Tilapäisen suojelun hakemusmäärät lisääntyneet Itä-Suomessa

Julkaisuajankohta 7.7.2022 15.15
Uutinen

Ukrainan sodasta johtuvia tilapäisen suojelun hakemuksia on jätetty Itä- Suomessa jälleen runsaasti. 

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen on Itä-Suomen poliisille jätetty yhteensä 3 459 tilapäistä suojelua koskevaa hakemusta ja ajanvarauksessa on hieman yli sata uutta hakijaa. Tämän lisäksi poliisiasemille saapuu suojelua hakevia asiakkaita päivittäin ilman ajanvarausta.

Hakemuksia on jätetty Kuopioon 1 499 kappaletta, Mikkeliin 1 038 kappaletta ja Joensuuhun 922 kappaletta. Turvapaikkahakemuksia on samaan aikaan jätetty Itä-Suomeen 104 kappaletta. 

- Viimeviikkojen hakemusmäärät ovat verrattavissa sodan alun kiireiseen aikaan. Verrattuna valtakunnallisesti on Itä Suomessa hakemusten painopiste lisääntynyt viimeviikkoina. Keskeisiä syitä muutokseen ovat poliisilaitoksen alueelle työllistyvät suojelua hakevat kausityöntekijät sekä Helsingin Länsisatamassa kesäkuun lopulla suljettu suojeluhakemusten rekisteröintipaikka, arvioi rikoskomisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisista.

Pitkäsen mukaan Itä-Suomen maakuntakeskusten poliisiasemilla on hyvä hakemusten vastaanottokyky, minkä johdosta lisääntyneet hakemusmäärät voidaan käsitellä viivytyksettä. 

Polisi korostaa, että edelleen ennakkotieto hakemuksen jättämisestä on tärkeää. Sen vuoksi hakijoita tai heitä auttavia tahoja pyydetään olemaan yhteydessä kansainvälisen suojelun sähköpostiin kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi tai palvelunumeroon 0295 455 380 arkisin klo 9-15, ennen asiointia poliisiasemalla.
 

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta