Video näyttää, miksi nudet eivät ole turvassa – edes omien vanhempien hallussa

Julkaisuajankohta 25.5.2022 8.29
Uutinen
Isä esittelee lapsuuskuvaa pojalle ja tämän kaverille, jotka pelaavat videopelejä.
Think Before You Share -kampanjaan kuuluu videon lisäksi myös somessa jaettavia kuvia.

Yksi kolmesta teini-ikäisestä on nähnyt ilman suostumusta jaettuja alastonkuvia. Suomen poliisi on mukana Think Before You Share -kampanjassa, jonka AMBER Alert Europe, lastensuojelujärjestöt ja lainvalvontaviranomaiset 28 maasta käynnistävät kansainvälisen kadonneiden lasten päivän kunniaksi.

Kampanjan tarkoituksena on jakaa tietoisuutta viime vuosina lisääntyneestä ilmiöstä eli nuorten itse tuottamien alastonkuvien, niin kutsuttujen ”nudejen”, jakamisesta.

Tänään keskiviikkona julkaistaan video, joka käynnistää AMBER Alert Euroopan vuosittaisen kampanjan. Kampanja leviää kansainvälisesti sosiaalisessa mediassa ja digitaalisissa mainoksissa, ja sitä jaetaan globaalisti ministeriöiden, kansallisten poliisivoimien ja lastensuojelujärjestöjen toimesta. Voit nähdä kampanjan julkaisuja myös Poliisin somekanavissa. 

Huolestuttava ilmiö kasvaa 

Koronapandemia ja jatkuva sosiaalisen median alustojen kasvu on lisännyt teini-ikäisten itse tuotettujen seksuaalissävytteisten alastonkuvien julkaisujen ja jakamisen määrää. Britanniassa toimivan Internet Watch Foundationin (IWF) mukaan itse tuotettujen alastonkuvien määrä on kasvanut dramaattiset 77 prosenttia vuodesta 2019. Jo yksi kolmesta teini-ikäisestä kertoo nähneensä alastonkuvia, joita on jaettu ilman kuvan kohteen suostumusta.  

Sosiaalinen media ja pikaviestipalveluista on tullut nuorille suosittuja alustoja tutkia ja ilmaista seksuaalisuuttaan. Sitä on esimerkiksi alastonkuvien ottaminen itsestä ja niiden jakaminen. Nuoresta voi tuntua harmittomalta jakaa arkaluontoisia kuvia luotettavalta tuntuvalle vastaanottajalle. Kampanjalla halutaan muistuttaa nuoria siitä, että alastonkuvien jakamisella voi olla kauaskantoisia seurauksia. Kuvia voidaan ikävimmässä tapauksessa käyttää esimerkiki kiristämiseen tai ne voivat päätyä rikolliseen käyttöön. Toiselta saatujen alastonkuvien jakamisella eteenpäin voi itsekin syyllistyä rikokseen. 

Kansainvälisen kampanjan kulmakivi on Innocean Berlinin ja Zauberberg Production -yhtiöiden kanssa tuotettu video, jossa kuvataan monelle nuorelle samaistuttava tilanne. Videolla rakastavat vanhemmat esittelevät suloisia alastonkuvia lapsistaan ystävien ja perheen kesken. Tätä monelle tuttua tapahtumaa käytetään muistuttamaan teinejä siitä, kuinka kehenkään ei voi luottaa, kun kysymys on omista alastonkuvista – ei edes omiin vanhempiin.  

Vakavaa asiaa lähestytään huumorin kautta 

Videolla tärkeää viestiä tunteita herättävästä aiheesta käsitellään kevyin äänenpainoin tavalla, johon nuorempi sukupolvi voi samaistua.  

– Usein huumori on paras tapa lähestyä vakavaa aihetta. Siksi päätimme käyttää tyylikeinona komediaa, mutta vahvan totuudellisella käänteellä. Näyttäessämme 15-vuotiaan syntymäpäiväsankarin, jonka maine murenee hänen silmiensä edessä vanhempien ylpeinä esitellessä hänen lapsuusajan alastonkuviaan, pyrimme lähettämään viestin, joka koskettaa nuoria. Olen melko varma, että he nauravat, mutta syvällä sisimmässään tietävät tarkalleen, mitä EI kannata tehdä jatkossa, kertoo videon taustoista Ricardo Wolf, Innocean Berlinin luovajohtaja. 

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen