Viikko Itä-Uudellamaalla: Valepoliiseja ja hiihtolomaliikennettä

23.2.2021 15.26
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen viime viikon tapahtumista esille nousivat liikenteenvalvonta, rattijuopumukset, nuorisovalvonta ja lupapalvelut.

Liikennevalvontaa keskitetään päätieverkolle hiihtolomien ajaksi

– Valvoimme viime viikolla hiihtolomaliikennettä poliisilaitoksemme alueen pääväylillä ja pyrimme varmistamaan osaltamme turvallisen menoliikenteen, kertoo komisario Asko Sartanen.

Talvinen viikonloppu piti hiihtolomaliikenteen valvonnan lisäksi liikennepoliisisektorilla sisällään ylinopeus-, ajotapa- ja rattijuopumusvalvontaa ja viikonlopun aikana tuimme myös kenttätoimintaa hälytystehtävien hoitamisessa, Sartanen jatkaa.

Rattijuoppoja tavattiin liikenteessä koko viikon aikana 26, joista kahdessa kuljettajaa epäillään myös huumausaineen käyttörikoksesta. Ylinopeutta ajaneita, erityisesti nuoria kuljettajia, poimittiin liikennevirrasta ja yhteensä 13 kuljettajaa määrättiin ajokieltoon. Kovin mitattu ylinopeus oli satasen rajoitusalueella 160 km/h. Tässä tapauksessa kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Nyt meneillään olevalle hiihtolomaviikolle luvataan vaihtelevia lämpötiloja sekä ajoittain runsastakin lumisadetta, joka vaikuttaa oleellisesti tieolosuhteisiin.

– Tien pinnat ja risteysalueet ovat nyt erityisen liukkaita, joten nyt tulee huomioida riittävät turvavälit edellä ajaviin autoilijoihin ja sovittaa ajonopeus sääolosuhteisiin, Sartanen muistuttaa.

Tehostettua valvontaa ja partioiden jalkautumista jatketaan edelleen Tikkurilan asemalla ja kauppakeskus Dixissä

Poliisi jatkaa Tikkurilan asemaseudun tehostettua valvontaa. Viime viikonloppuna asemalla kokoontui selvästi vähemmän nuoria, kuin aiempina viikonloppuina ja myös häiritsevää käytöstä oli nyt selvästi aiempaa vähemmän. Nuorison aiheuttamia häiriöitä ei ollut muuallakaan Vantaalla, vaan kokonaisuutena viime viikonloppu oli normaalia rauhallisempi.

– Suurin huoli on korona-ajan liian suurissa kokoontumisissa, mutta taustalla on myös nuorison käyttäytymisestä muille aiheutunut turvattomuus, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Poliisi ei pidä rautatieasemaa hyvänä paikkana alaikäisten nuorten kokoontumiselle, vaikka tilat ovat lämpimät. Tiedossa on, että asemalla myös käytetään jonkin verran alkoholia ja huumeita. Erityisen huolestunut poliisi on siitä, että nuorimmat myöhään illalla asemalla olevat ovat reilusti alle 15-vuotiaita. Poliisi toivoo, että vanhemmat kontrolloisivat hieman enemmän näiden nuorten kulkua ja tietäisivät, missä omat nuoret liikkuvat.

Väyläviraston päätöksestä Tikkurilan asemasilta suljettiin viime viikonloppuna kello 23.30. Näin tehdään myös tulevina päivinä sunnuntaihin 28.2.2021 saakka.

– Viikonlopun kokemusten perusteella vaikutti siltä, että aikaistettu sulkeminen oli hyvä asia tilanteen rauhoittamisen kannalta, Ojala summaa.

Valvonta- ja hälytystoimintasektorilla noin 1600 poliisitehtävää

Poliisin viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen ja piti sisällään yhteensä vajaa 1600 erilaista poliisitehtävää. Kotihälytystehtävät ovat edelleen korkealla tasolla, ja niiden osuus oli koko viikon aikana 194.

– Kotihälytystehtävät painottuivat edelleen viikonloppuun, jonka aikana poliisi hoiti niitä vajaa 90. Koko viikonlopun aikana poliisilla oli vajaa 550 erilaista tehtävää, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Koronan vaikutukset näkyvät edelleen selvästi poliisitehtävissä. Erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on korkea, niin kuin se on ollut keväästä 2020 lähtien. Ravintoloiden mennessä kiinni kello 23 yleisten paikkojen pahoinpitelyt aamuyöllä ovat tähän asti huomattavasti vähentyneet. Viime viikolla poliisi kirjasi niitä 18, viikkoa aiemmin vastaavan luvun ollessa 11.

Poliisi käytti ampuma-asetta tehtävällä

Poliisi käytti ampuma-asetta tehtävällä viime viikon lauantaina 20.2.2021 noin klo 00.55 Vantaan Kaivokselassa sijaitsevan kerrostalon rappukäytävässä.

– Poliisin aseenkäyttöä selvittää valtakunnan syyttäjäntoimisto, jolle kuuluu myös asian tarkempi tiedottaminen. Poliisi ei tiedota asiasta enempää, kertoo Ojala.

Vantaan lupapalveluissa palvellaan vain ajanvarauksella

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Vantaan lupapalveluissa on siirrytty palvelemaan vain ajanvarausasiakkaita Uudenmaan tiukentuneiden kokoontumisrajoitusten johdosta. Poikkeuksena ovat asiakkaat, jotka tulevat noutamaan palautettavaa ajolupaa, valmista asiakirjaa tai väliaikaista henkilöllisyystodistusta.

Ajan lupapalveluihin voi varata sähköisen asiointipalvelun kautta tai valtakunnallisesta neuvontanumerosta puh. 0295 41 9 800.

Suosittelemme asiakkaitamme käyttämään poliisin sähköistä asiointipalvelua aina kun se on mahdollista. Lupapalvelut vuoronumerolla toimivat edelleen Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Porvoossa.

Kaikissa asiakaspalvelupisteissämme noudatetaan rajoitusta, jonka mukaan tilassa saa kerrallaan olla korkeintaan kuusi henkilöä. Pyydämme asiakkaitamme myös huolehtimaan käsihygieniasta ja käyttämään maskia.

Valepoliisit aktivoituneet – teot jäivät yrityksen asteelle

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon tuli viime viikolla neljä tapausta, joissa vanhemmille henkilöille oli soitettu poliisina esiintyen ja yritetty saada tietoon tili- ja henkilötietoja. Kaikki teot olivat tällä kertaa onneksi jäänet yrityksiksi.

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisee viikoittain koosteen, jossa pyritään antamaan mahdollisimman ajantasainen kuva poliisilaitoksen alueen turvallisuustilanteesta. Viikkotiedotteeseen nostetaan myös poliisin tehtävissä esille tulleita rikostapauksia eri aihealueittain.

 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen
liikenne
rikosasiat