Anna läheisillesi turvallinen loma

Julkaisuajankohta 29.6.2023 9.00
Uutinen
Nainen nojaa kyynärvarrellaan ikkunalautaan hämärässä huoneessa.

Poliisi kehottaa väkivaltaan taipuvaisia hakemaan itselleen apua ja rajoittamaan päihteiden käyttöä läheisten läsnä ollessa.

Loma-aikana moni viettää enemmän aikaa läheistensä kanssa kuin arkena. Poliisi muistuttaa, että jokainen ihminen ansaitsee sekä turvallisen arjen että loman – ilman pelkoa väkivallasta. Poliisin kokemus on, että väkivaltaisen käytöksen riskiä kasvattavat alkoholi ja muut päihteet. Se pyytääkin väkivaltaan taipuvaisia rajoittamaan omaa päihteiden käyttöään, kun he viettävät aikaa läheistensä kanssa.

– Kannattaa miettiä, millaisia lomamuistoja haluaa antaa lapsille, kumppanilleen tai itselleen. Jotta yhteinen loma ja arki olisivat mahdollisimman turvallisia, olisi joidenkin ihmisten järkevää nauttia alkoholia vain maltillisesti tai ei ollenkaan, neuvoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitoksesta.

Poliisi neuvoo väkivaltaiseen käytökseen taipuvaisia hakemaan rohkeasti itselleen apua. Apua on tarjolla kotikunnassasi tai hyvinvointialueellasi. Oulussa apua antaa myös Oulun ensi- ja turvakoti ry.

Lähisuhdeväkivalta on rikos

Valtaosa lähisuhdeväkivallasta jää ilmoittamatta viranomaisille. Ilmoittaminen on kuitenkin tärkeää, sillä läheisiin kohdistuva väkivalta on rikos siinä missä muukin ihmiseen kohdistuva väkivalta. Poliisi toivookin ihmisten ilmoittavan siitä viranomaisille matalalla kynnyksellä, apua on saatavilla.

Ihmisillä on monenlaisia syitä olla ilmoittamatta lähisuhdeväkivallasta poliisille. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi uhrin kokema häpeä ja pelko.

– Ilmeisesti moni uhri ei kehtaa ilmoittaa kokemastaan väkivallasta viranomaisille, koska he kokevat niin suurta häpeän tunnetta siitä, että läheinen ihminen pahoinpitelee heitä. He eivät kuitenkaan ole tehneet mitään väärää, ja haluan ilman muuta rohkaista heitä hakemaan itselleen apua, sanoo rikosylikomisario Kiiskinen.

Tee suunnitelma väkivallan uhan varalle

Jos elät suhteessa, jossa on väkivaltaa tai sen uhkaa, voit ennakoida. Usein väkivaltaisessa suhteessa elävä tunnistaa vaaran merkit jo etukäteen tutun ihmisen käytöksestä. Suunnittele, mitä teet oman ja lasten turvallisuuden eteen, jos väkivallan uhka kasvaa. Pohdi etukäteen seuraavia kysymyksiä:

  • Tunnistatko jo ennakkoon, milloin tilanne voi äityä väkivaltaiseksi?
  • Ovatko välttämättömät tavarat valmiina siltä varalta, että joudut pakenemaan paikalta?
  • Pääsetkö ulos?
  • Voitko soittaa apua?
  • Mihin voit mennä?

Väkivaltaisiin tilanteihin varautumisessa auttavat muun muassa

  • Oulun ensi- ja turvakoti,
  • Rikosuhripäivystys,
  • Nollalinja,
  • Naisten linja ja
  • poliisi.

Soita hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112, jos läheisesi uhkaa sinua väkivallalla tai pahoinpitelee sinua.

Kainuu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen