Vastaamo-esitutkinta valmistumassa ja siirtymässä syyteharkintaan

Julkaisuajankohta 2.8.2023 10.00
Uutinen

Poliisin esitutkintakokonaisuus Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta ja arkaluontoisten potilastietojen levittämisestä on valmistumassa. Esitutkintakokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan 1.9.2023 mennessä.

Poliisi on onnistunut alkukesän aikana selvittämään kaikkien Vastaamo-asiakokonaisuuteen kuuluvien uhrien henkilötiedot. Tiedot on saatu myöhään keväällä kansainvälisen oikeusapupyynnön avulla, eikä tiedonhankinnassa ole käytetty aiemmin korkeimman oikeuden hyödyntämiskieltoon määräämää Psykoterapiakeskus Vastaamon tietokantaa.

Kesä 2023 on kulunut esitutkinnassa siihen, että poliisi on valmistellut esitutkintapöytäkirjoihin liitettäviä kuulusteluja sekä vahvistanut kansainvälisessä yhteistyössä saamansa aineiston paikkansapitävyyden.

– Tähän mennessä tehdyt rikosilmoitukset ja lausumat eivät ole olleet turhia. Asianomistajien aikaisemmin tekemillä rikosilmoituksilla sekä kuulusteluissa saadulla tiedolla on ollut merkittävä rooli rikoksen uhrien selvittämisessä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Poliisin hankkimien tietojen mukaan rikoskokonaisuudessa on kaikkiaan 33 086 asianomistajaa. Näistä 10 602 henkilöä ei ole tehnyt syystä tai toisesta rikosilmoitusta asiassa. Arviolta 10 tuhatta henkilöä on tehnyt rikosilmoituksen sekä antanut lausuman poliisin aiempien ohjeiden mukaisesti.

Asianomistajien aiemmin rikosprosessissa antamat lausumat ovat sellaisenaan edelleen voimassa olevia. Rikosilmoituksen tehneet ja sen jälkeen lausuman antaneet henkilöt ovat asianomistajina niin törkeän yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisessä kuin törkeän kiristyksen yrityksessä. Ne henkilöt, jotka eivät ole tehneet rikosilmoitusta tai antaneet sen tekemisen yhteydessä lausumaa, ovat asianomistajina vain törkeän kiristyksen yrityksessä. Törkeän kiristyksen yritys on yleisen syytteen alainen rikos, eikä se edellytä asianomistajan omaa rangaistusvaatimusta.

Olen Vastaamon tietomurron uhri, miten tämä vaikuttaa minuun?

1. Tällä hetkellä sinun ei tarvitse tehdä mitään. Poliisin suorittama esitutkinta on loppusuoralla, ja valmistuva tutkinta siirtyy valmiin esitutkintapöytäkirjan muodossa syyttäjän itsenäiseen syyteharkintaan 1.9.2023.

2. Sinut liitetään esitutkintaan mukaan asianomistajaksi törkeän kiristyksen yrityksen osalta, vaikket olisi aiemmin tehnyt rikosilmoitusta tai antanut lausumaa. Aiemmin tehdyt rikosilmoitukset ja lausumat ovat edelleen voimassa.

Poliisi epäilee törkeästä tietomurrosta, törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja törkeästä kiristyksen yrityksestä suomalaismiestä, joka on edelleen vangittuna todennäköisin syin epäiltynä edellä mainituista rikoksista. Poliisi otti epäillyn kiinni Ranskassa helmikuussa 2023. Keskusrikospoliisi on kuulustellut epäillyn, ja kuulustelut sekä tekninen todistusaineiston on kerätty. Poliisi tiedottaa asiasta lisää esitutkinnan valmistumisen yhteydessä.

Neuvoja ja tukea prosessiin Rikosuhripäivystyksestä

Rikosprosessin edistyminen ja uutisointi saattavat nostaa vaikeita tunteita pintaan, ja hoidettavat käytännön asiat voivat tuntua monimutkaisilta. Keskusteluapua saa Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalvelusta ja RIKUchatista.

Hyödyllistä tietoa uhreille

Poliisi järjesti 26.4. tiedotustilaisuuden yhteistyössä syyttäjän ja Rikosuhripäivystyksen kanssa. Tilaisuudessa käsiteltiin rikos- ja oikeusprosessin etenemistä Vastaamon tietomurron uhrien näkökulmasta. Voit katsoa tilaisuuden tallenteen Keskusrikospoliisin Youtube-kanavalla.

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen