Viikko Itä-Uudellamaalla: kotihälytyksiä ja kovia nopeuksia

2.3.2021 14.34
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen hiihtolomaviikon tapahtumissa esille nousivat kovat nopeudet liikenteessä ja kotihälytystehtävät. Tehostettu valvonta Tikkurilan asemalla jatkui. Alueella tavattiin myös pari huijaustapausta.

Hiihtoloma näkyi kotihälytystehtävien määrässä

Poliisilla viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen ja piti sisällään vajaa 1700 erilaista poliisitehtävää. 

–  Kotihälytystehtävät ovat edelleen korkealla tasolla, ja koko viikon aikana niitä hoidettiin 227.  Hiihtolomaviikko näkyi selvästi ja nousua edelliseen viikkoon oli 34 tehtävää. Määrä on merkittävä verrattuna tämän vuoden muihin viikkoihin. Kotihälytystehtävät painottuivat edelleen viikonloppuun, jonka aikana poliisi hoiti niitä vajaa 90, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Kaikkiaan viikonlopun aikana poliisilla oli vajaa 600 tehtävää, joissa osassa koronaepidemian vaikutukset näkyvät selvästi. Erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on korkea, niin kuin se on ollut keväästä 2020 lähtien.

Ravintoloiden mennessä kiinni kello 23 yleisten paikkojen pahoinpitelyt aamuyöllä ovat huomattavasti vähentyneet. Viime viikolla poliisi kirjasi niitä 16. Sitä edeltävällä viikolla vastaava luku oli 17. 

– Vastaavasti yksityisten paikkojen pahoinpitelyssä oli selkeä nousua. Poliisi kirjasi niitä viime viikolta 30, kun viikkoa aiemmin luku oli 18, Ojala jatkaa.

Vantaalla tapahtuneen väkivallanteon tutkinta etenee

Viime viikon torstaina 25.2. Vantaalla tapahtuneen väkivallanteon tutkinta etenee Itä-Uudenmaan poliisissa. Maanantaina 1.3. vangittiin mies, jonka epäillään syyllistyneen todennäköisin syin tappoon. Teon motiiviksi on selvinnyt velka-asia.

Jalkautumista Tikkurilan asemalla ja kauppakeskus Dixiin 

Poliisi jatkoi viime viikolla Tikkurilan asemaseudun tehostettua valvontaa. Viikonloppuna asemalla kokoontui selvästi vähemmän nuoria kuin edellisinä viikonloppuina ja myös häiritsevää käytöstä havaittiin selvästi aiempaa vähemmän. Nuorison aiheuttamia isoja häiriöitä ei havaittu muuallakaan Vantaalla. 

–  Asemasilta suljettiin viikolla kahdeksan joka päivä kello 23.30. Viikon kokemusten perusteella vaikutti siltä, että aikaistettu sulkeminen oli hyvä asia tilanteen rauhoittamisen kannalta. Poliisi tulee jatkamaan Tikkurilan aseman valvontaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa, kertoo Ojala.

Kovia nopeuksia viikonloppuliikenteessä

Liikennepoliisisektorin viikonloppu oli kiireinen.

– Teimme liikennepoliisisektorilla viime viikolla valvontaa ympäri poliisilaitoksen toimialuetta ja osallistuimme myös hälytystehtävien hoitamiseen, kertoo komisario Asko Sartanen. – Lauantai-iltana valvoimme kokoontumisajo-tapahtumaa Mäntsälässä. Tapahtumaan oli kokoontunut noin 400 ajoneuvoa. Sunnuntaina pääpaino oli hiihtolomaliikenteen valvonnassa.

Aurinkoinen keli ja hyvät tieolosuhteet lienevät syynä herkistyneeseen kaasujalkaan. Perjantain ja sunnuntain välisenä aikana tavattiin yhdeksän kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Kolmessa tapauksista oli kysymys kahden autoilijan keskinäisestä kilpa-ajosta, jossa pahimmassa tapauksessa vauhti kohosi satasen alueella 194km/h.

Liikenneturvallisuuden vaarantamisia, joihin liittyy myös vakava piittaamattomuus liikenneturvallisuutta kohtaan, poimittiin liikennevirrasta seitsemän. Ylinopeuksien lisäksi liikenteestä tavattiin useita ajo-oikeudettomia kuljettajia sekä etsintäkuulutettuja henkilöitä.

Huijareita taas liikenteessä – kohteena ikäihmiset

Vantaalla Tammistossa maanantaina 22.2. palovaroitinhuoltajiksi tekeytyneet mies ja nainen erehdyttivät 78-vuotiasta naista luovuttamaan pankkitunnuksensa. Naisen tililtä nostettiin 500 euroa.

Edellisviikon perjantaina 19.2. Hyvinkäällä Parantolan alueella asuvalle 84-vuotiaalle naiselle soitettiin esiintyen poliisina ja huijattiin pudottamaan pankkikortti autosta ja antamaan sen jälkeen pankkitunnukset. Tämän naisen tililtä nostettiin 6000 euroa.

Viime viikolla kerroimme viikkotiedotteessamme neljästä valepoliisi-tapauksesta, joissa vanhemmille henkilöille oli soitettu poliisina esiintyen ja yritetty saada tietoon tili- ja henkilötietoja. Kaikki teot jäivät sillä kertaa onneksi vain yrityksiksi.

Haluamme muistuttaa, että pankkitunnuksia ei tule koskaan luovuttaa ulkopuoliselle henkilölle. Poliisi ei myöskään koskaan kysy pankkitunnuksia tai pyydä luovuttamaan niitä. Mikäli epäilet tulleesi huijatuksi, kehotamme tekemään asiasta aina rikosilmoituksen. Akuuteissa tapauksissa kannattaa soittaa hätänumeroon 112.

Viikkokooste kertoo Itä-Uudenmaan poliisin arjesta

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisee viikoittain koosteen, jossa pyritään antamaan mahdollisimman ajantasainen kuva poliisilaitoksen alueen turvallisuustilanteesta. Viikkotiedotteeseen nostetaan myös poliisin tehtävissä esille tulleita rikostapauksia eri aihealueittain.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen
rikosasiat
väkivalta