Esitutkinta valmistumassa: Epäillyt kuljettivat Suomeen yli seitsemän kiloa kokaiinia

Julkaisuajankohta 30.9.2022 11.07
Uutinen

Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmä on siirtämässä syyteharkintaan esitutkinnan, jossa selvitettiin kokaiinin maahantuontia ja levittämistä. Poliisi pääsi kokonaisuuden jäljille keväällä 2022. Tapauksessa on tutkittu kokaiinin salakuljetuksen lisäksi muita epäiltyjä huumausainerikoksia ja pahoinpitelyä.

Järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmä sai keväällä tiedon, että Perun viranomaiset olivat takavarikoineet Suomeen osoitetusta postilähetyksestä noin kaksi kilogrammaa kokaiinia. Huumausaineet oli kätketty vaatteisiin. Tutkintaryhmä aloitti Suomessa operaation, jonka tavoitteena oli paljastaa kokaiinin maahantuonti- ja levitysorganisaatio.

– Epäilemme, että päätekijä on ulkomaalainen mies, joka toimi sekä Suomessa että Perussa. Epäiltyjen toiminta oli ammattimaista ja järjestelmällistä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi.

Poliisilla on ollut kiinniotettuina 15 henkilöä tutkinnan aikana. 

Esitutkinnassa selvitettiin, että Suomeen tuotu kokaiini oli noin 93–94 painoprosenttista. Kokaiinin keskimääräinen vahvuus on 53–68 prosenttia Euroopan katukaupassa.

Suomen katukaupassa gramma kokaiinia maksaa noin 100 euroa. Nyt selvitetyssä kokonaisuudessa Suomeen tuotujen kokaiinierien katukauppa-arvo olisi lähes 1,5 miljoonaa euroa käyttövahvuiseksi jatkettuna.

Kokaiini oli piilotettu lierihattujen sisään

Poliisi otti kiinni epäillyn päätekijän ja keskeiset rikoskumppanit alkukesällä 2022. Henkilöiden selvittämiseen käytettiin erilaisia tiedonhankinnan ja analyysin keinoja.

Kiinniottojen yhteydessä tehdyissä etsinnöissä poliisi takavarikoi päätekijän hallusta 2,4 kilogrammaa kokaiinia. Poliisi takavarikoi myös 177 Subutex-tablettia ja pienempiä määriä muita huumelääkkeitä sekä käteistä rahaa.

– Nyt valmistunut esitutkintakokonaisuus toimii esimerkkinä siitä vasteesta ja suorituskyvystä, jota meiltä vaaditaan järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa Helsingin alueella, sanoo tutkinnanjohtaja Uusikivi.

Esitutkinnan perusteella kokaiini salakuljetettiin Suomeen Perusta postilähetyksissä. Epäillyt olivat kätkeneet huumausaineen nahkaisten cowboy- tai sombrero-mallisten hattujen sisään. Osa päätekijän hallusta takavarikoidusta kokaiinista oli takavarikointihetkellä vielä purkamatta hatuissa.

Lähetysten vastaanottajiksi oli rekrytoitu Suomesta useita henkilöitä, joille oli luvattu palkkioksi rahaa ja kokaiinia.

Rikoshyöty kokaiinikaupasta meni perulaiselle kartellille

Poliisi epäilee, että pääepäilty sai kokaiinikaupasta rikoshyötyä yli 470 000 euroa. Poliisi takavarikoi kiinnioton yhteydessä pääepäillyltä käteistä yli 24 000 euroa.

Esitutkinnassa selvisi, että epäillyt lähettivät kokaiinin myynnistä saadun rikoshyödyn takaisin Peruun. Poliisi epäilee, että rahat vastaanotti kartelli, joka pyöritti kokaiinikauppaa. 

Rikollisorganisaatio hyödynsi rahan lähettämiseen siihen erikoistuneita yrityksiä. Rahaliikenteessä käytettiin myös bulvaaneita. 

– Tavoitteena oli häivyttää rahan alkuperä ja välttää lähetysyritysten valvonta, sanoo tutkinnanjohtaja Uusikivi.

Kokaiinikauppaan liittyy väkivalta

Kokaiinikauppa ja väkivalta kulkevat käsikädessä, oli kyse sitten kansainvälisten kartellien välisistä murhista tai kotimaisen huumekaupan velanperinnästä.

– Tässäkin esitutkintakokonaisuudessa selvitettiin myös pahoinpitely. Esitutkinnan perusteella pääepäilty pahoinpiteli nyrkein ja astalolla kanssaepäiltyä velan takia. Pääepäilty valokuvasi uhrin vammoja ja niin sanotusti kuulusteli tätä videolle rahalähetysten viivästymisestä, sanoo tutkinnanjohtaja Uusikivi.

Kokaiininkäyttäjät ovat kertoneet poliisille eri esitutkinnoissa, että he ovat valmistaneet kokaiinista ”crackiä” polttamista varten. Kokaiinin polttaminen vahvistaa aineen vaikutusta. Helsingin poliisin esitutkinnoissa ei ole löytynyt viitteitä "crackin" myymisestä.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uutinen