Yksilön suojaan liittyvät tehtävät, kotihälytykset, päihtyneet ja tappelut työllistivät poliisia Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 27.2.2024 13.35
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisin partioita työllistivät erityisesti yksilön suojaan liittyvät tehtävät, kotihälytystehtävät, päihtyneet ja tappelut. Lisäksi poliisista muistutetaan, että aselupia voi hakea 1.3.2024 lähtien sähköisesti.

Tehtävämäärät talvisella tasolla - yksilön suojaan liittyvät tehtävät keskiössä

Kokonaistehtävämäärä noudatti viime viikolla edellisviikkojen tasoa. Erilaisia poliisitehtäviä hoidettiin viikon aikana hieman alle 1600.

- Viikonloppu näyttäytyi tehtävien osalta ajoittain rauhallisena ja ajoittain kiireisenä. Hätäkeskuksen välittämiä tehtäviä hoidettiin perjantai illasta sunnuntai iltapäivään yhteensä 519. Huomionarvoista on se, että näistä yli neljännes, 134 tehtävää, liittyi yksilön suojaan. Myös kotihälytystehtävien määrä suhteutettuna kokonaistehtävämäärään oli korkea. Niitä hoidettiin yhteensä 46, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Kaikki hiihtolomalaiset eivät suunnanneet lomallaan pohjoiseen, joten partiot tekivät poliisilaitoksen alueella ihan perinteistä valvontaa. Viikon tehtäviin sisältyi tavanomaisia poliisitehtäviä, kuten rattijuoppoja, tappeluita ja häiriökäyttäytymisiä, lähisuhdeväkivaltaa sekä itsetuhoisuutta.

- Kiinnittäisin kansalaisten huomiota edelleen auton sammuttamiseen ja lukitsemiseen poistuttaessa autolta edes lyhyeksikin ajaksi. Kuten vanhassa sanonnassa kerrotaan, ”tilaisuus tekee varkaan”. Näitä "avoimien ovien päiviä" on nyt lyhyen ajan sisällä ollut useampia ja niihin on tartuttu. Poliisille se on tehtävä muiden joukossa, mutta asianomistajalle, eli autonsa tarjolle jättäneelle, haitta-aste voi olla suurikin, Klemetti neuvoo.

Varoittavana esimerkkinä on viime viikon torstaina 22.2. Kivistön asemalla sijaitsevan kauppaliikkeen edustalla sattunut tapaus, missä tilaisuus teki varkaan. Käynnissä olleen auton takapenkillä istui tässä tapauksessa äiti lapsensa kanssa.

- Tapahtumalla oli onneksi pari silminnäkijää ja he ilmoittivat asiasta hätäkeskukseen. Teko oli myös tallentunut läheisen kiinteistön valvontakameran nauhalle, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikostarkastaja Krista Vallila.

- Huomattuaan auton takapenkillä istuneet matkustajat auton anastanut henkilö oli ottanut naisen matkapuhelimen haltuunsa ja poistunut autosta läheiseen porraskäytävään. Epäiltyä ei poliisin tekemistä etsinnöistä huolimatta tavoitettu. Äiti ja lapsi selvisivät tapahtuneesta säikähdyksellä, Vallila jatkaa.

- Jotta tällaisilta ikäviltä tilanteilta vältyttäisiin, niin autosta poistuttaessa, vaikka vain nopealle kauppareissulle, auto tulisi aina sammuttaa tai lukita se vaihtoehtoisesti toisilla avaimilla. En usko, että kukaan meistä kaipaa edellä mainitun kaltaista jännitystä elämäänsä, toteaa Klemetti.

Aselupia voi hakea 1.3.2024 lähtien sähköisesti

Perjantaista 1.3.2024 alkaen kansalaiset voivat sähköisen asioinnin kautta:

•    Tehdä aseisiin, kaasusumuttimiin ja ampumatarvikkeisiin liittyviä lupahakemuksia
•    Tehdä rinnakkaislupahakemuksen
•    Ilmoittaa aseluvalla hankitun aseen ja sen osan yksilöintitietoja
•    Ilmoittaa aseen osan, tehokkaan ilma-aseen tai deaktivoidun aseen hankkimisesta
•    Ilmoittaa aseen tai sen osan lainaamisesta, tilapäisestä säilyttämisestä ja palauttamisesta

Elinkeinonharjoittajille avataan 1.3.2024 Asealan elinkeinolupaan ja luvanhaltijaan liittyvät muutokset -lomake. Pakolliseksi 1.3.2024 tulee ilmoitus kaasusumuttimien luovutuksesta ja vastaanottamisesta, joka on jo otettu käyttöön.

Päihtynyt kuljettaja peruutti takana ajaneen auton keulaan

Hyvinkäällä Seittemänmiehenkadulla tapahtui 24.2. lauantain vastaisena yönä erikoinen liikenneonnettomuus. Poliisi sai tehtävän kohteeseen noin kello 03.40.

- Ilmoituksen mukaan pakettiautolla liikenteessä ollut kuljettaja oli peruttanut takanaan ajaneen henkilöauton keulaan. Liikenneonnettomuuden aiheuttanut kuljettaja oli kertonut nauttineensa alkoholia illan aikana, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Onnettomuuden toinen osapuoli oli kertonut poliisille pakettiauton kuljettajan tehneen äkkijarrutuksen ja lähteneen tämän jälkeen peruttamaan ja törmäten hänen kuljettamansa auton keulaan vaurioseurauksin.

- Päihtynyt kuljettaja otettiin kiinni rikoksesta epäiltynä ja kuljetettiin Hyvinkään poliisiasemalle kuulusteltavaksi. Kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, Murto jatkaa.

Hiihtolomaliikenteen valvontaa, rattijuoppoja ja kortittomia kuljettajia

Liikennepoliisisektorin partiot tekivät viime viikonloppuna etelään saapuvan hiihtolomaliikenteen valvontaa. Paluuliikenne sujui rauhallisesti ja onnettomuuksilta vältyttiin.

- Liikenteessä tehtiin viime viikolla perinteiseen tapaan myös puhallutuksia sekä ajonopeuksien ja ajotapojen valvontaa. Valvonnan kohteena oli myös kuljettajien käyttäytyminen liukkailla tieosuuksilla sekä ajoneuvojen puhdistus ennen ajoon lähtöä, kertoo komisario Katri Lehti.

- Ajonopeudet pysyivät viime viikolla kohtalaisen maltillisella tasolla, mutta liikenteestä jäi kiinni taas reilu määrä päihtyneitä sekä kortittomia kuljettajia, Lehti jatkaa.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta