Helsingin poliisin ohjeet turvalliseen sähköpotkulaudan käyttöön

Julkaisuajankohta 6.8.2021 12.10
Uutinen

Sähköpotkulauta on kevyt sähköajoneuvo, jonka kuljettajaan sovelletaan polkupyöräilyä koskevia liikennesääntöjä. Sähköpotkulaudan nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää. Tilannenopeuden tulee olla sopiva ja turvallinen itselle ja muille tiellä liikkujille.

Sähköpotkulaudoilla tulee liikkua polkupyörille tarkoitetuilla väylillä tai kaistoilla, ei jalkakäytävillä. Mikäli erillistä väylää tai kaistaa ei ole, sähköpotkulaudalla ajetaan tien oikeassa reunassa.

Koska sähköpotkulautaan sovelletaan polkupyöräilyä koskevia liikennesääntöjä, tulisi myös sähköpotkulautailijan käyttää Tieliikennelain mukaisesti yleensä suojakypärää.

Sähköpotkulaudan nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää. Tilannenopeuden tulee olla sopiva ja turvallinen itselle ja muille tiellä liikkujille. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoväylän näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. 

Sähköpotkulaudan saa polkupyörän tapaan pysäyttää tai pysäköidä myös jalkakäytävälle tai pyörätielle, mutta niin, ettei siitä aiheudu haittaa muulle kulkemiselle.

Tieliikennelain mukaan päihtymys tai väsymys eivät saa haitata potkulaudan turvallista kuljettamista. Tankojuopumus sähköpotkulaudalla toteutuu esimerkiksi tilanteessa, jossa päihtynyt kuljettaja törmää sähköpotkulaudalla toiseen tienkäyttäjään.

Sähköpotkulaudan turvallisen käytön ohjeet

  • Pysäköi muita haittaamatta.
  • Älä aja päihtyneenä.
  • Älä kyyditse muita.
  • Käytä suojakypärää.
  • Aja itselle ja muille tiellä liikkujille turvallista tilannenopeutta.
  • Liiku polkupyörille tarkoitetuilla väylillä tai kaistoilla, ei jalkakäytävillä.

 

Helsingin poliisilaitos Liikenne Uutinen