Asiakasmäärät Espoon pääpoliisiasemalla ovat ennennäkemättömän suuret

Julkaisuajankohta 3.3.2022 15.17
Uutinen

Lupapalveluiden asiakasmäärä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella on tällä hetkellä todella suuri. Poliisi kiittää asiakkaita sähköisten palveluiden hyödyntämisestä, mutta muistuttaa, että aikaa passin tai henkilökortin uusimiseen on varattava tarpeeksi.

Ajanvarauksen kautta sovitun ajan henkilökortin tai passin uusimiseen saa Länsi-Uudellamaalla tällä hetkellä Espoossa kolmen kuukauden päähän. Lohjan poliisiasemalla jono on kuusi viikkoa ja Raaseporissa neljä. Kaikille asemille vapautuu lähes päivittäin peruutusaikoja, joita asiakkaiden kannattaa käydä seuraamassa.

Kaikki asiakkaat eivät voi tai halua odottaa ajanvarauksen kautta saatavaa aikaa. Tämä näkyy etenkin Espoon pääpoliisiasemalla ennennäkemättömän suurena ruuhkana.  

− Jonottavia vuoronumeroasiakkaita on Espoossa paljon. Esimerkisi maaliskuun ensimmäisinä päivinä jonotusaika on ollut jopa kolme tuntia, ja veikkaisin, että asiakkaiden kannattaa varautua jonottamaan myös tulevina viikkoina, kertoo lupapäällikkö Leena Höysniemi.

Lupapalveluiden henkilöstö palvelee sekä ajanvarauksella että vuoronumerolla asioivia asiakkaita. Tällä hetkellä vuoronumeroasiakkaita on niin paljon, että vuoronumeroiden jakelu joudutaan lopettamaan Espoossa kello 15. Tällä tavalla varmistetaan, että kaikki vuoronumeron saaneet asiakkaan saavat palvelua ennen asiakaspalvelun sulkeutumista. 

Espoossa asioivien on lisäksi hyvä huomioida, että parkkipaikkoja on vain rajoitettu määrä. Tästä syystä myös etukäteen ajan varanneen asiakkaan on hyvä saapua paikalle ajoissa. 

Lupapäällikön neuvo: ennakoi matkustusasiakirjan vanheneminen ajoissa

Lupapäällikkö Höysniemi toivoo, että asiakkaat ennakoivat matkustusasiakirjojensa uusimisen ajoissa. Näin he voivat helpottaa omaa hakemustilannettaan.

− Esimerkiksi kevennetty menettely, jossa asiakas välttyy asioinnilta poliisiasemalla, onnistuu, mikäli asiakas on jättänyt biotunnisteet kuuden vuoden sisällä ja nimi- ja henkilötiedot pysyneet samoina. Nyt onkin hyvä kotona miettiä, milloin on edellisen kerran käynyt poliisiasemalla, Höysniemi sanoo. 

Jos matkustusasiakirja on vanhentunut yli vuosi sitten, pitää asiakkaan asiakirjan uusimiseksi käydä poliisin lupapisteessä tunnistautumassa ja antamassa sormenjäljet.

Höysniemi toivoo, että asiakkaat ovat kärsivällisiä, vaikka ruuhka lupapalveluissa tuleekin todennäköisesti jatkumaan vielä hyvän aikaa.

− Kiitostakin haluamme asiakkaille antaa. Todella monet laittavat hakemuksen sähköisesti poliisin toiveiden mukaisesti, ja tämä nopeuttaa käsittelyä paljon.

Espoo Lohja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Raasepori Uutinen