Yllätyksiä tien päällä ja ennaltaehkäisevää työtä nuorten parissa ympäri Länsi-Uuttamaata

Julkaisuajankohta 29.5.2024 14.34
Uutinen
Vanhempi konstaapeli Ronnie Holmberg kertoo yleisölle väkivallan seuraamuksista.
Vanhempi konstaapeli Ronnie Holmberg kertoo yleisölle väkivallan seuraamuksista.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen viikkoon on mahtunut paljon. Poliisi kohtasi yläkouluikäiset jälleen Pidä huolta! -konserteissa, joissa tavoitetaan salien täydeltä 7.- ja 8.-luokkalaisia. Tien päällä poliisi ja Liikenneturva jakoivat yllätyksenä pieniä palkintoja niille, joiden mopo oli priimakunnossa. Myös vähemmän esimerkillistä toimintaa tuli viikonvaihteessa vastaan, ja niistä poliisi jakoikin kymmeniä seuraamuksia kuljettajille.

Yllätyksiä ja poliisiautoakin naarmuttanutta kaahailua Kirkkonummella ja Espoossa

Viikonvaihteessa 24.-26.5. poliisi valvoi valtakunnallisen teeman mukaisesti mopoja Länsi-Uudellamaalla. Sunnuntaina päästiin positiivisiin tunnelmiin, kun poliisi ja Liikenneturva jakoivat Finnkinon elokuvalippuja priimakunnossa olleille mopoille. Pääsimme antamaan 11 lippua, mistä vastaanottajat olivatkin varsin hyvillä mielin. Toki viikonloppuun mahtui valitettavasti myös viritettyjä mopoja ja sakkoja.

Tien päällä pidettiin myös Kirkkonummi Night Cruising, jossa poliisin näkökulmasta olisi vielä kehitettävää. Porukkaa kokoontui tapahtumaan paljon, jolloin pelastussuunnitelma olisi ollut erittäin tärkeää olla. Lisäksi tarve olisi yhteyshenkilölle sekä ilmoitetulle reitille ja aikataululle.

– Keskustelimme tilaisuudessa järjestävän tahon kanssa ja annoimme ohjeet tuleviin cruising-tapahtumiin. Tulemme myös jakamaan lisää tietoa kokoontumisajoihin liittyvistä asioista kesän aikana, kertoo komisario Hannu Kontola.

Viikonlopun valvonnassa tuli esimerkiksi Kehä II:lla vastaan myös moottoripyörä, jonka ajotyyli kiinnitti poliisin huomion. Poliisi seurasi moottoripyörää Länsiväylällä Helsingin suuntaan, jossa keskinopeudeksi mitattiin 124 kilometriä tunnissa, kun nopeusrajoituksena alueella on 80 km/h. Poliisi ryhtyi pysäyttämään moottoripyörää, kun se lähti pakosalle ja osui samassa rytäkässä myös poliisiautoon. Pakenija otettiin kiinni Seurasaarenkadulla yhden poliisiauton ja kahden poliisimoottoripyörän avulla. Poliisi epäilee kuljettajaa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Poliisi kirjasi viikonlopun aikana muun muassa kymmenen törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, kymmenen vakavaa piittaamattomuutta, muutaman sakon ja yhden huumerattijuopumuksen.

Kolme moottori- tai kevytmoottoripyörävarkausta viiden päivän sisällä

Espoon alueella tapahtui 23.-27. toukokuuta kolme moottoripyörän tai mopon anastusta. Ensimmäinen moottoripyörä vietiin espoolaisen katsastuskonttorin pihasta. Toinen ajopeli anastettiin Koivuhovin rautatieaseman pyöräparkista. Kolmas varastettu väline oli kevytmoottoripyörä, joka vietiin katsastuskonttorin pihasta. Tästä kevytmoottoripyörästä omistaja sai kuitenkin vihjeen somen kautta jo katoamispäivänä, ja löysikin ajoneuvonsa pian espoolaisen kauppakeskuksen pihalta.

Kaikki ajoneuvot oli katoamishetkellä lukittuina. Poliisi tutkii tapauksia nimikkeellä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus.

"Cha cha cha" kajahti poliisin konsertissa yläkoululaisille

Helsingin poliisisoittokunta konsertoi jälleen Länsi-Uudellamaalla 28.-30. toukokuuta. Lohjalle ja Raaseporiin oli toukokuun viimeisellä viikolla luvassa Pidä huolta! -konsertit 7.-8.-luokkalaisille nuorille.

Tänä keväänä 43-henkisen ammattipuhallinorkesterin ohjelmistoon kuului muun muassa sovitus Käärijän euroviisuhitistä "Cha cha cha", jonka tahtiin lohjalaisyleisön seasta noustiin jopa villiin tanssiin. Lisäksi kattauksessa oli muun muassa Bond-leffoista tuttu Chris Cornellin "You Know My Name" sekä Elastisen ja Jenni Vartiaisen "Epäröimättä hetkeekään".

– Lohjalaiset nuoret pysäytettiin tärkeiden ja ajankohtaisten aiheiden äärelle musiikin ja tietoiskujen voimalla. Yleisö käyttäytyi upeasti, vaikka välillä nauratti ja välillä kuumotti, kertoo soittokunnan markkinointivastaava ja oboen äänenjohtajana toimiva Sole Terästö.

Kaupunkien ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen isännöimät tilaisuudet ovat poliisille mahdollisuus puhua suurelle määrälle yläkouluikäisiä nuoria. Napakat viiden minuutin tietoiskut koskevat esimerkiksi seksuaalista itsemääräämisoikeutta, kiusaamista, väkivaltaa, päihteitä ja sosiaalista mediaa. Tietoiskut antoivat Helsingin poliisilaitoksen Maija Aunio ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Ronnie Holmberg. 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kiittää kaikkia lämpimästi!

Liikenne Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta