Väkivaltarikoksia voidaan kopioida - poliisi pyytää vihjeitä

Julkaisuajankohta 19.6.2024 15.20
Uutinen

Oulussa on tapahtunut kaksi vakavaa väkivallantekoa, joissa ensimmäisessä epäillyllä on taustaa äärioikeistotoiminnassa ja toisessa nuoren epäillyn motiiviksi on arvioitu rasismi. On myös viitteitä, että jälkimmäinen teko olisi kopioitu edellisen viikon kauppakeskuspuukotuksesta.

Väkivallantekoihin liittyy toisinaan ilmiö, jossa niitä pyritään kopioimaan. Esimerkiksi Viertolan koulusurmien jälkeisellä viikolla Suomessa kirjattiin 82 koulu-uhkausta.

- Rikoskierteet on saatava katkaistua välittömästi. Siksi poliisissa toivomme, että saisimme huolta aiheuttavista henkilöistä vihjeitä ja vinkkejä matalalla kynnyksellä, poliisiylitarkastaja Minna Ketola Poliisihallituksesta sanoo.

Yksi kanava vinkeille on poliisin Nettivinkki. Yhteystiedot löytyvät poliisin verkkosivuilta osoitteesta poliisi.fi/jata-vihje. Kiireellisissä tapauksissa soita aina hätänumeroon 112.

- Oulussa tapahtuneet teot kertovat osaltaan epäiltyjen radikalisoitumisesta ja pahimmillaan se voi konkretisoitua näin. Poliisi tekee tällaisten tekojen osalta kaikkensa estääkseen ne ennalta, kertoo poliisitarkastaja Toni Sjöblom.

Viharikokset ja nuorisorikollisuus kasvussa

Poliisissa on seurattu tiiviisti niin ääriliikkeitä, viharikoksia kuin nuorisorikollisuutta. Poliisin toimintaympäristöraportissa ennakoidaan, että ääriliikkeiden määrä saattaa lisääntyä nykyisestä ja polarisaatiokehityksen kiihtymisen vuoksi yhteiskunnan koheesio voi heiketä.

Poliisin tietoon tulleiden viharikosepäilyjen määrä kasvoi toissa vuonna viidenneksellä.  Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan suurin osa niistä liittyi rikosepäilyihin, joiden motiivina oli uhrin etninen tai kansallinen tausta.

Poliisin strategisen tilannekuvaraportin mukaan nuorten häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt. Väkivaltaa ihannoidaan ja normalisoidaan. Alaikäisten tekemäksi epäiltyjen rikosten määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2015.

Ryöstöön tai väkivaltarikoksiin syyllistyminen on usein merkki rikoskierteestä. Poliisilla on käytössä tehokkaita pakkokeinoja aikuisen rikoskierteen katkaisemiseksi, mutta 15–17 -vuotiaiden kohdalla vapauteen kohdistuvat pakkokeinot ovat viimesijaisia keinoja.

Poliisi on mukana sosiaali- ja terveysministeriön maaliskuussa käynnistämässä työssä, jossa tavoitteena on uudistaa vakavasti päihteitä ja väkivaltaa käyttävien ja rikoksia tekevien alaikäisten nuorten lastensuojelulainsäädäntö. Uudistusta kiirehdittiin, kun poliisi toi näkyvästi ja laajasti esille huolensa nuorten tekemien väkivaltarikosten määrän kasvusta sekä ongelmista puuttua tehokkaasti nuoriin rikoksentekijöihin.

Lisätietoja: 
Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksia viharikoksista 
Poliisihallituksen taktinen teema-analyysi nuorisorikollisuudesta

Poliisihallitus Rikokset ja tutkinta Uutinen