Tornion poliisiasema, rikosasiat - Poliisi
Murupolku
Asioi verkossa korona-aikana
Asioi verkossa koronatilanteen vuoksi. Lupa-asiat ja rikosasiat voi usein hoitaa etänä tai asioimalla verkossa.
Jos asiasi vaatii henkilökohtaisen käynnin, varaathan ajan etukäteen. Poliisin tiloissa jonottaminen ei aina ole mahdollista.
Poliisi - Yhteystiedot - Poliisiasema ja poliisilaitos
Tornion poliisiasema, rikosasiat
Yhteystiedot
Löytötavarat
0295 466 137
ma–pe 8.00–15.00
Paikalliset lupapalvelut
0295 416 985
ma–pe 8.00–16.00
Poliisipäivystys
0295 466 137
ma–pe 8.00–15.00
Pöytäkirjojen ja jäljennösten tilaus
0295 466 137
ma–pe 8.00–15.00
Rikostutkinta
0295 466 156
ke 9.00–15.00
Vaihde
0295 460 321
ma–pe 8.00–16.00
Aukioloajat
Tiistai 9.00–12.00, 13.00–15.00
Keskiviikko 9.00–12.00, 13.00–15.00
Torstai 9.00–12.00, 13.00–15.00
Perjantai 9.00–12.00, 13.00–15.00
Vaihde 0295 460 321
Hätätapauksessa soita aina 112.
Asioi ensisijaisesti verkossa. Varaa sieltä palveluaika ennalta, milloin mahdollista. Lue ohjeet ennen passin, henkilökortin tai muun luvan hakua tai rikosilmoituksen tekoa.
Jo vireillä oleviin keskeneräisiin asioihin vastaa poliisilaitos, joka asiaasi käsittelee. Tutkintapöytäkirjat ja rikosilmoituksen jäljennöksen voit tilata laitokselta tai asemalta. Katso kyseisen laitoksen tai aseman yhteystiedot.
Kiireettömissä tapauksissa valtakunnallinen neuvontapalvelu neuvoo puhelimessa ja chatissa.
Asiakirjojen katoamisilmoitukset
Poliisin myöntämien asiakirjojen katoamisilmoitukset
Poliisin myöntämien asiakirjojen katoamisilmoitukset tehdään poliisin lupahallintoon. Tämä koskee esimerkiksi passia ja henkilökorttia. Muiden asiakirjojen katoamisesta ilmoitetaan joko sähköisesti tai paikan päällä poliisilaitoksella ilmoitusten vastaanottoon.
Ilmoituksen voi tehdä joko sähköisesti tai lupakansliassa täytettävällä lomakkeella. Sähköisellä rikosilmoituksella voit myös ilmoittaa kadonneesta tai anastetusta henkilökortista, passista ja ajokortista. Poliisi harkitsee annettujen tietojen perusteella kirjataanko asiassa rikosilmoitus vai muu ilmoitus. Sähköisen rikosilmoituksen tekeminen vaatii tunnistautumisen ennen lomakkeen täyttämistä. Tunnistautuminen voidaan tehdä joko pankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Ilmoitus kirjataan tunnistautumisen jälkeen avautuvalle sähköiselle rikosilmoituslomakkeelle. Lomakkeen yhteydessä on tarkemmat ohjeet lomakkeen täyttämisestä sekä vaadittavista tiedoista. Väärän ilmoituksen tekeminen poliisille on rikos, josta on säädetty rikoslaissa rangaistus.
Löytötavarat
Poliisin ylläpitämä löytötavaratoiminta.
Löytötavaroista on ilmoitettava omistajalle tai ne on toimitettava poliisille mahdollisimman pian. Tyypillisiä poliisille toimitettavia löytötavaroita ovat ulkoa (esim. kaduilta tai puistoista) löytyvät matkapuhelimet, avaimet ja polkupyörät. Löytötavarat, jotka otetaan talteen julkisen liikenteen kulkuneuvoissa tai rautatie- tai linja-autoasemalla, muualla vastaavalla liikennepaikalla tai liikehuoneistossa, virastossa, toimistossa, työpaikalla, oppilaitoksessa, sairaalassa, teatterissa, urheiluhallissa tai vastaavassa huoneistossa, luovutetaan kyseisen laitoksen henkilökunnalle tai sen löytötavaratoimistolle. Nämä ovat niin sanottuja laitoslöytöjä.
Löytötavaroista on ilmoitettava omistajalle tai ne on toimitettava poliisille mahdollisimman pian. Omaisuus, jonka hankkiminen tai hallussapito on kiellettyä tai vaatii viranomaisen luvan, esimerkiksi huumeet, laiton alkoholi ja aseet, on välittömästi toimitettava poliisille. Jos löytötavaraa ei voida kuljettaa ilman vaaraa tai hankaluutta, riittää kun sen talteen ottamisesta ilmoittaa poliisille. Poliisi antaa vastaanottamistaan löytötavaroista löytäjälle kuitin. Löytötavaran voi toimittaa tai siitä voi ilmoittaa myös sellaiseen yhteispalvelun asiointipisteeseen, jonka kanssa poliisi on sopinut poliisille toimitettavien löytötavaroiden vastaanottamisesta. Löytötavaralaki, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1988/19880778
Rikosilmoitus
Rikoksen uhriksi joutuneen on syytä tehdä rikosilmoitus poliisille mahdollisimman pian.
Esitutkinnan käynnistämistä varten poliisi tarvitsee mahdollisimman pian tarkan kuvauksen siitä, mitä, missä ja milloin on tapahtunut ja ketkä ovat asianosaisia. Asianosaisia ovat asianomistaja ja rikoksesta epäilty henkilö/henkilöt. Poliisi kirjaa rikosilmoitustiedot poliisiasiain tietojärjestelmän tutkinta- ja virka-apujärjestelmään.
Rikosilmoituksen voi tehdä paikan päällä poliisilaitoksella tai sitten sähköisesti poliisin internet-sivuilla. Rikosilmoitusta tehtäessä tulee kuvailla mahdollisimman tarkasti, mitä, missä ja milloin on tapahtunut ja ketkä ovat osallisia (asianomistaja, mahdollinen rikoksesta epäilty ja todistaja/t). Tärkeää on myös kuvailla tarkasti, miltä rikoksen uhri sekä rikoksesta epäilty henkilö näyttivät. Lisäksi on merkittävä ilmoittajan yhteystiedot (puhelin ja sähköposti) Rikosilmoitusta varten tarvittavat tiedot: - kuvaus siitä, mitä on tapahtunut ja miten - tarkka tapahtuma-aika ja -paikka - rikoksesta epäillyn nimi, jos se on tiedossa - rikoksesta epäillyn tuntomerkit (ikä, pituus, vartalo, kasvojen erityispiirteet, silmien väri, hampaat, puhe, kädet, liikkuminen, pukeutuminen) - minne päin ja miten epäilty pakeni - jos tekijä liikkui jollain ajoneuvolla, ajoneuvon rekisterinumero ja muut tuntomerkit (merkki, väri, malli) - tekijän vaarallisuus (aseistautuminen, mielentila, uhkaukset, päihteiden käyttö jne.) - mahdollisesti anastetun / kadonneen omaisuuden tunnisteet (väri, merkki, malli, sarjanumero tms.) Rikoksesta voi ilmoittaa poliisille missä tahansa, rikoksen tapahtumapaikasta riippumatta.