Venäjänkielisiin kohdistettuja puhelinhuijauksia paljon Kaakkois-Suomessa

Julkaisuajankohta 28.12.2021 13.18
Uutinen

Uutena rikosilmiönä on Kaakkois-Suomessa noussut viimeisten viikkojen aikana esille erityisesti venäjäkielisiin henkilöihin kohdistetut pankki- ja luottokorttitietojen kalastelut. Huijaussoittoja tehdään pankkien tai muiden suurten organisaatioiden nimissä.

Yhteistä kaikissa huijauksissa on se, että venäjänkieliset henkilöt saavat puhelun ulkomaalaisesta numerosta tai numeroista, jotka näyttävät kuuluvan suomalaisille pankeille. Soittaja puhuu venäjää ja esiintyy joko pankin tai kansainvälisen organisaation työntekijänä. 

Yhteydenoton syyksi ilmoitetaan henkilön pankkitilin väärinkäytös, korttimaksun vahvistaminen tai esimerkiksi henkilötietojen väärinkäyttö verkko-ostoksissa. Tämän perusteella pyydetään henkilöä kertomaan pankki-, luottokortti- ja henkilötietonsa.  Joissain tapauksissa on myös pyydetty hyväksymään soittajan etäyhteyden ottaminen henkilön tietokoneelle.

Saatuaan pyytämänsä tiedot, pääsee soittaja kirjautumaan suoraan huijauksen uhrin tilille ja siirtämään rahaa pois tililtä. Rikoksia tutkitaan petoksina. 

Huijausyrityksiä on ollut Kaakkois-Suomen alueella paljon, mutta onneksi moni on jäänyt yritykseksi henkilön ymmärrettyä ajoissa, että kyseessä on huijaus. 
 

Muista! 

  • Harkitse tarkkaan ennen kuin vastaat ulkomailta tulevaan puheluun. 
  • Yksikään viranomainen, pankki tai muu virallinen organisaatio ei kysy pankki-, luottokortti- tai henkilötietojasi puhelimessa.
  • Älä ikinä luovuta henkilötietojasi, pankkitunnuksiasi, luottokorttitietojasi tai esimerkiksi salasanojasi puhelimessa sinulle soittaneelle taholla, vaikuttivat he kuinka luotettavilta tahansa.
  • Mikäli tietojasi kalastellaan tai ne päätyvät vääriin käsiin, tee aina välittömästi rikosilmoitus. Tee rikosilmoitus - asioi ensisijaisesti verkossa! - Poliisi
     
Kaakkois-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen