Varkauksia, päihtyneitä ja pahoinpitelyitä Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 21.3.2023 15.23
Uutinen

Viime viikon poliisitehtävissä Itä-Uudellamaalla näkyivät varkaudet, päihtynet ja pahoinpitelyt. Lisäksi poliisi tavoitti liikenteestä anastetulla autolla pakoon kurvailleen kuljettajan sekä useista kymmenistä petosrikoksista epäillyn henkilön.

Kevättä ja kesää kohden mennään

Poliisin tehtävämäärät ovat pysyneet tasaisina viimeisten viikkojen aikana. Kolmen viimeisen viikon aikana poliisille välitettyjä tehtäviä on hoidettu keskimäärin 1600 kpl viikossa. Kevättä ja kesää kohti mentäessä tehtävämäärät tulevat kuitenkin tästä nousemaan. 

- Tehtävien laatu viime viikolla oli varsin perinteinen. Erilaisia päihtyneiden ihmisten aiheuttamia tehtäviä, kuten häiriökäyttäytymisiä, pahoinpitelyitä sekä rattijuopumuksia hoidettiin runsaasti. Lisäksi poliisia työllistivät yksilön suojaan liittyvät tehtävät, jotka koostuivat ihmisiin liittyvistä huoli- ja tarkistustehtävistä. Näitä tehtäviä on valitettavan paljon, kertoo komisario Max Eriksson.

Kotihälytystehtäviä hoidettiin viime viikolla 150 ja niiden osalta on vuoden alusta lähtien ollut havaittavissa hienoista nousua. Kotihälytystehtävistä suurin osa painottui jälleen viikonloppuun, jolloin niitä hoidettiin 89.

- Yksityisillä paikoilla tapahtuneet pahoinpitelyt ovat vähentyneet, kun taas yleisten paikkojen pahoinpitelyt ovat kasvussa. Kelien lämpenemisen myötä pahoinpitelyjä tapahtuukin enemmän yleisillä paikoilla, Eriksson toteaa.

Yöpakkaset saattavat yllättää autoilijat liikenteessä

- Kevätpäivän tasauksen myötä kevät on virallisesti alkanut. Kelien lämpenemisestä huolimatta yöpakkasia kuitenkin vielä esiintyy. Päivän aikana muodostuneet lumien sulamisvedet jäätyvät yöllä ja tekevät tienpinnat liukkaiksi. Tämä mustaksi jääksi kutsuttu ilmiö on kaikkien hyvä huomioida erityisesti aamuliikenteessä, Eriksson muistuttaa.

Huimaa ylinopeutta päihteiden vaikutuksen alaisena

Liikennepoliisisektorin partio pysäytti varhain tänään aamulla Vantaanpuistontiellä huimaa ylinopeutta ajaneen kuljettajan. Autolle mitattiin neljänkympin nopeusrajoituksella nopeudeksi huimat 107km/h. Kuljettaja oli lisäksi juuri ennen pysäytystä ohittanut risteysalueen ja kaksi tieliittymää.

-Kuljettajalle suoritettu huumepikatesti näytti positiivista huumausaineille sekä huumausaineeksi luokiteltaville lääkkeille. Tämän lisäksi kuljettajalle tehdyssä turvallisuustarkastuksessa poliisi löysi yhteensä 99 kpl huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä, kertoo komisario Timo Luoto.

- Kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon ja hänen ajokorttinsa otettiin poliisin haltuun, Luoto jatkaa.

Kotietsinnöiltä poliisin haltuun anastetuksi epäiltyä omaisuutta ja huumausainetta

Poliisin partio otti torstaina poliisitehtävien yhteydessä kiinni kaksi henkilöä, joiden asuntoihin perjantaina tehdyissä kotietsinnöissä takavarikoitiin anastetuksi epäiltyä omaisuutta sekä huumausainetta.

- Toisen, anastettuja aurinkolaseja hallussaan pitäneen kiinniotetun asunnosta poliisin takavarikkoon otetiin maasto- ja sähköpyörät sekä videotykki ja toisen, näpistelystä epäillyn ja amfetamiinia hallussaan pitäneen kiinniotetun asunnosta poliisin haaviin jäi noin 60 g lisää epäiltyä amfetamiinia, kertoo komisario Jere Pääkkönen.

- Miehet kuulusteltiin varkaus- ja huumausainerikoskista epäiltynä, Pääkkönen jatkaa.

Lapinjärvellä kauppaliikkeeseen murtautunut kaksikko kiinni verekseltään

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisin partio liittyi toisella paikkakunnalle tapahtuneelle varkaustehtävälle, mistä epäiltyjen käyttämän auton oli havaittu poistuvan etelän suuntaan.

-Partio havaitsi tuntomerkkeihin sopivan ajoneuvon Lapinjärven keskustassa ja siellä sijaitsevassa kauppaliikkeessä murtopuuhissa ollut kaksikko otettiin kiinni verekseltään kaupan sisältä. Loistavaa työtä partiolta, kehuu rikoskomisario Freddie Cederlund.  

- Murtopuuhissa olleen kaksikon osallisuutta lähiaikoina tapahtuneisiin vastaaviin tekoihin myös selvitellään tarkemmin esitutkinnassa, Cederlund kertoo.

Poliisia pakoon anastetuksi ilmoitetulla ajoneuvolla

Poliisi sai hätäkeskuksen kautta tiedon, että kansalainen oli havainnut Lahden moottoritiellä Vantaan korkeudella liikenteessä anastetuksi ilmoittamansa henkilöauton ja ajoi nyt sen perässä. Tehtävälle liittyi kaksi poliisin partiota.


- Hetken kuluttua kansalaiselta saadun tiedon mukaan auto oli ajanut rampista alas Keravan kohdalla ja jatkanut matkaa Keravantietä kohti Tuusulaa ja edelleen Hyrylän liikenneympyrästä kohti Järvenpäätä, jossa se oli pysähtynyt linja-autopysäkille, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Paikalle saapunut poliisin partio pysähtyi kyseisen ajoneuvon taakse ja nousi ylös poliisiautosta tarkoituksenaan ottaa kuljettaja poliisin haltuun. Partion päästessä ajoneuvon sivulle, kuljettaja lähti pakenemaan voimakkaasti kiihdyttäen. Kuljettaja teki u- käännöksen ja jatkoi pakenemista kohti Hyrylän keskustaa.

- Näköyhteys pakenevaan autoon menetettiin, mutta hetken kuluttua autosta saatiin uusi ilmoitus, kun sen oli nähty liikkuvan huimaa vauhtia Tuusulanväylää kohti etelää. Ilmoittaja oli nähnyt, kun auto oli ajettu Kilpailutien päähän penkan yli keskelle parkkipaikkaa. Autosta oli poistunut yksi henkilö läheisten hallien suuntaan, Murto jatkaa.

Tuntomerkkeihin sopiva henkilö tavoitettiin lähistöltä maasta makaamasta ja hänet otettiin kiinni todennäköisin syin epäiltynä moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä rattijuopumukseen. 

Useisiin petosrikoksiin epäilty jäi kiinni viime viikolla

Itä-Uudenmaan poliisi otti viime viikolla kiinni henkilön, jonka epäillään syyllistyneen useisiin kymmeniin netin myyntialusta tori.fi -sivustolla ja Facebookin myyntisivustoilla tehtyihin petoksiin. 

- Vaadimme henkilöä vangittavaksi ja hänet vangittiin perjantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa epäiltynä useista petoksista., kertoo ylikonstaapeli Aurora Mäkinen.

- Henkilö vangittiin 15 tuoreimpaan tapaukseen, mutta meillä on esitutkinnassa usean kymmenen petoksen sarja, Mäkinen jatkaa. 

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan syytteet on nostettava toukokuun puoliväliin mennessä.

Ryöstö Kervalla - poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Keravalla tapahtui 17.3. perjantain vastaisena yönä noin kello 01.30 - 02.00 välisenä aikana ryöstö, jossa henkilöltä anastettiin puhelin sekä päällystakki väkivaltaa käyttämällä.

- Poliisilla tai uhrilla ei ole tiedossa teolle ihan tarkkaa tekopaikkaa, mutta uhri oli ryöstön sattuessa ollut matkalla Keravan kauppakaarella sijaitsevasta ravintolasta kohti Kalevaa, kertoo rikoskomisario Otto Hiltunen. 

- Uhriin oli ryöstön yhteydessä kohdistettu väkivaltaa ja häntä oli muun muassa potkittu maassa, Hiltunen jatkaa.

Poliisi pyytää ryöstörikoksen tapahtumien kulun selvittämiseksi silminnäkijähavaintoja. Kaikki tiedot ja havainnot ovat arvokkaita ja ne pyydetään toimittamaan sähköpostiosoitteeseen rikostorjunta.jarvenpaa.ita-uusimaa@poliisi.fi


 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta