Förundersökning slutförs: De misstänkta transporterade över sju kilo kokain till Finland

Utgivningsdatum 30.9.2022 11.07 | Publicerad på svenska 17.10.2022 kl. 14.48
Nyhet

Gruppen för utredning av organiserad brottslighet vid Helsingfors polisinrättning lämnar strax till åtalsprövning en förundersökning där import och spridning av kokain utreddes. Polisen kom helheten på spåren våren 2022. Vid sidan av kokainsmugglingen har dessutom andra misstänkta narkotikabrott och misshandel undersökts i fallet.

Under våren fick gruppen för utredning av organiserad brottslighet veta att myndigheterna i Peru hade beslagtagit cirka två kilogram kokain från en postförsändelse som skulle skickas till Finland.

Narkotikan hade gömts i kläder. I Finland inledde utredningsgruppen en operation vars syfte var att avslöja organisationen som importerade och spred kokainet.

– Vi misstänker att huvudgärningsmannen är en utländsk man som är verksam både i Finland och Peru. De misstänktas verksamhet var professionell och systematisk, säger undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Toni Uusikivi.

Under undersökningen har polisen gripit 15 personer. 

Förundersökningen visade att kokainet som importerades till Finland hade en kokainhalt på mellan 93 och 94 viktprocent. Den genomsnittliga styrkan av kokain är 53–68 procent i den europeiska gatuhandeln.

I den finländska gatuhandeln kostar ett gram kokain cirka 100 euro. I helheten som nu utreddes skulle det totala gatuhandelsvärdet på de kokainpartier som importerades till Finland uppgå till nästan 1,5 miljoner euro efter att narkotikan blandats ut till en lämplig styrka för användning.

Kokainet var gömt i hattar med brätten

Polisen grep den misstänkte huvudgärningsmannen och de viktigaste medbrottslingarna i början av sommaren 2022. Olika metoder för inhämtning av information och analys användes för att identifiera personerna.

Polisen beslagtog 2,4 kg kokain av huvudgärningsmannen i genomsökningar i samband med gripandena. Dessutom beslagtog polisen 177 Subutex-tabletter och mindre mängder andra narkotiska läkemedel samt kontanter.

– Den nu slutförda förundersökningshelheten är ett exempel på det svar och den prestationsförmåga som krävs av oss i kampen mot organiserad brottslighet i Helsingforsregionen, säger undersökningsledaren Uusikivi.

Enligt förundersökningen smugglades kokainet till Finland från Peru i postförsändelser. De misstänkta hade gömt narkotikan i läderhattar av cowboy- eller sombreromodell. En del av kokainet som beslagtogs hos huvudgärningsmannen fanns fortfarande kvar i hattarna vid beslagtagningen.

Flera personer hade rekryterats från Finland för att ta emot försändelserna och de hade utlovats pengar och kokain som belöning.

Vinningen av kokainhandeln gick till en peruansk kartell

Polisen misstänker att den huvudmisstänkte fick drygt 470 000 euro i vinning för försäljningen av kokainet. I samband med gripandet beslagtog polisen över 24 000 euro i kontanter från den huvudmisstänkte.

Förundersökningen visade att de misstänkta skickade vinningen för försäljningen av kokainet tillbaka till Peru. Polisen misstänker att pengarna togs emot av en kartell som drev kokainhandeln. 

För sändningen av pengarna anlitade den kriminella organisationen företag som var specialiserade på att skicka pengar. I transaktionerna användes också bulvaner. 

– Syftet var att dölja pengarnas ursprung och undvika kontroll av sändningsföretagen, säger undersökningsledaren Uusikivi.

Kokainhandeln är förknippad med våld

Kokainhandeln går hand i hand med våld, vare sig det handlar om mord mellan internationella karteller eller indrivning av skulder inom inhemsk narkotikahandel.

– Också i denna förundersökningshelhet utreddes misshandel. Enligt förundersökningen misshandlade den huvudmisstänkte med knytnävar och tillhygge sin medbrottsling på grund av en skuld. Den huvudmisstänkte fotograferade offrets skador och förhörde så att säga denne på video om dröjsmål med penningförsändelserna, säger undersökningsledaren Uusikivi.

Kokainmissbrukare har berättat för polisen vid olika förundersökningar att de har tillverkat ”crack” av kokainet för att kunna röka det. Förbränningen av kokainet förstärker dess effekt. Inga tecken på försäljning av ”crack” har hittats i Helsingforspolisens förundersökningar.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors