Estä asuntomurto ennakolta

Julkaisuajankohta 17.6.2021 9.59
Uutinen

Kesälomien aikaan väki siirtyy mökeille ja asunnot jäävät tyhjiksi. Asuntomurtojen torjunta ja selvittäminen edellyttävät poliisin ja kansalaisten yhteistyötä - avaintekijöitä ovat asuntojen suojaaminen ja havaintojen ilmoittaminen poliisille.  Kuluvanan vuonna asuntomurtojen määrä on hiukan vähentynyt edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Vuonna 2020 Suomen poliisille ilmoitettiin yhteensä 1 836 asuntomurtoa, joista poliisi selvitti 686. Selvitysprosentti oli noin 37 prosenttia.  Vuonna 2019 vastaavat luvut olivat 1 980 asuntomurtoa, joista selvitettiin noin 30 prosenttia.


Kuluvan vuoden toukokuun loppuun mennessä asuntomurtoja on ilmoitettu 584, mikä on edellisen vuoden vastaavaan aikaan nähden 67 kappaletta vähemmän.  
- Asuntomurtojen vähentyminen on oikea suunta ja toivottavasti kehitys jatkuu samansuuntaisena vielä jatkossa, poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta sanoo.
Luvuissa on huomioitu rikosnimikkeinä törkeä varkaus ja törkeän varkauden yritys, joissa teon tarkenteena asunnosta luvatta tunkeutuen. 


Ulkomaalaisten osuus rikoksesta epäillyistä laskenut


Pöyhösen mukaa rajat ylittävä rikollisuus on ollut vuosia yksi keskeinen haaste asuntomurroissa. Pandemian rajoitusten myötä heidän osuutensa on kuitenkin lähtenyt laskuun.
Tänä vuonna ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen määrä asuntomurroissa on runsas seitsemän prosenttia, kun se viime vuonna oli noin 12 prosenttia. Vuonna 2019 prosenttiosuus oli yli 26.
Pöyhönen toivoo, että pandemian rajoitukset eivät ole ainoa syy asuntomurtojen vähentymiseen. Hän uskoo, että myös ennalta estävät toimet ovat parantaneet tilannetta.
- Jokaisen on hyvä tietää asuntomurtojen riskeistä. Ennalta estäminen on tässäkin paras apu estää tai ainakin vaikeuttaa rikollisten toimia. Kaikista havainnoista kannattaa myös aina ilmoittaa poliisille, Pöyhönen muistuttaa.


Apua saa ja kannattaa pyytää


Asuntomurto loukkaa aina kodin suojaa ja ihmisten yksityisyyttä.
- Onneksi poliisilla on apunaan sidosryhmäkumppaneita valtakunnallisesti ja alueellisesti. Esimerkiksi Rikosuhripäivystys tukee rikoksen uhria, hänen läheisiään ja rikosasian todistajia. Poliisi pyytää rikoksen uhrilta lupaa siihen, että hänen tietonsa voidaan välittää apua tarjoaville tahoille. Toki jokainen avuntarvitsija voi itsekin olla auttavaan tahoon rohkeasti yhteydessä, Pöyhönen kertoo.


Ohjeita asuntomurtojen ennalta estämiseen


Suojaa kotisi mahdollisimman tehokkaasti. Hyviä keinoja ovat:


1. Naapuriapu eli kerro naapurillesi, jos olet poissa ja sovi asuntosi valvonnasta
2. Pidä kotisi asutun näköisenä, jos olet pidempään poissa.
3. Lukkojen toimivuus on tärkeää (takalukitus ja turvalukko). Myös takaoven lukituksen tulee olla kunnossa.
4. Valaistus hämärän ja pimeän aikana. 
5. Hälytysjärjestelmät, kamerat ja niistä varottavat kyltit vaikuttavat rikollisten kohdevalintaan. 
6. Huomioi avonaiset ikkunat ja ovet, koska ne mahdollistavat nopeat tunkeutumiset. Näin voi käydä, vaikka kotona ja takapihalla olisi omaa väkeä paikalla. 
7. Älä kuuluta sosiaalisessa mediassa julkisesti lomiasi ja menojasi, näistä voi olla hyötyä rikollisille.

Ilmoita epäilyttävistä kulkijoista poliisille


Pöyhösen mukaan erittäin tärkeää on lisäksi se, että pidämme silmämme auki ja kiinnitämme huomiomme epäilyttäviin henkilöihin.
- Vaikka rikolliset pyrkivät sulautumaan toimintaympäristöönsä, he saattavat herättää huomioita   tarkkailemalla itselleen sopivia kohteita. 
Jos rikos tuntuu mahdolliselta tai todennäköiseltä, ilmoita hätäkeskukseen numeroon 112.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin ennalta estävä toiminta