Veneisiin kohdistuvat varkaudet ovat jokakesäinen ilmiö

Julkaisuajankohta 31.5.2022 13.52
Uutinen

Kesä on taas täällä ja veneisiin kohdistuneet varkaudet lisääntyvät. Veneiden ja perämoottorien lisäksi varkaita kiinnostavat laadukkaat venevarusteet, kuten vaihteistot ja navigointijärjestelmät.

Kesä on taas täällä ja veneisiin kohdistuneet varkaudet lisääntyvät. Haluamme muistuttaa keinoista, joilla varkauksia voi ennalta ehkäistä: tallenna veneesi ja varusteiden tyyppitiedot itsellesi, varmista lukitseminen sekä arvokkaan omaisuuden säilytystapa ja valvo tehokkaasti venettäsi. 

Muualla Euroopassa on tullut ilmi, että veneiden ja perämoottoreiden lisäksi anastusrikosten kohteeksi on noussut enenevässä määrin myös veneiden vaihteistot ja navigointijärjestelmät. Pohjoismaissa on paljon veneitä ja niissä pääsääntöisesti käytetään laadukkaita osia ja järjestelmiä, joten näihin kohdistuva rikollisuus voi olla kasvava trendi täällä meillä.

Europol muistuttaa myös, että koronarajoitusten poistuminen eri puolilla Eurooppaa on mahdollistanut myös rikollisten helpomman liikkuvuuden. Varastetut veneet voivat päätyä pitkälle lähtöpaikasta, kuten viime kesältä Kaakkois-Suomesta oleva tapaus osoittaa. 

Kotkasta löytyneen ruotsalaisen purjeveneen tutkinta on yhä kesken

Kesällä 2021 Kotkan Kantasatamasta löytyi hylätty purjevene. Viranomaisten selvityksissä ilmeni, että purjevene oli ilmoitettu varastetuksi Ruotsissa. Purjevenevarkauden tutkinta on edelleen meneillään. 

Poliisilla on rikoksesta epäiltynä kaksi henkilöä, jotka eivät asu vakituisesti Suomessa. Epäiltyjä ei ole tavoitettu esitutkintaa varten. Heitä epäillään tällä hetkellä törkeästä kätkemisrikoksesta, mutta rikosnimike voi vielä tarkentua esitutkinnan edettyä. 

Asiassa on tehty yhteistyötä Ruotsin poliisin kanssa, joka on selvittänyt Ruotsissa tapahtunutta anastusrikosta. Purjevene on palautettu Ruotsiin syksyllä 2021.

 

Näin estät ennalta veneisiin kohdistuvia varkauksia:

  • Tiedot talteen. Ota talteen veneesi tarkat tiedot, kuten moottorin valmistenumero, tyyppi ja valmistusvuosi, veneesi merkki ja tyyppi sekä kaikki yksilölliset tiedot kuten naarmut, kolhut ym. Lisäksi veneestä kannattaa ottaa talteen kuva. Yksilöivät tiedot helpottavat tarkan rikosilmoituksen tekoa, mutta myös samalla oikean omistajan löytämistä.
  • Lukitse hyvin. Säilytä venettä ja perämoottoria aina asianmukaisesti lukittuna. perämoottorin säilyttäminen muualla kuin veneessä on myös hyvä ratkaisu. 
  • Lisää valvontaa. Tehostamalla valvontaa, esimerkiksi hankkimalla valvontalaitteita, voidaan ennalta estää rikoksia sekä lisätä rikollisten kiinnijäämisriskiä. Tallentava kameravalvonta voi auttaa myös rikosten selvittämisessä. GPS-paikannusjärjestelmä voi auttaa varastetun veneenjäljittämisessä. Sellainen hankkimista suositellaan arvokkaampiin veneisiin. 
  • Älä säilytä veneessä arvokasta omaisuutta. Pidä omaisuus pois näkyviltä, jotta se ei houkuttele varasta. 
     
Kaakkois-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen