Tilapäisen suojelun hakemusmäärät kasvussa Itä-Suomessa

Julkaisuajankohta 25.5.2023 7.38
Uutinen

Venäjän hyökkäyssodasta johtuvien tilapäisten suojeluhakemusten määrä Itä-Suomessa on kasvanut lähiviikkojen aikana.

Itä-Suomen poliisille on jätetty Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen yhteensä 5 422 tilapäistä suojelua koskevaa hakemusta, näistä vuoden 2023 aikana 620 hakemusta. 

Kuluvana vuonna hakemuksista 302 kappaletta on jätetty Kuopioon, 198 kappaletta Mikkeliin ja 120 kappaletta Joensuuhun. Turvapaikkahakemuksia on alkuvuonna jätetty Itä-Suomeen 39 kappaletta. 

- Alkuvuosi on ollut rauhallista hakemusten suhteen. Keskimääräinen hakemusmäärä kuluneen vuoden aikana on ollut noin 25 hakemusta viikoittain. Viimeisten kahden viikon aikana hakemuksia on jätetty aiempaa useammin, viikoittain noin 70 kappaletta. Hakemusmäärien nousu oli odotettavissa toiminta-alueen kausityövoimatarpeen vuoksi. Ukrainasta saapuvien kausityöläisten hakemukset jätetään tällä hetkellä sekä suojelun että työskentelyoikeuden saamiseksi, kertoo rikoskomisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisista. 

Ennakkotieto hakemuksen jättämisestä on tärkeää, ja sen vuoksi hakijoita tai heidän työnantajiaan pyydetään olemaan yhteydessä kansainvälisen suojelun sähköpostiin kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi tai palvelunumeroon 0295 455 380 arkisin klo 9-15 ennen asiointia poliisiasemalla.

- Olemme jo tähän mennessä saaneet tärkeitä ennakkotietoja Itä-Suomalaisilta työnantajilta kausityöntekijöiden hakemuksiin liittyen. Maakuntakeskuksin poliisiasemilla on hyvä hakemusten vastaanottokyky, kiittelee Pitkänen.

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Poliisin lupapalvelut Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta