Unkarilaiset pyörittivät paritusta Suomessa ja muissa pohjoismaissa seitsemän vuoden ajan

Julkaisuajankohta 20.5.2024 14.06
Uutinen

Helsingin poliisin valtakunnallinen ihmiskaupparikosryhmä siirsi syyteharkintaan epäillyn törkeän paritusrikoksen, joka jatkui useiden vuosien ajan Suomessa ja Ruotsissa. Tutkintaa tehtiin yhteistyössä Unkarin esitutkintaviranomaisten kanssa, koska paritustoiminnan pyörittäjät ovat unkarilaisia. Helsingin poliisi sai apua tutkintaan myös muista poliisiyksiköistä, rajavartiolaitokselta ja Europolilta.

Esitutkinnassa selvitettiin vuosien 2016–2023 aikaisia tapahtumia Suomessa ja Ruotsissa. Esitutkinnassa havaittiin viitteitä samojen henkilöiden harjoittamasta paritustoiminnasta myös Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

Pääepäilty on noin 30-vuotias unkarilainen nainen, joka on ollut vangittuna Suomessa. Myös kaksi muuta paritustoimintaan liittyvää henkilöä ovat olleet vangittuna tutkinnan aikana. Kaikki paritetut seksityöläiset ovat kotoisin Unkarista. 

– Olemme pystyneet tunnistamaan yli 60 prostituoitua, jotka ovat tehneet seksityötä Suomessa, Ruotsissa tai molemmissa maissa. Esitutkinnassa jäi myös identifioimatta useita kymmeniä naisia, jotka tekivät seksityötä parittajan alaisuudessa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen.

Epäillyt parittivat asianomistajia kaikissa suurissa kaupungeissa Suomessa

Prostituoitujen tavanomaiset työjaksot Suomessa kestivät kahdesta kolmeen viikkoa. Tutkinnassa tuli ilmi myös pidempiä työjaksoja. Asianomistajat vaihtoivat asuntoa ja kaupunkia yleensä kolmen tai neljän päivän välein, mutta he saattoivat työskennellä suurissa kaupungeissa pidempäänkin.

Epäillyt harjoittivat paritusta kaikissa suurissa kaupungeissa ympäri Suomea. Yleensä seksipalveluiden myyntiä ja paritustoimintaa pyöritettiin lyhytaikaisissa vuokra-asunnoissa.

Poliisi on laskenut paritustoiminnan liikevaihdoksi 1,6 miljoonaa euroa, joista rikoshyödyn osuus on noin 800 000 euroa. Parittajan osuus seksinmyynnillä saaduista tuloista oli 50 prosenttia.

Parittajat toimivat ulkomailta ja hallinnoivat viestiliikennettä

Paljastetut paritusringit toimivat modernin paritusmallin mukaisesti, jossa parittaminen tehdään pääosin ulkomailta ja apuna käytetään verkko- ja teleyhteyksiä. Tässä tapauksessa lähtökohtaisesti vain seksipalvelun tarjoaminen tapahtui kasvotusten Suomessa. 

Modernissa paritusmallissa parittaja ohjaa seksikaupan kohteena olevia prostituoituja ja hallinnoi näiden asiakasliikennettä sekä järjestelee prostituoitujen matka- ja majoitusjärjestelyjä usein ulkomailta käsin.

Nyt tutkitussa tapauksessa esitutkinnassa selvitettiin yli 500 lentomatkaa, jotka liittyivät parittajan järjestämään paritukseen. Seksinmyynti-ilmoituksessa prostituoidun yhteystiedoksi annetaan esimerkiksi suomalainen prepaid-liittymä, jota tosiasiassa hallinnoi parittaja.

– Valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä on osoittanut tarpeellisuutensa juuri laajojen tapausten tutkinnassa, joissa paritusringit tapahtuvat usean poliisilaitoksen alueella tai ympäri maata. Yksittäisten poliisilaitosten olisi mahdotonta yksin tutkia tällaisia kokonaisuuksia, koska työntekijät ja aika eivät riittäisi esitutkintaan, sanoo tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen.

Helsingin poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen