Alkuvuonna synkkä määrä liikennekuolemia Lounais-Suomessa

Julkaisuajankohta 11.6.2024 14.41
Uutinen

Alkuvuoden aikana Lounais-Suomen liikenteessä on menehtynyt ainakin 12 ihmistä. Onnettomuuksia on tapahtunut niin valtateillä, pienemmillä tieosuuksilla kuin kaupunkialueella.

Keskimäärin Lounais-Suomen liikenteessä on alkuvuoden aikana kuollut ihminen alle kahden viikon välein.

– Liikenteessä kuolleiden määrää voidaan pitää hälyttävänä ja huolestuttavan suurena. Havaitsemme liikennevalvonnassa myös lähes päivittäin todella kovia ylinopeuksia, jotka omalta osaltaan voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita ja liikenneonnettomuuksia, sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin johtaja, ylikomisario Petri Kangas.

Alkuvuoden aikana poliisin tietoon tulleet kuolonkolarit ovat tapahtuneet eri puolilla Lounais-Suomea: kymmenen Varsinais-Suomen ja kaksi Satakunnan alueella. Helmikuussa Someron Helsingintiellä tapahtuneessa kahden auton törmäyksessä kuoli kaksi henkilöä.

Ainakin kolmessa tapauksessa onnettomuuden syynä on ollut huomattavan kova tilannenopeus. Uhrien ajoneuvoksi on kirjattu muun muassa niin moottoripyöriä, henkilöautoja sekä yhdessä tapauksessa polkupyörä ja yhdessä traktori.

"Jokainen kuolema on liikaa"

Edellisen kerran Lounais-Suomen poliisi nosti liikennekuolemat laajemmin esille kesällä 2022, jolloin alueen liikenteessä oli vuoden alusta heinäkuun loppuun mennessä kuollut 18 ihmistä.

Tilanne hätkähdytti, sillä vertailun vuoksi esimerkiksi koko vuonna 2020 liikennekuolemia tilastoitiin 17.

– Jokainen kuolema liikenteessä on liikaa. Ihan jokaisen tienkäyttäjän tulisi omassa arjessaan huomioida ja varmistaa niin oma kuin toisten tielläliikkujien turvallisuus, jotta näin surullisilta tilastoilta vältyttäisiin, Kangas toteaa.

Moottoripyöräilijä menehtyi Liedossa

Lounais-Suomen alueen tuorein kuolonkolari tapahtui perjantaina Liedon Luolakalliontiellä.

Kello 16 jälkeen poliisin saaman ilmoituksen mukaan moottoripyörää kuljettanut nuorimies menetti ajoneuvonsa hallinnan, kaatui ja liukui kulkusuunnassa oikealla puolella olevaa ylikulkusillan kaidetta päin.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemansyyntutkintana. Poliisi ei tässä vaiheessa kommentoi tapausta yksityiskohtaisemmin, koska onnettomuuden tutkinta on alkuvaiheessa.

Kesän ajan poliisi kiinnittää erityistä huomiota etenkin tienkäyttäjien ajotapaan ja suuriin nopeuksiin. Näkyvällä valvonnalla ja viestinnällä pyritään vaikuttamaan kansalaisten liikennekäyttäytymiseen ja siten ennaltaestämään liikenneonnettomuuksia.
 

Liikenne Lounais-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Satakunta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta Varsinais-Suomi