Väkivalta, häiriökäyttäytyminen ja meteli kutsuvat poliisin kotihälytystehtäville uutenavuotena
Poliisin tehtävänä uutenavuotena on muun muassa valvoa yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Uudenvuoden jälkeen saamme usein lukea siitä, miten esimerkiksi tappelut ja ilotulitteet ovat työllistäneet viranomaisia. Turvallisuus yleisillä paikoilla, kuten ravintoloissa ja yleisissä tilaisuuksissa keskusteluttaa vuodenvaihteessa uudenvuoden juhlinnan lieveilmiöiden seurauksena.
Lähisuhdeväkivalta ja muu häiriökäyttäytyminen kodeissa tulee harvemmin julkisuuteen tammikuun alkupäivinä. Usein uudenvuoden häiriöihin yhdistetäänkin ennemmin ravintolat ja juhliminen ulkona kuin yksityisissä tiloissa tapahtuva juhliminen ja siihen liittyvät seurannaisvaikutukset.
Helsingin Sanomien kolumnissa kirjoitettiin vuosi sitten siitä, kuinka uudenvuodenaattoa edeltää uskomaton sekoilu. "Kaikki haluavat olla tekemässä jotain siistiä, mutta kukaan ei oikein tunnu tietävän mitä. -- Yhdessä paikassa olisi tarjolla rentoa hengailua, toisessa kymmenpäiset bileet, kolmannessa ehkä jotain siltä väliltä."
Uudenvuodenpäivänä runsaasti kotihälytyksiä
Tammikuussa hätäkeskuslaitos tiedotti, että hätäkeskukset vastaanottivat aikana 14 200 hätäilmoitusta 31.12.2024 klo 18 - 1.1.2025 klo 24 välisenä. Niistä viranomaisille välitettiin noin puolet eli 7 000 hälytystehtävää.
Poliisille välitetyistä tehtävistä kohdentui 43 prosenttia. Kolme yleisintä hätäkeskustietojärjestelmään kirjattua hälytystehtävää poliisin osalta olivat: ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen, perheväkivalta sekä päihtynyt henkilö.
Vaikka julkisessa keskustelussa joulua pidetään aikana, jolloin suomalaisissa kodeissa tapahtuu väkivaltaa ja poliisilla on lukuisia kotihälytystehtäviä, kotihälytykset ja lähisuhdeväkivalta ovat yleisiä myös uutenavuotena. Poliisin tilastojen mukaan juhla-ajankohdista eniten kotihälytyksiä poliisi hoitaa nimenomaan uutenavuotena.
Vuosina 2022–2024 poliisilla oli uudenvuodenaattona keskimäärin 278 kotihälytystehtävää, joista noin 35 prosenttia koski lähtökohtaisesti väkivaltaa. Uudenvuodenpäivän osalta tehtäviä oli keskimäärin 442, joista väkivaltaa koski noin 40 prosenttia. Kaiken kaikkiaan kotihälytystehtäviä poliisi on siis hoitanut keskimäärin noin 720 uudenvuodenaaton ja -päivän aikana. Noin viidennes (18 %) kaikista kotihälytyksistä on kirjattu uudenvuodenyön kello yhden ja kolmen välille. Yksittäisistä juhlapäivistä nimenomaan uudenvuodenpäivä on selkeästi kaikkein alttein kotihälytyksille.
Kotihälytystehtävien määrä vaihtelee alueittain
Kun kotihälytystehtävät suhteutetaan väestöön, eniten vuodenvaihteessa kotihälytyksiä on viime vuosina (2022–2024) tullut poliisille (per 100 000 as.) Lapissa, Kainuussa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa. Vähiten tehtäviä puolestaan on tullut Pohjanmaalla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.
Suomen 15 suurimmasta kaupungista eniten uudenvuoden kotihälytyksiä väestöä kohti (per 10 000 as.) on tullut Joensuussa ja Kuopiossa. Samat kaupungit ovat kärjessä myös silloin, jos huomioon otetaan lähtökohtaisesti väkivaltaiset kotihälytystehtävät. Metelistä aiheutuneita tehtäviä puolestaan on ollut eniten suurista kaupungeista Vaasassa ja Jyväskylässä. Kaikista kunnista eniten kotihälytystehtäviä, ja erityisesti metelin liittyviä, on ollut Kittilässä.
Kotihälytystehtäviä koskevista tilastoista on syytä huomioida se, että kaikki tehtävät eivät aina välttämättä lopulta ole esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa sisältäviä tehtäviä, vaikka ne olisi alun perin kirjattukin järjestelmiin väkivaltaisena kotihälytystehtävänä. Sellaistakin ilmiötä jonkin verran esiintyy, että soitettaessa hätäkeskukseen kertomus naapurin häiriköinnistä saatetaan ”värittää” väkivallaksi, jotta polliisi saapuisi paikalle nopeasti. Alueellisissa tilastoissa on myös hyvä ottaa huomioon se, että maakuntien asukasluvut sisältävät vakituisen väestön eivätkä huomioi eri alueille lomanvieton, juhlimisen perusteella liikkuvaa väestöä.
Myös juhannus ja joulu työllistävät poliisia kotihälytyksillä
Keskeisiä juhlapäiviä kotihälytysten kannalta ovat tilastojen perusteella myös juhannuspäivä sekä -aatto, pyhäinpäivä, pitkäperjantai, joulupäivä sekä loppiainen. Pyhäinpäivänä ja loppiaisena korostuvat erityisesti ns. metelikeikat eli häiritsevästä metelistä tms. aiheutuneet tehtävät.
Joulunaikaan jouluaaton-, päivän ja tapaninpäivän aikana poliisille tulee kotihälytystehtäviä yhteensä lähes saman verran kuin uutenavuotena kahden vuorokauden kuluessa.
Hätäkeskuslaitoksen mukaan poliisille välitettiin menneenä jouluna noin kolmannes (32 %) kaikista välitetyistä tehtävistä. Tuolloin korostuivat lähes samat tehtävälajit kuin uutenavuotena eli ilkivalta tai häiriökäyttäytyminen, perheväkivalta ja muu yksilönsuojaan kohdistuva tehtävä.
Lähteet
Hannus, Tanja: Poliisi selvitteli joulun aikana runsaasti kotihälytyksiä Kaakkois-Suomessa – taustalla päihteiden käyttöä. Yle Uutiset 27.12.2024. Poliisi selvitteli joulun aikana runsaasti kotihälytyksiä Kaakkois-Suomessa – taustalla päihteiden käyttöä | Etelä-Karjala | Yle
Hätäkeskuslaitos: Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa 14 200 ilmoitusta. Tiedote 2.1.2025. Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa 14 200 ilmoitusta - Hätäkeskuslaitos
Mikkilä, Lotta: Uutenavuotena kaveripiirissäni alkaa juhlakutsujen kilpailuttaminen. Kolumni. Helsingin Sanomat 29.12.2023. Uutenavuotena kaveripiirissäni alkaa juhlakutsujen kilpailuttaminen | HS.fi
Poliisi: Helsingin poliisi valvoo näkyvästi yleistä järjestystä ja turvallisuutta uutenavuotena. Uutinen 29.12.2023. Helsingin poliisi valvoo näkyvästi yleistä järjestystä ja turvallisuutta uutenavuotena - Poliisi
Rautanen, Sari: Ilotulitteita ammuttiin päin ihmisiä ja rakennuksia, yhdelle vakava silmävamma. Aamulehti 1.1.2025. Ilotulitteet työllistivät viranomaisia uutena vuotena - Aamulehti