Statistikuppgifter från det exeptionella rekordåret gällande tillståndshandlingar är färdiga

Utgivningsdatum 25.1.2023 10.38 | Publicerad på svenska 25.1.2023 kl. 10.41
Nyhet

Polisinrättningen i Västra Nyland beviljade år 2022 rekordartat 104 668 pass och 40 736 identitetskort. Också i fråga om tillstånd för vapen- och säkerhetslov skedde det en ökning från föregående år.

Det var en tydlig ändring från föregående år vad gäller pass och identitetskort. Ökningen var i förhållande till år 2021 vad gäller pass närmare 60 procent och gällande identitetskort lite över 14 procent.

− Det exeptionella förra året, förutom det stora antalet tillstånd, var därtill att det var svårt att få tider bokade inom huvudstadsregionen när tiderna på grund av rusningen inte fanns att få inom närmaste framtid. På grund av detta hamnade en stor del av våra kunder att köa om det var bråttom. Antalet besök för identifiering var också stort, vilket betydde besök på plats på någon av våra fyra polisstationer. Detta märktes tidvis som stora rusningar, som vi svarade på genom att öka på personalen inom tillståndsservicen och öka på kundbetjäningspunkter. Vår personal gjorde ett bra jobb under hård press, och detta visar också de många positiva feedback som kommit från kunderna, berättar tillståndschef Leena Höysniemi.

Polisinrättningen beviljade också i fjol mera vapentillstånd än året innan. När vapenlov beviljades år 2021 tillsammans 2950 stycken var antalet 2022 tillsammans 4127 stycken. Under normala år före coronatiden var antalet vapentillstånd på årsnivå i klass med 3500 ansökningar.

Ökningen av antalet tillstånd inom den privata säkerhetssektorn var måttligare. Polisinrättningen i Västra Nyland beviljade år 2022 tillsammans 1300 ordningsvakts-, väktare och säkerhetsskyddare kort.

Kundmängden ökar igen i snabb takt när våren närmar sig

Efter en kort lugnare period ökar igen kundmängden snabbt när våren närmar sig. Lediga tider till tidsbokningen varierar stort mellan olika områden inom polisinrättningen. Just nu får man tider till Raseborgs polisstation inom en vecka, till Lojo inom en månad och till Esbo huvudpolisstation får man tid först efter två månader.

− Avbokningstider kommer dock dagligen och vi strävar efter att öppna mera tider varje vecka, så ett bra råd är att kolla tidsbokningstider längs med hela veckan, säger Höysniemi.

Det lönar sig för kunden alltså att i god tid före resan kolla giltighetstiden i pass eller identitetskort, så att man hinner få en lämplig tid och plats reserverad. Det är fortfarande möjligt att få service med könummer i brådskande ärenden, men då måste man vara förberedd på att ibland köa länge.

Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Tillståndtjänst