Murupolku

Navigointivalikko

Uratarina Mirka Törhönen

Rikollisuuden torjuntaa yli rajojen 

Rikosylikonstaapeli Mirka Törhönen
Keskusrikospoliisi, analyytikko ja Vuoden Poliisi 2024 

Rikosylikonstaapeli Mirka Törhönen tietää, kuinka toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset avaavat uralla uusia mahdollisuuksia. Törhönen työskentelee tällä hetkellä analyytikkona Europolissa.

Aloitin urani poliisina vuonna 1991, kun astelin nuorempana konstaapelina Helsingin keskustan poliisipiiriin. Tuohon vuoteen kiteytyy maailmanhistoriassa merkittäviä tapahtumia, sillä samana vuonna Neuvostoliitto hajosi ja rajat itään avautuivat. Tämä avasi mahdollisuuden liikkumisen molemmin puolin rajaa. Kylmän sodan aikakausi oli tullut päätökseen ja tapahtumaketjun seurauksena Baltian maat itsenäistyivät. Koen, että nämä historialliset tapahtumat vaikuttivat myöhemmin uraani enemmän kuin osasin aavistaa.  Valtiollisten rajojen avautuminen myös rikollisuudessa on näkynyt työtehtävissäni alusta alkaen. 

Toimintaympäristön muutos antoi suuntaa uralle

Aloitin työni analyysitoiminnassa rikostutkijana viime vuosituhannen lopulla omaisuusrikollisuuden parissa. Toimintaympäristöön tuli jälleen merkittävä muutos vuonna 2008, kun Schengen-alue laajeni Baltiaan ja Itä-Eurooppaan. Omaisuusrikollisuudesta tuli pääasiassa rajat ylittävää rikollisuutta, koska liikkuminen helpottui rajavalvonnan yhteydessä. Toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset on hyvä nähdä mahdollisuutena. Sellaisena haasteena, johon haluaa vastata antamalla oman työpanoksensa. Olen sitä mieltä, että luovuus ja uusien toimintamallien luominen pääsevät parhaimpaan potentiaalinsa muutosten keskellä. 

Poliisin ammatissa koen mielenkiintoisena sen, että maailman tapahtumat ilmentyvät työssä. Tehtävissä vastaan tulevat asiat antavat myös signaaleja uusista ilmiöistä. Tämän vuoksi historian tunteminen on tärkeää, jotta ymmärtää, mitä nykyaikana tapahtuu tai mihin eri tapahtumat perustuvat. Urani aikana olen ollut mukana analyysitoiminnan ja kansainvälisten viranomaisverkostojen rakentamisessa. Työni kohokohtia ovat olleet projektipäällikön tehtävä Rajat ylittävän rikollisuuden projektissa, sekä operatiivisen toiminnan vastuuhenkilön tehtävä EMPACT OPC -toiminnassa. 

Työurani alusta on vierähtänyt 33 vuotta. Tuona aikana olen työskennellyt 19 vuotta paikallispoliisissa ja 14 vuotta Keskusrikospoliisissa. Työskentely Keskusrikospoliisissa on mahdollistanut urallani sen, että toimenkuvani on laajentunut alueellisesta työstä valtakunnalliseksi. Keskusrikospoliisissa tekemäni valtakunnallinen työ on tarjonnut edellytykset itsensä ja toiminnan kehittämiselle. Kun katson maailmanhistorian kulkua näiden vuosien aikana, voin todeta, että toimintaympäristö on muuttunut paljon. Yhteydet itärajalle ovat muuttuneet jälleen sulkeutuneemmiksi, tekoäly ja robotiikka näkyvät päivittäisessä työssä. Muutokset ovat nopeita, mikä luo uudenlaisia paineita analyysitoiminnalle. 

Analyysin merkitys rikollisuuden torjunnassa

Kansainvälisten yhteyksien luominen ja toimintamallien kehittäminen on tärkeää rikollisuuden estämisessä, paljastamisessa ja tutkimisessa. Laadukas analyysi maksaa, mutta mielestäni se on hinta, joka kannattaa maksaa. Analyysitoiminnan avulla tuen päivittäistä tilannekuvaa sekä tietojohtoista poliisitoimintaa. Toiminnan parissa saan kehittää jatkuvasti ammattitaitoani ja jakaa uran aikana kertynyttä osaamista muille turvallisuuden parissa työskenteleville toimijoille. 

Europolissa kansainvälisten asiantuntijoiden ryhmässä työskentely on ollut hieno ulottuvuus työssäni. Olen saanut toimia analyytikkona useassa eri kansainvälisen järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvässä tutkintakokonaisuudessa. Tätä työtä tehdään osittain kansallisesti, mutta kansainvälisessä ympäristössä. Suomesta lähetetään vakavaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviä tiedusteluja, joihin vastataan Europolin tietokannoista löytyvillä tiedoilla ja niitä analysoimalla. Suomalaisen asiantuntijan sijoittaminen Europoliin on kaikkia palveleva ratkaisu, koska kansallinen asiantuntija tuntee ja tietää maansa asiat. Kokemuksen kautta ymmärrän paremmin tietopyyntöjen luonnetta ja tiedostan, minkälaisista tiedoista ja analyyseista Suomen lainvalvontaviranomaisille on hyötyä.

Tietopyyntöihin reagoidaan laaja-alaisesti ja aiheeseen liittyvää informaatiota osataan yhdistellä, jolloin vastaus on räätälöity tarpeita mukaillen. Europolista lähetetty tieto tukee tiiviisti muun muassa kansallista rikostutkintaa ja tilannekuvaa. Esimerkiksi monet tietoverkkoavusteiset petokset ovat rajat ylittävää rikollisuutta, joiden ennalta estävässä toiminnassa ja eri tutkintakokonaisuuksissa Europolin kanssa tehdystä yhteystyöstä on saatu hyviä tuloksia.

Haluan oman urani avulla osoittaa sen, että työtehtävissä tulee rohkealla asenteella mennä sitä kohti, mistä uhka tai haaste tulee. Jokainen voi pohtia kuinka omalla panoksellaan voi suojata Suomea turvallisuutta uhkaavilta ilmiöiltä. 

Rikosylikonstaapeli Mirka Törhönen.
Kuva: Katja Almgren