Uhkauksia, päihtyneitä kuljettajia ja väkivaltaa Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 9.7.2024 14.02
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät uhkauksiin, päihtyneisiin ja väkivaltaan liittyvät tehtävät. Lisäksi poliisi muistuttaa, että valtakunnallista poliisin päivää vietetään elokuussa Vantaalla ja Järvenpäässä.

Poliisin päivää vietetään elokuussa Vantaalla ja Järvenpäässä 

Järjestämme Poliisin päivän tapahtumat lauantaina 10.8.2022 klo 10.00 - 13.00 Vantaan Myyrmäessä, Energia Areenan pysäköintialueella sekä Järvenpään Rantapuistossa. Myyrmäen tapahtuman järjestämme yhteistyössä Keskusrikospoliisin kanssa. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille. 

Molemmilla tapahtumapaikoilla on ohjelmaa koko perheelle ja poliisin kalustoa nähtävillä. Myyrmäen Poliisin päivässä esiintyy lisäksi Helsingin poliisisoittokunta, jonka upeasti svengaavaa konserttia kannattaa tulla katsomaan ja kuuntelemaan kauempaakin. 

- Poliisin päivänä päätavoitteenamme on edistää poliisin näkymistä paikallisesti ja lisätä siten vuorovaikutusta kansalaisten kanssa. Keskustelemme mielellämme poliisissa työskentelystä, turvallisesta netin käyttämisestä, sekä poliisi- ja rikosasioista yleisesti. Paikalla on myös poliisiopiskelijoita, joilta voi kysellä poliisiopinnoista, kertoo rikoskomisario Kaisa Holappa

Lisätietoa myös muiden paikkakuntien tapahtumista löytyy osoitteesta https://poliisi.fi/poliisinpaiva

Bussikuskia uhattiin veitsellä ja naapuria kuula-aseella

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii 5.7. perjantaiaamuna Vantaan Tikkurilassa tapahtunutta uhkausta, missä noin kolmekymppisen miehen epäillään uhanneen bussikuskia veitsellä.

- Epäilty oli näyttänyt bussikuskille väärennettyä matkakorttia ja bussikuskin huomautettua, että matkustajan pitää ostaa uusi lippu, tämä oli suivaantunut ja uhannut kuskia veitsellä, kertoo rikoskomisario Henri Karjalainen.

Kuski oli soittanut asiasta hätäkeskukseen ja pysähtynyt Läntisellä Valkoisenlähteentiellä sijaitsevalle bussipysäkille odottamaan partion saapumista.  Myös epäilty tekijä oli jäänyt bussin etuosaan istumaan. Bussissa oli tapahtumahetkellä neljä muuta matkustajaa, jotka istuivat bussin takaosassa. Heille ei koitunut tilanteesta minkäänlaista vaaraa.

- Partio otti uhkailijan kiinni ja toimitti hänet Vantaan poliisivankilaan epäiltynä laittomasta uhkauksesta sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta, Karjalainen jatkaa.

Toinen laittomana uhkauksena sekä lievänä ampuma-aserikoksena tutkittava tapaus sattui niin ikään perjantaina 5.7. Vantaan Tikkurilassa, missä kerrostalon asukkaan epäilleen uhanneen naapuriaan kuula-aseella ja kylväneen pelkoa pihapiirissä.

- Poliisin partio tavoitti epäillyn uhkailijan ja otti hänet kiinni rikoksesta epäiltynä. Epäillyn hallusta löytynyt ase selvisi kaasutoimiseksi pistoolimaiseksi kuulapyssyksi. Poliisi takavarikoi aseen, sanoo Karjalainen.

Päihtynyt kuljettaja aiheutti vakavan tilanteen liikenteessä

Poliisin partio sai varhain perjantaiaamuna 5.7. tehtävän Vantaalle Keimolanmäkeen, missä oli tapahtunut kahden henkilöauton välinen nokkakolari. 

- Paikan päällä selvisi, että toisen auton kuljettaja oli suistunut vastaantulevien kaistalle, sillä seurauksella, että oli törmännyt vastaan tulleen auton keulaan. Nokkakolarista selvittiin onneksi ilman henkilövahinkoja, mutta molemmat autot vaurioituivat pahoin, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Henri Karjalainen kertoo. 

- Onnettomuuden aiheuttaneen kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä törkeään rattijuopumukseen. Mies päätyi kiinniotettuna Vantaan poliisivankilaan, jatkaa Karjalainen.

Päihtyneen kuljettajan hallusta löytyi ase ja epäiltyä huumausainetta

 Poliisin partio pysäytti 6.7. myöhään lauantai-iltana Vantaan Simonkylässä henkilöauton kuljettajan ajokunnon ja asiakirjojen tarkastusta varten.

- Kuljettajalle tehty puhalluskoe näytti nollaa, mutta huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen huumausaineeksi luokitetuille lääkkeille. Lisäksi selvisi, että miehellä ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta kertoo rikoskomisario Asko Sartanen.

Autoon tehdyssä paikanetsinnässä poliisi löysi pistoolimallisen aseen, patruunoita sekä epäiltyä huumausainetta. 

- Kuljettaja pääsi kiinniotettuna ja rikoksesta epäiltynä poliisin huostaan ja autosta löydetyt ase, patruunat epäilty huumausaine takavarikoitiin. Miehen epäillään syyllistyneen törkeän rattijuopumukseen sekä ampuma-aserikokseen, Sartanen jatkaa.

Asiaa saatiin selvitettyä kuulustelujen kautta ja tapahtumien kulku on poliisille varsin selvä. Tapaus pyritään saamaan piakkoin syyteharkintaan. 

Useita murtovarkauksia Loviisan Antinkylässä

Loviisan Antinkylässä tapahtui kesäkuun loppupuolella useita murtovarkauksia, joita tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa. Rikosten esitutkinta on kesken.

Ensimmäinen murtovarkauksista tapahtui 17.6.2024 yöllä, jolloin talon yhteydessä sijaitsevasta varastosta lähti varkaiden matkaan erilaisia metsästys- ja keräilypuukkoja, sekä kirves.

- Seuraava murtovarkaus tapahtui 19.6. Tässä tapauksessa varkaiden matkaan lähti Makita -merkkisiä sähkötyökaluja, muun muassa akkusaha, porakone, akku ja laturi. Seuraavat kaksi murtovarkautta tapahtuivat 20.6, jolloin varkaiden matkaan lähti Volvo V90 -merkkinen auto, joka löytyi 25.6.2024 Vanhankylän ABC pihalta sekä pakettiautoon kohdistunut murto, jossa ikkuna rikkomalla päästiin auton sisälle ja anastettiin omaisuutta, lähinnä työkaluja, kertoo tutkinnanjohtaja Freddie Cederlund.

- Viimeisin varkaus sattui 20.6. Tässä tapauksessa varkaat murtautuivat yön aikana autoon ja anastivat sieltä kuulokkeet ja omistajan passin, Cederlund jatkaa.

Viikonloppuisin vauhti kiihtyy iltaa kohden 

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisille välitetty tehtävät olivat tavanomaisia kesäkuukausiin liittyviä tehtäviä. Erilaisia tehtäviä hoidettiin yhteensä 1 932, joista kotihälytystehtävien osuus oli 105.

- Partioita työllistivät uhkaukset, päihtyneet henkilöt, väkivaltaan ja häiriökäyttäytymiseen liittyvät tehtävät. Etenkin viikonlopun aikana vauhti kiihtyi iltaa kohden ja poliisille välitettyjen tehtävien määrä kasvoi entisestään. Kiinniotettuja, rikoksesta epäiltyjä päätyi poliisin suojiin viikonlopun aikana yli 30 ja koko viikon aikana 65, kertoo komisario Miika Laine.

Kovia nopeuksia eri puolilla poliisilaitoksen aluetta

Viime viikonloppu ei poikennut edellisistä kesäviikonlopuista kovien nopeuksien osalta. 

-Likennepoliisisektorin partiot mittasivat taas huimia ylinopeuksia eri puolilla poliisilaitoksen aluetta. Kiinnijääneiden, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäiltyjen kuljettajien nopeuksista mainittakoon henkilöautoilla Rajamäentiellä kuudenkympin alueella mitattu nopeus 111 km/h ja Kehä III:lla kahdeksankympin alueella 139 km/h, moottoripyörällä Pihlajistontiellä kuudenkympin alueella 124 km/h sekä henkilöautoilla Vantaalla Katriinantiellä kuudenkympin alueella 119 km/h ja Läntisellä Valkoisenlähteentiellä viidenkympin alueella 103 km/h, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Edellä mainittujen lisäksi 24:n kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan. Kortittomia kuljettajia jäi kiinni 15. Tehtävillä poliisille näyttäytyivät myös useat epäkuntoiset ja viritetyt mopot, joista poistettiin rekisterikilpiä.

- Koko heinäkuun jatkuva valtakunnallinen puhallutusteema niin maanteillä kun vesilläkin on käynnissä ja se näkyy tilastoissa. Viime viikon aikana rattijuoppoja jäi kiinni liikenteestä 57. Teeman aikana poliisi kiinnittää erityisesti huomiota myös kuljettajien ajoterveyteen, Leppälä sanoo.

Kolme autoa törmäsi samaan hirveen    

Hyvinkäällä, Helsinki - Tampere moottoritiellä tapahtui 7.7.2024, sunnuntain vastaisena yönä noin kello 1.28 vakava hirvieläinonnettomuus. Onnettomuudessa oli osallisena kolme henkilöautoa. Kaksi niistä oli matkalla pohjoisen suuntaan ja yksi etelän suuntaan.

Onnettomuudessa osallisena olleet ajoneuvot vaurioituivat pahoin ja kolme henkilöä toimitettiin sairaalaan tarkastukseen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta