissa valvonnan aikana esiin tulleista turvavöiden vähäisestä käytöstä sekä tietämättömyydestä, kuinka lapsia tulisi kuljettaa turvallisesti autossa.
Poliisi osallistui Lapissa valtakunnalliseen turvalaite- ja tarkkaamattomuusvalvontaan 16. - 20.9.2024.
– Valvoimme turvalaitteiden käyttöä ja kuljettajien tarkkaamattomuutta Lapin poliisilaitoksen alueella valvontajakson aikana yhteensä 190 tuntia. Liikenneyksikön lisäksi valvonta- ja hälytystoiminnan partiot osallistuivat merkittävällä panostuksella valvontaan, kertoo Lapin poliisilaitoksen liikenneyksikön johtaja, komisario Mika Grönroos.
Toteutimme valvonnan Rovaniemellä päiväkotien läheisyydessä yhteistyössä Liikenneturvan kanssa. Lasten turvalaitteiden käytön valvonnan yhteydessä Liikenneturvan edustaja jakoi positiivista palautetta ja ohjeita lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa sekä turvaistuinten oikeasta käytöstä.
Turvalaitteiden käyttö ja tarkkaamattomuusvalvonta kuuluvat poliisin liikenneturvallisuustyön keskeisiin vaikuttavuuskohteisiin
Turvavyön käyttämättömyys liittyy usein muihin riskitekijöihin, kuten liikennesäännöistä ja turvallisuudesta piittaamattomaan käyttäytymiseen. Matkapuhelinta tai muuta viestintävälinettä käyttävän kuljettajan riski joutua onnettomuuteen on joidenkin tutkimusten mukaan noin kaksinkertainen, samoin kuin puhelimen ajon aikainen kurottelu ja etsiminen.
– Matkapuhelimen käyttö ylipäänsä nostaa erityisesti peräänajo-onnettomuuden riskiä. Lisäksi on muistettava, että mobiililaitteella tekstaaminen voi joissain tilanteissa olla omiaan aiheuttamaan vaaraa toisten turvallisuudelle, esimerkiksi lapsen ollessa kyydissä ja on siten ankarammin sanktioitu, Grönroos muistuttaa.
Turvavyön asianmukaisen käytön on osoitettu olevan merkittävänä vaikuttimena selvitä onnettomuuksista hengissä. Lisäksi turvavyötä käyttämällä useampi olisi voinut selvitä lievemmin vammoin tai vammautumatta. Turvavyön käyttö olisi pelastanut tai vammauttanut lievemmin myös useamman kuorma-auton ja linja-auton kuljettajan.
Turvaistuin ei yksin suojaa lasta
Autoillessasi lasten kanssa kiinnitä huomiota myös siihen, että istuin on lapsen kokoon sopiva, laadukkaampi ja ajoneuvoon oikein kiinnitetty. Valvontapaikalta päiväkodin pihalta poliisin viesti tiivistyikin osuvasti: ”Pienet lapset selkä menosuuntaan, oli taapero järjestelyistä sitten mitä mieltä hyvänsä.” Lain mukaan turvalaitetta on käytettävä, kunnes lapsi on 135 cm pitkä. Liikenneturva suosittelee, että lapsi istuisi asianmukaisessa turvalaitteessa 150 cm asti.
– Poliisin seuraamuksissa näkyi, että jouduimme antamaan liikennevirhemaksuja tapauksissa, joissa turvavyötä ei käytetty tai alle 135 cm pitkä lapsi oli kyydissä ilman turvaistuinta. Lisäksi matkapuhelimeen puhumisesta ja somettamisesta jouduimme myös kirjoittamaan seuraamuksia, summaa Grönroos.
– Valvonta osoitti, että jotkut vanhemmat edelleen kuljettavat pieniä lapsia ilman asianmukaista istuinta. Lisäksi osalla vanhemmista oli tiedon puutetta lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa sekä turvaistuinten oikeasta käytöstä, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska.
Niska vinkkaakin, että Liikenneturvan nettisivuilla on ajantasaista tietoa ja materiaalia saatavilla pienten lasten vanhemmille lasten kuljettamisesta autossa sekä lasten parissa työskenteleville ammattilaisille.
Valvonnan tulokset
-
Turvalaiterikkomus (turvavyön käyttämättömyys): 53 liikennevirhemaksua ja 3 sakkoa
-
Lasten turvalaiterikkomus: 2 liikennevirhemaksua ja 2 sakkoa
-
Tarkkaamattomuus, puhui matkapuhelimeen ajon aikana: 23 liikennevirhemaksua
-
Käytti matkapuhelinta ajon aikana (esim. lähetti viestin): 8 liikennevirhemaksua
-
Käytti teknistä laitetta ajon aikana: 1 liikennevirhemaksu
-
Tehty rikosilmoitus tarkkaamattomuudesta: 1
-