Turun Aerotien kuolonkolarin esitutkinta on valmistunut

Julkaisuajankohta 19.9.2022 15.22
Uutinen

Lounais-Suomen poliisi on saanut päätökseen koulujen päättäjäisviikonloppuna Turun Aerotiellä tapahtuneen kuolonkolarin esitutkinnan. 18-vuotiasta miestä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Kahden nuoren kuolemaan johtanut henkilöauton ja rekan välinen liikenneonnettomuus tapahtui Turun lentoaseman läheisyydessä sijaitsevalla Aerotiellä 3. kesäkuuta. 

Toinen menehtyneistä oli auton tavaratilassa matkustanut 16-vuotias poika, toinen takapenkillä ilman turvavöitä istunut 16-vuotias tyttö. Onnettomuushetkellä autossa oli kaikkiaan kuusi 16–18-vuotiasta nuorta.  

Kuljettajana ollutta 18-vuotiasta nuortamiestä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Nimikkeet eivät muuttuneet esitutkinnan aikana.

Esitutkinnan perusteella alkoholilla tai muilla päihteillä ei ole ollut osuutta onnettomuuteen. Epäilty on edelleen ajokiellossa.

Erilaisia mittauksia onnettomuuspaikalla

Lounais-Suomen poliisi suoritti esitutkinnan aikana useita kuulusteluja sekä hyödynsi Aerotien varrelta kerättyä valvontakameramateriaalia. Teknisen tutkinnan ohella poliisi teki tapahtumapaikalla myös vertailuajoja ja erilaisia mittauksia.

Esitutkinta-aineiston perusteella henkilöauton kuljettajan epäillään ajaneen tilanteessa huomattavaa ylinopeutta. Tieosuuden nopeusrajoitus on 50 km/h.

Rekan havaitessaan henkilöauton kuljettajan epäillään tehneen nopean väistöliikkeen ja menettäneensä ohjaamansa auton hallinnan. Auto lähti luisuun ja törmäsi rekan keulaan vasen takakulma edellä.

Rekan kuljettajan ei epäillä ajaneen ylinopeutta.

Asia siirtyy syyttäjälle

– Esitutkinnassa tehdyn rekonstruktion perusteella on tullut esille, että ajoneuvojen välinen etäisyys on laskelmien perusteella ollut noin 140 metriä, kun henkilöauton kuljettaja havaitsi lähestyvän ajoneuvoyhdistelmän. Aikaa havaitsemisesta törmäykseen kesti noin kolme sekuntia, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Paaer.

Tienpinta oli onnettomuushetkellä kuiva, ja sää oli poutainen.

Asia siirtyy seuraavaksi Varsinais-Suomen käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Lounais-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Turku Uutinen