Uusi valtakunnallinen yksikkö tehostaa poliisin kykyä vastata verkkoavusteisiin omaisuusrikoksiin

Julkaisuajankohta 30.4.2024 10.03
Uutinen

Valtakunnallinen yksikkö aloittaa toimintansa 1.5. Tampereella Sisä-Suomen poliisilaitoksessa. Kyseessä on pilotti, joka kestää vuoden 2025 loppuun.

Viime vuosien aikana tietoverkkoavusteiset omaisuusrikokset ovat nousseet rikostilannekuvassa jokapäiväiseksi ilmiöksi. Kansalaisille kohdistettujen palvelujen digitalisoitumisen edistyessä myös rikosten määrä tietoverkkoympäristössä kasvaa. Kansalaisille avataan lisääntyvässä määrin uusia digitaalisia keinoja käyttää yhteiskunnan palveluita. Niiden käyttö edellyttää uuden oppimista. 

Verkossa myös rikollisten on mahdollista ujuttaa kansalaisten ulottuville aitoja palveluita muistuttavia sivuja tai vaikka puhelinnumeroita, jotka kuitenkin ohjaavat käyttäjänsä aidon palvelun sijaan rikollisen tiedonhankinnan kohteeksi valesivustoille.  

Näiden rikollisten luomien aitoja palveluja muistuttavien valesivustojen avulla rikolliset saavat asianomistajalta haltuunsa hänen henkilökohtaiset tunnistamistietonsa pankkipalveluihin. Niiden avulla asianomistajan varat siirretään nopeasti rikollisten haltuun. Varat ohjautuvat usein ulkomaille tai kryptovaluuttoihin. Siirtojen pysäyttäminen ja rikoksella saatujen varojen palauttaminen kansainvälisessä ympäristössä on haastavaa.

Tietoverkkoavusteiset rikokset kohdistuvat tietoverkkojen kautta toteutettuna laajasti kansalaisiin yli poliisilaitosrajojen. Toimintamalli on haastanut poliisin organisaation tutkintakykyä, joka perustuu aluevastuuperiaatteeseen. Poliisilaitoksen tutkintavastuulla on siis sen alueella tapahtuvat rikokset. Kun rikosilmiö laajenee usean poliisilaitoksen alueelle, tutkinnan koordinointi muodostuu normaalitilannetta haastavammaksi. 

Uusi yksikkö priorisoi vakavimmat omaisuusrikokset 


Poliisihallitus on reagoinut tilanteeseen ja tehnyt päätöksen valtakunnallisen tietoverkkoavusteisten rikosten tutkintaan keskittyvän yksikön perustamisesta (TVA-yksikkö). Yksikkö sijoitetaan Sisä-Suomen poliisilaitokselle, Tampereen pääpoliisiasemalle. Kyseessä on uuden toimintamallin pilottihanke, jonka toimintakausi on 1.5.2024 - 31.12.2025. Operatiivinen toiminta alkaa 1.5.2024. 

-Yksikön vastuualueena on normaalista tutkinnan aluevastuusta poiketen koko Suomi, ja toiminnassa priorisoidaan vakavimmat ja haitallisimmat petoksella tehdyt omaisuusrikokset. Tutkintaa tehdään yhteistyössä muiden poliisilaitosten ja KRP:n kanssa, jonka rooli näiltä osin pysyy ennallaan, toteaa yksikönjohtaja, rikosylikomisario Sakari Tuominen. 

TVA-yksikön päätehtävänä on koordinoida paikallispoliisin vastuulla olevia valtakunnallista ulottuvuutta sisältäviä vakavien omaisuusrikosten esitutkintoja. Päätavoitteena toiminnassa on tehostaa valtakunnallisen tilannekuvan ajantasaisuutta yhteistyössä KRP:n ja muiden sidosryhmien kanssa, tehostaa rikoshyödyn pysäyttämistä ja palauttamista sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla ja kohdistaa rikosvastuuta vakavien rikosten tekijöihin.

-Tietoverkkoavusteisten rikosten alkutoimien tehokkuudella on kriittinen merkitys tutkinnan onnistumisessa ja rikoshyödyn pysäyttämisessä. Jatkossakin kansalainen voi tehdä rikosilmoituksen poliisin digitaalisessa palvelussa tai poliisiasemalla. Tämä ei muutu uudistuksessa mitenkään. Tällä varmistetaan se, että poliisilla on parhaat mahdollisuudet reagoida mahdollisimman nopeasti rikoksiin ja pysäyttää rikoshyödyn eli rahojen tai muiden varojen siirtyminen rikollisten haltuun, sanoo Tuominen. 

-TVA-yksikkö on toimintamallina Suomen poliisiorganisaatiossa uusi lajissaan. Toimintaa ohjaa Poliisihallituksen johdolla toimiva ohjausryhmä, joka määrittelee toiminnan vastuurajat ja seuraa toiminnan ja tuloksellisuuden kehittymistä, Tuominen toteaa lopuksi. 

Poliisin ennalta estävä toiminta Poliisin toiminta ja kehittäminen Rikokset ja tutkinta Sisä-Suomen poliisilaitos Uutinen