Esitutkinta rahapelirikoksesta ja törkeästä rahanpesusta siirretty syyteharkintaan

Julkaisuajankohta 8.12.2023 11.30
Uutinen

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa selvitettiin epäiltyä rahapelirikosta ja törkeää rahanpesua sekä tutkittiin liiketoimintakiellon määräämisen edellytyksiä. Esitutkinnan perusteella kyse on ollut Suomessa laittomaksi epäillyn rahapelin toimeenpanemisesta sekä toisen valtion lottoarpojen myynnistä useiden miljoonien eurojen edestä.

Poliisi aloitti esitutkinnan vuonna 2022 liittyen arpajaislain vastaiseen rahapeliin ja arpojen myyntiin. Esitutkinnassa selvisi, että kaksi Suomessa asuvaa toisen valtion kansalaista oli toimeenpannut luvattoman rahapelin sekä myynyt ja välittänyt arpoja arpajaislain vastaisesti. Pääepäilty hallinnoi toimintaa ja rahaliikennettä, ja toinen epäilty hankki pelaajia ja välitti rahapanoksia. Lisäksi kolmannen henkilön epäillään osallistuneen rahapeliin liittyvän rikoshyödyn käsittelyyn, kuten varojen vastaanottamiseen ja välittämiseen. Kaikkia kolmea henkilöä epäillään törkeästä rahanpesusta. Poliisi on esitutkinnan aikana takavarikoinut epäiltyjen omaisuutta.

Esitutkinnan mukaan lainvastaisessa rahapelitoiminnassa on liikkunut vuosien 2016–2022 rahaa useita miljoonia euroa. Päätekijän epäillään hyötyneen rikoksista lähes miljoonan euron verran.

Esitutkinnan mukaan pääepäilty on Suomessa välittämissään arvonnoissa ottanut vastaan rahapanoksia ja tilittänyt voittoja, jotka ovat perustuneet toisen valtion lottokierrosten tuloksiin.

– Kyseessä on varsin poikkeuksellinen rikostutkinta Suomessa. Aihe on ollut julkisuudessa vähemmän esillä, mutta ilmiönä tällaista laittomaksi epäiltävää rahapelaamista on esiintynyt Suomessa jo pidemmän aikaa. Epäilty oli tässä tapauksessa pitänyt yhteyttä asiakaskuntaansa muun muassa Facebookissa, missä hän oli myös julkaissut aiheeseen liittyviä viestejä ja tietoja arvottavista pelikierroksista, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Janne Takkunen.

Rikoskokonaisuus siirtyi syyteharkintaan lokakuussa.