Viime viikolla Itä-Uudellamaalla muun muassa tavoitettiin kiireisiä kuljettajia, valvottiin festarien järjestystä ja turvallisuutta ja selvitettiin tappelunnujakoita

Julkaisuajankohta 13.6.2023 13.26
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudellamaalla poliisitehtävissä näkyivät kiireiset kuljettajat, kesän festarit ja tappelunnujakat.

Kovat ylinopeudet maanteillä eivät ota laantuakseen

Kovat nopeudet liikenteessä eivät ota kesän edetessä laantuakseen, vaan viime viikollakin poliisi tavoitti liikenteestä reilu parikymmentä kiireistä kuljettajaa, joista osa määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon ja ajokortti otettiin poliisin haltuun.

- Pelkästään viime viikonlopun aikana seitsemäntoista kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ja kuuden kuljettajan törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

- Osa näistä kovista ylinopeuksista mitattiin partioidemme valvoessa Kirkkonummelta startannutta ja Hyvinkäälle lauantai-iltana ennen iltayhtätoista saapunutta Cruising-kokoontumisajoa. Tämän tapahtuman yhteydessä moottoritieltä mitatut ylinopeudet olivat 176 km/h ja 190 km/h, kahdekasankympin alueelta 135km/h ja kuudenkympin alueelta 120 km/h, Leppälä jatkaa.

Näiden lisäksi poliisi osallistui 9.-11.6. valtakunnalliseen suurten nopeuksien, nuoret ja ajotapa teemavalvontaan. Valvonnan tuloksena partiot kirjasivat kymmeniä sakkoja ja liikennevirhemaksuja. Kortittomia kuljettajia tavoitettiin neljä ja valvontailmoituksia kirjattiin viisi epäkuntoisten ja viritettyjen mopojen vuoksi.

Hälytystehtävien määrä nousussa kesää kohti mentäessä

Hätäkeskuksen poliisille välittämien hälytystehtävien määrä on ollut nousussa kesää kohti mentäessä. Viime viikolla nousua oli noin 100:n tehtävän verran kokonaistehtävämäärän ollessa poliisilaitoksemme alueella noin 2000.

- Kotihälytystehtävien määrä on pysynyt viime viikkojen keskiarvossa mutta perheväkivaltaan liittyviä tehtäviä oli viime viikolla hieman aiempia viikkoja enemmän, kertoo komisario Tomi Salosyrjä.

Yleisen paikan väkivalta- ja ryöstörikosten määrissä ei näytä tapahtuneen merkittävää muutosta suuntaan tai toiseen ja yksityisen paikan väkivaltarikosten määrä näyttää hieman jopa vähentyneen. Toki viikon tarkastelujakso on hyvin lyhyt.

- Kesäaikana poliisilla pitää kuitenkin kiirettä, kuten tehtävämäärien noususta voidaan päätellä. Viime viikonloppuna poliisilaitoksen alueella oli lukuisia tappelunujakoita muun muassa Järvenpään Ystävyydenpuistossa ja Hyvinkään keskustassa. Usein näissä tapauksissa on syytä epäillä myös ryöstörikosta, kun omaisuutta on anastettu väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla. Yleisillä paikoilla liikkuminen on kuitenkin edelleen turvallista näistä yksittäisistä tapahtumista huolimatta, Salosyrjä jatkaa.

Useita yleisötapahtumia poliisilaitoksen alueella

Itä-Uudenmaan poliisi valvoi viime viikon aikana järjestystä ja turvallisuutta useissa eri puolilla poliisilaitoksen aluetta järjestetyissä tapahtumissa. 

- Hyvinkäällä järjestetty Rockfest sujui poliisin näkökulmasta kokonaisuutena rauhallisesti. Vain muutamassa tapauksessa poliisi joutui puuttumaan päihtyneiden juhlijoiden illanviettoon. Myös Vantaalla järjestetyn Ankkalampi Live -festivaalin todettiin sujuneen ilman merkittäviä välikohtauksia. Tapahtumien järjestäjän ja viranomaisten yhteistyö on tärkeää jo ensimmäisistä suunnitelmista lähtien, toteaa Salosyrjä.

Jukolan viesti järjestetään viikonloppuna Porvoossa

- Tulevana viikonloppuna Porvoossa järjestettävään Jukolan viesti -tapahtumaan on odotettavissa sankoin joukoin ihmisiä. Poliisi on paikalla varmistamassa ja valvomassa liikenteen sujumista ja tapahtuman järjestelyä, summaa Salosyrjä.

Vakava väkivallanteko Vantaalla - epäilty vangittu

Vantaan Koivukylässä tapahtui torstaina 8.6. puolenyön aikaan vakava väkivallanteko, missä henkilöä oli pahoinpidelty teräasetta käyttämällä. Uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.

- Epäilty tekijä otettiin kiinni heti tapahtuman jälkeen rikoksesta epäiltynä ja hänet toimitettiin Vantaan poliisivankilaan. Poliisin partio löysi tekovälineeksi epäillyn teräaseen epäillyn kiinniottopaikalta, kertoo rikoskomisario Matti Latvala.

- Epäilty vangittiin 11.6. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä tapon yritykseen, Latvala jatkaa.

Tapauksen tutkinta jatkuu Itä-Uudenmaan poliisissa.

Tulipalojen sytyttelystä epäilty henkilö vangittiin

Nurmijärven Klaukkalassa on tapahtunut viimeisen parin viikon aikana kolme tulipaloa, joita kaikkia epäillään tahallaan sytytetyiksi. 

- Tulipaloja on sytytetty rivitalo kiinteistöjen terassille ja ovelle muun muassa mattoja ja kukka-amppeleita sytyttämällä. Sytytyskohdat ovat olleet sellaisia, että tuli olisi voinut levitä puuverhoiltujen rivitalojen seinärakenteiden kautta kattorakenteisiin ja aiheuttaa mittavia vahinkoja. Myös henkilövahinkoja olisi voinut syntyä. Palot on kuitenkin onneksi havaittu ajoissa, jolloin pahoilta vahingoilta on vältytty, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

- Paloihin epäilty henkilö on nyt selvinnyt ja tunnistettu poliisin omien selvitysten perusteella. Tällä hetkellä hänen epäillään syyllistyneen kolmeen tuhotyön yritykseen. Hänet on tänään 13.6. vangittu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä edellä mainittuihin tekoihin, Murto jatkaa.

Päihtyneet kuljettajat kolaroivat liikenneympyrässä

Hyvinkäällä Pohjoisen yhdystien, Pohjoisen Kehätien ja Riihimäentien liikenneympyrässä tapahtui kahden henkilöauton välinen liikenneonnettomuus, missä molempien kuljettajien epäillään ajaneen päihtyneenä. 

- Kuljettajat olivat olleet viettämässä iltaa samassa paikassa ja heidän välilleen oli syntynyt jotain erimielisyyttä. Toinen henkilöistä oli poistunut paikalta autolla ja toinen lähtenyt hänen peräänsä niin ikään autolla. Onnettomuus tapahtui kiertoliittymässä, mihin toinen kuljettajista oli kertomansa mukaan tullut liian kovalla vauhdilla ja törmännyt toisen kuljettajan ajoneuvon kylkeen, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Onnettomuudesta selvittiin ilman henkilövahinkoja. Molemmat päihtyneet kuljettaja päätyivät kiinniotettuina Hyvinkään poliisivankilaan ja heidät määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

-Toinen kuljettajista puhalsi törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat ja toinen rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat, sanoo Murto.

Kaksi henkilöä vangittiin epäiltynä useasta törkeästä petoksesta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi poliisin vaatimuksesta eilen 13.6 kaksi henkilöä, miehen ja naisen, todennäköisin syin epäiltynä useammasta törkeästä petoksesta. Epäillyt teot ovat tapahtuneet kesäkuun alkupuolella. 

Teoissa on kyse niin kutsutuista turvatilipetoksista, jotka mukailevat esimerkiksi valepoliisipetoksia.

- Ilmiöstä on aiemmin varoitettu eri tiedotusvälineiden kautta muun muassa poliisin toimesta. Kansainvälinen nimi ilmiölle on Safe Account Fraud. Turvatilipetoksissa uhreille soitetaan esimerkiksi perintätoimiston, postin, pankin tai jonkun yrityksen nimissä ja uhria pyydetään eri verukkein siirtämään itse rahansa annetulle turvatilille, että tekaistu ongelma saadaan ratkaistua esimerkiksi pankin toimesta., kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

Uhrin siirrettyä tilillään olevat varat annetulle pankkitilille, rahat joutuvat rikollisten haltuun. Rikoksella saadut varat siirretään yleensä edelleen toisille tileille tai nostetaan käteisenä pankkiautomaateista. 

- Nyt tutkinnassa olevassa rikoskokonaisuudessa epäillään huomattavaa, reilusti yli 50 000 euron rikoshyötyä, josta osa on saatu pelastettua poliisin toimesta, Cederlund jatkaa.

Tähän rikoskokonaisuuteen liittyen poliisi tulee esittämään tällä viikolla vielä kolmatta henkilöä vangittavaksi. Asian tutkinta jatkuu ja kokonaisuutta tutkitaan törkeinä petoksina ja törkeinä rahanpesuina. Epäiltynä kokonaisuudessa on useita henkilöitä.


 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta