Turvallisuusalan työntekijöihin liittyvän rikoskokonaisuuden esitutkinta loppusuoralla

Julkaisuajankohta 3.5.2023 8.58
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisissa tutkittavana olleen laajan Avarn Securityn työntekijöihin liittyvän rikoskokonaisuuden esitutkinta on valmistumassa, jonka jälkeen se siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

– Tapauksista noin 16 siirtyy syyttäjälle tämän viikon loppupuolella ja loput vielä toukokuun alkupuolella. Tapauksia on yhteensä reilu 30, mutta tarkka määrä täsmentyy myöhemmin. Epäiltyjä tässä rikoskokonaisuudessa on kaiken kaikkiaan 12. Heistä yhdeksän on niin sanottuja päätekijöitä, joihin on tutkinnan aikana kohdistettu eri asteisia pakkokeinoja. Väkivaltarikosten lisäksi henkilöiden epäillään syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen sekä virka-aseman väärinkäyttöön, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

Epäillyt itse ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Tapaukset herättäneet suurta kiinnostusta yhteiskunnallisesti

Rikoskokonaisuuden tutkinnasta ja sen etenemisetä on vuoden 2022 joulukuusta lähtien tiedotettu muutaman kerran. Aihe on herättänyt laajaa julkista mielenkiintoa. Poliisi pitää asiaa myös yhteiskunnallisesti merkittävänä.

¬– Väkivallanteot ovat kohdistuneet pääsääntöisesti heikommassa asemassa oleviin kuten päihtyneisiin ja puolustuskyvyttömiin henkilöihin sekä erilaisiin vähemmistöryhmiin. Teoille tunnusomaisimpia piirteitä ovat olleet maassa makaavan henkilön perusteeton kaasuttaminen ja teleskooppipatukalla lyöminen, Vallila jatkaa.

Järjestyksenvalvojien lakiin perustuvana tehtävänä on edistää yleisön turvallisuutta

– Näissä tutkittavana olleissa tapauksissa järjestyksenvalvojat on lain nojalla asetettu poliisin avuksi liikenneasemille, kauppakeskuksiin sekä joukkoliikenteeseen ylläpitämään yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Tässä tapauksessa järjestyksenvalvojat käyttävät myös julkista valtaa, sanoo Vallila.

Osa epäillyistä teoista tapahtunut valvontakameroiden ulottumattomissa

Suurimmasta osasta epäillyistä teoista on olemassa kameratallenne, mutta osassa tapauksista näytön saaminen on ollut haasteellista, koska uhreja on kuljetettu paikkoihin, mihin valvontakamerat eivät ulotu. Muutamissa tapauksissa myös valvontakameroiden tallenteiden saamisessa on ollut haasteita, mutta näihinkin tapauksiin oli saatavissa muuta näyttöä.