Väliaikainen henkilökortti ei ole ensisijainen henkilöllisyystodistus pankkiasioinnissa

Julkaisuajankohta 19.1.2024 14.55
Uutinen

Poliisi harkitsee aina tarkkaan ja tapauskohtaisesti, voiko se myöntää asiakkaalle väliaikaisen henkilökortin. Kannattaa muistaa, että henkilökortti tai passi on mahdollista tilata myös pika- tai expresstoimituksella.

Oulun poliisilaitoksen tietoon on tullut, että pankit ovat lisääntyvässä määrin ohjeistaneet asiakkaitaan hakemaan väliaikaista henkilökorttia pankkiasiointia varten. Niin pankkien kuin asiakkaiden kannattaa ottaa huomioon, että poliisi harkitsee väliaikaisen henkilökortin myöntämisen edellytykset aina tarkkaan ja tapauskohtaisesti, koska kyseessä on turvatekijöiltään olennaisesti heikompi asiakirja kuin varsinainen henkilökortti. Asiakkaalla täytyy siis olla erityisen painava syy, jotta hän saisi väliaikaisen henkilökortin. Väliaikainen henkilökortti ei ole ensisijainen henkilöllisyystodistus pankkiasioinnissa.

Poliisi pyytää pankkeja ja asiakkaitaan huomioimaan, että poliisilla on mahdollisuus tilata asiakkaalle henkilökortti tai passi pika- tai expresstoimituksella, jolloin toimitusaika on 1–2 päivää.

Kainuu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Poliisin lupapalvelut Uutinen