Polkupyörävarkaudet

Polkupyörävarkaudet

Pyörävarkaudet lisääntyvät tasaisesti kesän lähestyessä ja kesä on varkauksien sesonkiaikaa.

Etenkin tuolloin omistajilla on perusteltu huoli siitä, mihin pyörän voi jättää, jotta sitä ei anastettaisi. Myös pyörän osia anastetaan paljon. Ilmiö ei koske vain Suomea, vaan polkupyörävarkaudet on levinnein rikollisuuden muoto Euroopassa!

Polkupyöriä rivissä pyörätelineessä seinällä. Renkaat etualalla.

Pyörävarkaudet voivat olla jopa täsmäiskuja

Kaikkiaan poliisille tehdään polkupyöriin ja niiden tarvikkeisiin liittyvistä anastuksista noin 20 000 ilmoitusta vuosittain. Määrä on suuri ja herättää ihmetystä.

Mihin anastetut polkupyörät päätyvät? Nykyään pyöräkauppaa tehdään erilaisissa nettipalveluissa. Pyörärikollinen saattaa hyödyntää tietoa siitä, mikä menee kaupaksi. Esimerkiksi Jopot ovat viime aikoina olleet suosittuja. 

Pyöriä anastetaan perinteisesti asuntojen pihoista, taloyhtiöiden pyöräkellareista ja yleisiltä paikoilta. Osa on ollut lukituissa tiloissa, mutta lukitsemattomina. Osassa paikalle on jäänyt auki murrettu lukko. 

Varaudu pyörävarkauteen ennalta!

Pyörän omistajan kannattaa ottaa varkauden mahdollisuus huomioon jo ennalta:

  • Pidä tunnistetiedot tallessa (runkonumero, merkki, malli, koko). Yleensä pyörän runkonumero löytyy stanssattuna rungon alaosasta. Ota sarjanumero itsellesi ylös. Sarjanumeron avulla poliisi voi etsintäkuuluttaa pyörän. Ilman numeroa voi olla mahdotonta yhdistää löytynyttä pyörää ja omistajaa! Pyörän voi myös merkitä erilaisilla merkitsemistuotteilla.
  • Ota valokuvia pyörästäsi. Tuntomerkit on kuvan avulla helpompi ilmoittaa ja kuva voi helpottaa poliisille päätyvän pyörän tunnistamista.
  • Hanki pyörään kunnon lukko. Varkaat ovat tässä aina edellä, mutta pyörää ei silti kannata jättää lukitsematta. 
  • Mieti, mihin jätät pyöräsi ja kuinka pitkäksi aikaa. 
  • Jos pyöräsi anastetaan, voit tehdä rikosilmoituksen poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Muista silloin kirjata ilmoitukseen pyörän tunnistetiedot tarkasti.

Pyörän ostajan muistilista infolaatikko

Tiedä, mitä ostat ja myyt

On ikävä tunne huomata, että on ostanut anastetun pyörän. Ostaja voi syyllistyä kätkemisrikokseen, jos pyörää olisi pitänyt osata kaupanteossa epäillä varastetuksi.

Kätkemisrikoksesta voi saada sakkorangaistuksen ja menettää pyörän. Halpa hinta ja niukat tiedot ominaisuuksista eivät toki aina tarkoita, että kyseessä olisi varastettu pyörä. 

Pyörän ostajan muistilista infolaatikko 2

Pyörän ostajan muistilista

  • Pyydä myyjää näyttämään ostokuitti. Näin tiedät, että hän on ostanut pyörän rehellisesti.
  • Säilytä itsekin ostokuitti ostamastasi pyörästä.
  • Laadi kauppakirja pyöräkaupoista. Se parantaa oikeusturvaasi, jos pyörä paljastuu varastetuksi.