Varkauksien ennalta estäminen taloyhtiöissä on yhteinen asia

14.5.2021 14.01
Uutinen

Taloyhtiöiden tiloihin kohdistuu Kouvolan alueella murtoja viikoittain. Kohteina ovat erityisesti häkki- ja pyörävarastot.

Omaisuuden suojaaminen varkaita vastaan vaatii toimenpiteitä sekä taloyhtiöltä että sen asukkailta. Kouvolassa on kirjattu alkuvuoden aikana jo noin 60 rikosilmoitusta taloyhtiöiden tiloihin kohdistuneisiin murtoihin liittyen. 

 - Varkaita kiinnostaa kaikki helposti rahaksi muutettava omaisuus. Alkuvuoden aikana häkkivarastoista on Kouvolassa anastettu esimerkiksi työkaluja, elektroniikkaa, astioita, valaisimia, sisustustavaraa, vaatteita, urheiluvälineitä, retkeily- ja kalastustarvikkeita sekä soittimia, kertoo rikosylikonstaapeli Mikko Kiuru Kakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Kellari- ja ullakkokomerot eivät yksiselitteisesti ole oikea paikka säilyttää arvokasta omaisuutta. Häkkivarastojen heikot rakenteet tekevät varkaiden työn helpoksi. Tavaraa täynnä oleva varasto on houkutteleva kohde, vaikka näkyvillä ei olisikaan mitään erityistä. Valitettavasti usein vasta toistuvat murrot ja niistä koituvat kustannukset herättävät taloyhtiöt parantamaan asukkaiden omaisuuden suojaa. 

 - Vaikka poliisi saa säännöllisesti varkausrikoksia selvitettyä ja siten rikoksentekijöitä tuomiolle, niin varsin usein asianomistajalle jää rikoksesta aiheutuneen mielipahan ja ylimääräisen vaivan lisäksi kontolleen myös taloudellista vahinkoa. Siksi rikosten ennalta estäminen on jokaista koskettava asia, Kiuru perustelee.

Lukolla polkupyörävarkaita vastaan

Poliisille tehtyjen ilmoitusten mukaan taloyhtiöiden pyörätelineistä ja pyöräkellareista on alkuvuoden aikana anastettu yli 50 pyörää. Tämä vastaa kahta kolmasosaa tähän asti ilmoitetuista pyörävarkauksista. Polkupyörä ei ole lukitun pyöräkellarin oven takana välttämättä sen paremmassa suojassa varkailta kuin ulkonakaan. Tilastollisesti pyöriä on viety kevään aikana molemmista yhtä paljon. 

Säilytyspaikasta riippumatta pyörä kannattaa lukita aina huolellisesti järeärakenteisella lukolla, kuten U-lukko. Mahdollisuuksien mukaan pyörä kannattaa lisäksi kiinnittää rungostaan kiinteään rakenteeseen, esimerkiksi pyörätelineeseen. 

- Arvokasta polkupyörää ei kannata jättää vain yhden lukon varaan. Muuten voi pyörästä kohta olla jäljellä esimerkiksi pelkkä eturengas, Kiuru varoittaa.

Polkupyöriä viedään säännöllisesti myös koulujen pyörätelineistä koulupäivän aikana. Pyörän lukitsemisen tärkeyttä on siksi hyvä korostaa myös lapsille osana omasta omaisuudesta huolehtimista. 

Mahdollisuudet saada anastettu polkupyörä takaisin paranee oleellisesti, jos rikosilmoituksen yhteydessä poliisille ilmoitetaan runkonumero. 

- Poliisi saa säännöllisesti haltuunsa löytöpyöriä ja anastetuksi epäiltyjä polkupyöriä. Pahimmassa tapauksessa polkupyöriä on jouduttu palauttamaan tunnetulle varkaalle, koska ei olla saatu näyttöä siitä, että kyseinen pyörä olisi anastettu.

Keinoja omaisuuden parempaan suojaamiseen

Taloyhtiöllä on useita keinoja parantaa asukkaiden omaisuuden suojaa sekä vähentää taloyhtiölle vahingoista aiheutuneita kustannuksia.

- Kameravalvonnalla on sekä ennalta estävää vaikutusta että merkitystä rikosten selvittämisen kannalta. Myös sähköisellä kulunvalvonnalla on samoja vaikutuksia, Kiuru kertoo.

Neuvot taloyhtiöiden asukkaille:

  • Harkitse tarkkaan mitä omaisuutta haluat säilyttää kellari- tai ullakkokomerossa.
  • Valokuvaa omaisuutesi ja ota mahdolliset tunnisteet, esimerkiksi runkonumero, muistiin.
  • Hanki pyörään vahva lukko, kuten U-lukko. Jos mahdollista, lukitse pyörä kiinteään rakenteeseen.
  • Lukitse auto huolellisesti. Älä jätä omaisuutta esille.
  • Ilmoita havaitsemistasi vioista ja puutteista huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.

Taloyhtiön keinot parempaan omaisuuden suojaamiseen:

  • Ovien, lukituksen ja mahdollisesti varastotilojen rakenteiden päivittäminen.
  • Näkyvä kameravalvonta.
  • Sähköinen kulunvalvonta.
  • Piha- sekä muiden yleisten tilojen valaistuksen parantaminen.
Kaakkois-Suomen poliisilaitos Kouvola Rikokset ja tutkinta Uutinen
Kaakkois-Suomen poliisilaitos
rikosasiat
varkaus