Länkstig

Navigeringsmeny

Poliisin päivä sivun intro sv

Polisens dag

Polisens dag är ett evenemang riktat till allmänheten som syftar till att främja polisens synlighet och interaktionen med allmänheten. Evenemangen är öppna för alla och lämpar sig för alla åldrar. 

Polisens dag firas lördagen den 10 augusti 2024

Polismaskoten, ett polislejon, hälsar barn på evenemanget Polisens dag.

Nedan listas evenemangen under Polisens dag enligt polisinrättning:

Helsingfors

Plats: Medborgartorget, affärscentret Itis och Övre Malms torg
Tid: kl. 12–15

I Helsingfors firas i år hela familjens traditionella Polisens dag på tre olika platser.

I evenemangen deltar ett stort antal poliser, polisfordon, ridande poliser och därtill bjuds det på bra musik!  På Övre Malms torg finns även möjlighet att lämna fingeravtryck för resehandlingar, förutsatt att ansökan har gjorts och betalats online i förväg.

Kom och tillbringa augusti månads trevligaste eftermiddag med oss på Polisens dag-evenemangen!

Östra Finland

Plats: S:t Michels gågata, framför polisstationen.
Tid: kl. 9–13

På Polisens dag-evenemanget för allmänheten får du lära känna poliser som arbetar i olika uppdrag samt polisens fordon – till exempel bilar, vattenskoter, fyrhjuling och motorcykel. Den här gången finns också en unik möjlighet att träffa polisens hästar från Helsingfors ridande polis och deras instruktörer!

Temat för Polisens dag är ”Internet på gott och ont”. På evenemanget kommer polisen att informera om internets möjligheter och utmaningar ur polisens synvinkel och naturligtvis ge anvisningar om säker internetanvändning.

På plats finns också polischefen för polisinrättningen i Östra Finland, Samppa Holopainen, och polisaspiranter. Aspiranterna berättar gärna om antagningsproven till Polisyrkeshögskolan och om att studera till polis.

Östra Nyland

Polisinrättningen i Östra Nyland anordnar i år två evenemang på Polisens dag, nämligen i Vanda och Träskända.

Vanda

Plats: Parkeringsområdet vid Energia Areena, Myrbacka. Adress: Råtorpsvägen 23
Tid: kl. 10–13

Vi anordnar ett evenemang på Polisens dag i Myrbacka, Vanda, i samarbete med Centralkriminalpolisen och Helsingfors polismusikkår. Evenemanget är avsett för hela familjen, så alla från spädbarn till farfar är välkomna. I Myrbacka kan du prata med poliser om exempelvis säkerhetsfrågor i området. Vi diskuterar också gärna hur det är att arbeta inom polisen, säker internetanvändning samt polis- och brottsfrågor i allmänhet. Kom och bekanta dig med polisens fordon, spela lyckohjul och framför allt lyssna på svängig musik framförd av Helsingfors polismusikkår. På plats finn säven polisstuderande, som du kan ställa frågor till om polisstudier. Välkommen!

Träskända

Plats: Rantapuisto
Tid: kl. 10–13

Evenemanget på Polisens dag är avsett för hela familjen, så alla från spädbarn till farfar är välkomna.  I Rantapuisto kan du prata med poliser om exempelvis säkerhetsfrågor i området. Vi diskuterar också gärna hur det är att arbeta inom polisen, säker internetanvändning samt polis- och brottsfrågor i allmänhet. Det finns också polisstuderande på plats, som du kan ställa frågor om polisstudier till. En polishund med sin instruktör besöker evenemangsplatsen, och dessutom presenterar vi polisens fordon. Välkommen!

Sydöstra Finland

Plats: Framför köpcentret Veturi, vid lokomotivvitrinen.  Adress: Tervasharjunkatu 1, 45720 Kouvola
Tid: kl. 11–14

På Polisens dag-evenemanget får du under guidning av våra poliser bekanta dig med de fordon som används, allt från motorcyklar till polisbilar och polisens båtar. Dessutom kommer våra experter från både tillståndstjänster och brottsbekämpning att finnas på plats för att svara på frågor och ge råd, till exempel om hur man använder polisens elektroniska tjänster. Ett särskilt tema för dagen är olika nätbedrägerier och hur man kan skydda sig själv eller sina närmaste mot dem. När du bekantar dig med polisstudierna kan du utmana vår personal i inträdesförhörets uppgifter. Under evenemanget kommer också polishundverksamheten att presenteras genom polishunden Vänäs uppvisningar. Evenemanget kommer att ledas av den kända polispatrullen Tiina och Pete från tv-serien "Poliisit". Mer information och detaljerat program finns på evenemangssidan för Polisens dag 2024 i Kouvola på Facebook.

Lappland

Plats: Sisäsatama i Kemi, vid Rantabulevardi. Havslappland, Kemi
Tid: kl. 10–13

Vi välkomnar allmänheten att komma och bekanta sig närmare med polisens fordon, specialutrustning, övriga arbetsredskap samt personal. På plats finns experter inom olika områden som svarar på dina frågor, särskilt om nätbedrägerier och nätbrott. På plats finns också en polishund med sin instruktör samt polisstuderande som du kan fråga om polisstudier. Familjens yngsta har möjlighet att lämna fingeravtryck vid tekniska brottsutredningsgruppens fingeravtryckspunkt. Det utlovas även musik och annat program.

Sydvästra Finland

Salo

Plats: Salo torg
Tid: kl. 10–14

Under Polisens dag i Salo kan man se polisens fordon och träffa konstaplar på torget. På plats kan man bland annat bekanta sig med en polisbil och en polismotorcykel.

På Polisens dag har också polisens tillståndstjänster öppet på Salo polisstation kl. 9–15 på adressen Kirkkokatu 1–3, Salo. På polisstationen kan man uträtta pass- och identitetskortsärenden med tidsbokning.

Raumo

Plats: Raumo salutorg
Tid: kl. 12–14

Under Polisens dag i Raumo kan man se polisens fordon och träffa konstaplar. På plats kan man bland annat bekanta sig med en polisbil, en polismotorcykel och ett av polisens pansarfordon.

På Polisens dag har också polisens tillståndstjänster öppet på Raumo polisstation kl. 9–15 på adressen Aittakarinkatu 21, Raumo. På polisstationen kan man uträtta pass- och identitetskortsärenden med tidsbokning.

Västra Nyland

Plats: Området vid Vapentorget. Adress: Esbogatan 2, Esbo
Tid: kl. 11–15

Under vårt evenemang kommer det bland annat att finnas polisbilar, en motorcykel, musikframträdanden och olika yrkespersoner som arbetar inom polisen för att berätta om vårt arbete och säker användning av internet.

Mer detaljerade tidtabeller kommer senare.

Uleåborg

Kuusamo

Plats: Kuusamos idrottscentrums gårdsområde. Adress: Kitkantie 42, 93600
Tid: kl. 10–14

Uleåborg

Plats: Uleåborgs salutorg, framför saluhallen. 
Tid: kl. 10–14

Inre Finland

Jyväskylä

Plats: Lutakonaukio
Tid: kl. 12–16

Saarijärvi

Plats: Saarijärvi torg. Adress: Torikatu 1
Tid: kl. 12–16

Orivesi

Plats: Orivesi torg. Adress: Kauppakuja 4
Tid: kl. 12–16

Tammerfors

Plats: Polismuseet, i anslutning till Polisyrkeshögskolan. Adress: Vaajakatu 2
Tid: kl. 12–17

Under Polisens dag-evenemanget på Polismuseet och museets gårdsområde visas olika typer av polisfordon från motorcyklar till drönare. Du kan också fördjupa dig i fordonen på specialutställningen "Maijat ja möröt", där det under dagen erbjuds gratis guidade rundturer. Polisstuderande presenterar polisutbildningen och ansökningsprocessen, och du får lära känna polisens olika verksamheter genom bland annat polishundsuppvisning och spelpolisens streaming. Experter inom cybersäkerhet ger råd om säker användning av nätet. Också polishästar kommer att finnas på plats!

Evenemanget öppnas av polisöverdirektör Seppo Kolehmainen och inrikesminister Mari Rantanen. Ett mer detaljerat evenemangsprogram kommer att publiceras på poliisimuseo.fi/sv/evenemang.