Ennätyksellisen luparuuhkavuoden tilastot valmistuivat

Julkaisuajankohta 25.1.2023 10.38
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos myönsi vuonna 2022 ennätykselliset 104 668 passia ja 40 736 henkilökorttia. Myös ase- ja turvallisuusalan luvissa oli nousua edelliseen vuoteen verrattuna.

Muutosta edelliseen vuoteen verrattuna oli sekä passien että henkilökorttien osalta selkeästi. Kasvua oli vuoteen 2021 verrattuna passien osalta lähes 60 prosenttia ja henkilökorttien osalta hieman yli 14 prosenttia. 

− Poikkeuksellisen viime vuodesta teki suurien lukumäärien lisäksi se, että pääkaupunkiseudun ajanvarausaikojen saaminen oli vaikeaa, kun ajat menivät ruuhkien vuoksi pitkälle. Tästä syystä iso osa asiakkaistamme joutui asioimaan jonottamalla, jos oli kiire. Myös tunnistautumiskäyntien määrä oli suuri, mikä tarkoitti paikan päällä käyntiä jollakin neljästä poliisiasemastamme. Tämä näkyi ajoittain suurina ruuhkina, joihin vastasimme muun muassa lisäämällä lupapalvelun henkilökuntaa ja useita asiakaspalvelupisteitä. Henkilöstömme teki kovassa työpaineessa hyvää työtä, ja tästä kertoivat myös lukuiset positiiviset asiakaspalautteet, kertoo lupapäällikkö Leena Höysniemi.

Poliisilaitos myönsi viime vuonna myös aselupia edeltävää vuotta enemmän. Kun aselupia myönnettiin vuonna 2021 yhteensä 2 950, oli niiden määrä vuonna 2022 yhteensä 4 127. Normaalivuosina ennen koronaa asehakemusten määrä on ollut vuositasolla 3 500 hakemuksen luokkaa.

Yksityisen turvallisuusalan luvissa kasvu oli maltillisempaa. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos myönsi vuonna 2022 yhteensä 1300 järjestyksenvalvojan, vartijan ja turvasuojaajan lupaa.

Asiakasmäärät ovat jälleen kevättä kohti mentäessä kovassa kasvussa

Lyhyen rauhallisemman jakson jälkeen lupapalvelun asiakasmäärät ovat jälleen kevättä kohti mentäessä kovassa kasvussa. Ajanvarausaikojen saaminen poliisilaitoksen alueella vaihtelee suuresti. Tällä hetkellä aikoja saa esimerkiksi Raaseporiin viikossa, Lohjalle kuukauden sisällä ja Espoon pääpoliisiasemalla ajan saaminen menee jo yli kahden kuukauden päähän. 

− Peruutusaikoja tulee kuitenkin päivittäin, ja lisäaikoja pyritään avaamaan viikoittain, joten hyvä neuvo onkin ajanvarausaikaa hakiessaan katsoa tilannetta pitkin viikkoa, Höysniemi sanoo.

Asiakkaan kannattaa tarkastaa passin tai henkilökortin voimassaolo hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta hän ehtii saada itselle parhaiten sopivan ajanvarausajan tai asiointipaikan. Vuoronumeroasiointi on edelleen mahdollista kiireellisissä tapauksissa, mutta tällöin täytyy varautua joskus pitkäänkin jonottamiseen.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Uusimaa Uutinen