Helsingin venepoliisi valvoo vesiliikennettä vappuviikonloppuna

28.4.2021 10.42
Uutinen

Helsingin venepoliisi aloittaa kautensa tällä viikolla ja valvoo liikennettä merellä vappuviikonloppuna 30.4.–2.5.2021.

Venepoliisi valvoo ja ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta vesialueella sekä hoitaa mahdollisia hälytystehtäviä.

–Suoritamme tänä vappuna ihan normaalia viikonloppuvalvontaa merellä. Kiinnitämme huomiota esimerkiksi veneen yleiseen kuntoon ja kuljettajan ajotapaan. Tarkastamme myös veneen pakollisia varusteita sekä asiakirjoja, ylikomisario Jari Kaikko Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

Venepoliisi partioi vapun ajan kahdella poliisiveneellä pääasiassa Helsingin keskusta-alueen edustalla sekä Itä-Helsingin vesialueella.

–Säätila vaikuttaa aina suoraan vesiliikenteen määrään, myös vappuna. Kauniilla ilmalla merellä voi olla paljon liikkujia, kun taas kylmällä säällä veneilijät juhlivat enemmän maissa, Venepoliisista kerrotaan.

Koronapandemian takia Helsingin kaupunki on tänäkin vappuna perunut perinteiseen vappuun kuuluvat tapahtumat Helsingin keskustassa. Poliisin vahva suositus on, että keskustaan ei kokoonnuttaisi vappuna.

Poliisi: Veneilijät eivät tunne vesiliikennelakia tarpeeksi hyvin

Viime kesäkuussa voimaan tullut vesiliikennelaki ajanmukaisti monia vesiliikenteen liikennesääntöjä ja -merkkejä. Venepoliisin viime kauden kokemuksen mukaan uutta vesiliikennelakia ei kuitenkaan tunneta riittävästi, vaan veneilijät lähtevät matkaan usein vajavaisin tiedoin. Poliisi kehottaakin veneilijöitä tutustumaan vesiliikennelakiin huolellisesti. Uuden lain mukaan esimerkiksi veneen päällikön vastuu korostuu. Vesiliikennelaki 7§ Päällikön yleinen vastuu

–Vesiliikennelaissa velvoitetaan veneen päällikköä huolehtimaan miehistönsä turvallisuudesta. Päällikön on esimerkiksi varmistettava, että pelastusliivit ovat kaikkien veneessä olevien päällä, jos aluksen koko, kunto tai keliolosuhteet sitä edellyttävät, Venepoliisista painotetaan.

Venepoliisi kiinnitti viime kesänä huomiota siihen, että Helsingin vesialueella oli poikkeuksellisen paljon uusia veneilijöitä. Vuokrattavien veneiden määrä on lisääntynyt huomattavasti.

–Vuokrattavien veneiden lisääntymisen myötä kokemattomien kuljettajien ajovirheet ja ylinopeudet ovat lisääntyneet merellä. Ennen vesille lähtöä jokaisen kuljettajan on syytä tarkistaa rajoitus- ja kieltoalueet omalla reitillään.

Tyypillinen vesiliikenneonnettomuus on karilleajo, jonka seuraukset voivat olla vakavia ja kalliita.

–Veneilijöiden on oltava valppaita ja tähystettävä veneestään muuta liikennettä. Pelkkiä elektronisia navigointiapuvälineitä seuraamalla matkanteko ei ole turvallista edes hyvällä näkyvyydellä, Venepoliisista muistutetaan.

Venepoliisi tekee muiden merellä toimivien viranomaisten ja järjestöjen kanssa yhteistyötä. Hätätilanteessa vesialueella ja saaristossa soita yleiseen hätänumeroon 112 (matkapuhelimesta ilman suuntanumeroa) tai Meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

Vesiliikennelaki Traficomin sivuilla

Vesiliikenteen rajoitus- ja kieltoalueet Väyläviraston sivuilla

Vesiliikenteestä myös Helsingin poliisilaitoksen sosiaalisen median kanavissa:

Facebook: www.facebook.com/helsinkipoliisi

Twitter:  www.twitter.com/helsinkipoliisi

Instagram:  @helsinkipoliisi

Helsingin poliisilaitos Helsinki Liikenne Uusimaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Helsingin poliisilaitos
liikenne
liikennevalvonta
vesiliikenne
vesiliikennelaki