Viranomaisten ja mopomiittijärjestäjien tiivis yhteistyö Turun seudulla jatkuu

Julkaisuajankohta 5.5.2022 15.03
Uutinen

Lounais-Suomen poliisi ja muut alueen viranomaiset ovat jo muutamia vuosia tehneet Turun seudulla tiivistä yhteistyötä alueen mopomiittijärjestäjien kanssa. Nuorten järjestämät mopomiitit ovat lyhyen ajan sisällä vaihtuneet alueella luvattomista kokoontumisista luvallisiksi, kokoontumislain vaatimusten mukaisiksi tapahtumiksi.

Viime vuonna Turun seudulla järjestetyt luvanvaraiset mopomiitit sujuivat poliisin näkökulmasta mallikkaasti. Mopoilutapahtumien järjestäjät ovat tehneet tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja halunneet kehittää tapahtumia niin, että ne ovat luvallisia, turvallisia ja aiheuttavat mahdollisimman vähän häiriötä ympäristölle.

Komisario Harri Aaltonen Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo Lounais-Suomen yhteistyömallin olevan poikkeuksellisen onnistunut. 

– On ollut hienoa havaita, kuinka hyvin luvanvaraiset tapahtumat ovat kaikkien näkökulmasta onnistuneet. Nuoret järjestäjät ovat tehneet töitä sen eteen, että tapahtumat sujuvat mallikkaasti ja lainmukaisesti, Aaltonen kertoo.

Myös turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeässä osassa mopomiittien järjestämisessä. Lounais-Suomen poliisilaitos, Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri pitävät torstaina 5. toukokuuta mopomiittien järjestäjille ensiapu- ja tapahtumaturvallisuuskoulutuksen, jossa käydään läpi muun muassa hätätilapotilaan kohtaamista ja alkusammutustaitoja. Liedon paloasemalla järjestettävään tapahtumaan osallistuu noin viitisentoista mopomiittien järjestäjien edustajaa.

Mopomiitti on yleisötilaisuus

Turun Mopo ja Piikkimiittien edustaja Aaro Jokisen mukaan luvanvaraiset mopomiitit ovat automaattisesti paremmin organisoituja kuin luvattomat kokoontumiset. Järjestettävästä mopomiitistä tulee tehdä yleisötilaisuusilmoitus, jonka liitteiksi on laadittava pelastus- ja ensiapusuunnitelmat. Lisäksi järjestäjän on hoidettava tarvittavat maankäyttöluvat ja suunniteltava reitit. 

– Yhteistyö alueellisten viranomaisten kanssa on ollut hyvää ja olemme saaneet lupien lisäksi apua ja neuvontaa ilmoituksen ja tarvittavien suunnitelmien laadinnassa, sanoo Jokinen.

Poliisi valvoo näkyvästi tapahtumia ja puuttuu tarvittaessa häiritsevään toimintaan ja selviin rikkomuksiin. Suuria ylilyöntejä ei kuitenkaan ole viime kesänä järjestetyissä kokoontumisajoissa tapahtunut. Tapahtuman pelisäännöistä osallistujille tiedottaminen on tärkeää.

– On esimerkiksi hyvä muistaa, että mopomiittien tapahtumapaikat eivät ole luvallisia kokoontumispaikkoja miittien ulkopuolella. Järjestäjä hakee jokaiseen tapahtumaan ja kokoontumispaikkaan erikseen luvat maanomistajilta, Aaltonen kertoo.

Lounais-Suomen poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Uutinen Varsinais-Suomi