Helsingfors båtpolis övervakar sjötrafiken under valborgsveckoslutet

28.4.2021 10.42 | Publicerad på svenska 28.4.2021 kl. 11.02
Nyhet

Helsingfors båtpolis inleder sin säsong denna vecka och övervakar sjötrafiken under valborgsveckoslutet 30.4–2.5.2021.

Båtpolisen övervakar och upprätthåller allmän ordning och säkerhet samt sköter eventuella utryckningar.

– Vi kommer att utöva helt vanlig veckoslutsövervakning till sjöss under denna valborg. Vi fäster uppmärksamhet vid bland annat båtens allmänna skick och båtförarens sätt att föra båten. Vi inspekterar också båtens obligatoriska utrustningar och dokument, säger överkommissarie Jari Kaikko vid polisinrättningen i Helsingfors.

Under valborg patrullerar Båtpolisen med två polisbåtar huvudsakligen i vattenområdet vid Helsingfors centrum och Östra Helsingfors.

– Vädret har alltid en direkt påverkan på mängden vattentrafik, också under valborg. När det är vackert väder kan det finnas många som rör sig till sjöss medan båtförarna under kallt väder oftare firar i land, berättar Båtpolisen

På grund av coronapandemin har Helsingfors stad också i år inställt de traditionella valborgsevenemangen i Helsingfors centrum. Polisen rekommenderar starkt att man inte samlas i Helsingfors centrum på valborg.

Polisen: Båtförare känner inte till sjötrafiklagen tillräckligt bra

Sjötrafiklagen som trädde i kraft förra juni uppdaterade flera trafikregler och -märken i sjötrafiken. Enligt Båtpolisens erfarenhet från förra säsongen känner båtförare dock inte till sjötrafiklagen tillräckligt bra utan ger sig ofta i väg med bristfälliga kunskaper. Polisen uppmanar båtförare att noggrant bekanta sig med sjötrafiklagen. Exempelvis betonas befälhavarens ansvar enligt den nya lagen. (Sjötrafiklag 7§ Befälhavarens allmänna ansvar )

– Sjötrafiklagen förpliktar befälhavaren på en farkost sörja för manskapets säkerhet. Befälhavaren ska bland annat säkerställa att alla har räddningsväst på sig, om farkostens storlek, skick eller väderförhållanden förutsätter det, framhäver Båtpolisen.

I somras uppmärksammade Båtpolisen att det fanns ovanligt många nya båtförare i Helsingfors vattenområde. Antalet uthyrbara båtar har ökat betydligt.

– I och med att det finns allt fler uthyrbara båtar har oerfarna båtförares förseelser och för höga hastigheter blivit vanligare till sjöss. Innan båtföraren åker till sjöss bör hen kontrollera begränsningsområden och förbjudna områden på sin led.

En typisk vattentrafikolycka är grundstötning som kan ha allvarliga och dyra konsekvenser.

– Båtförarna ska vara på alerten i sin båt och spana efter andra båtar. Det är inte tryggt att åka båt ens med god sikt, om man endast följer elektroniska navigeringsutrustningar, påminner Båtpolisen.

Båtpolisen samarbetar med de övriga myndigheter och organisationer som verkar till sjöss. I en nödsituation i vattenområdet och skärgården ring det allmänna nödnumret 112 (utan riktnummer med mobiltelefon) eller Sjöräddningens alarmnummer 0294 1000.

Sjötrafiklagen på Traficoms webbplats

Sjötrafikens begränsningsområden och förbjudna områden på Trafikledsverkets webbplats

Om sjötrafik även på polisinrättningen i Helsingfors kanaler på sociala medier:

Facebook: www.facebook.com/helsinkipoliisi

Twitter: www.twitter.com/helsinkipoliisi

Instagram: @helsinkipoliisi

Helsingfors Nyheter Nyland Polisinrättningen i Helsingfors Trafik Övervakning och larmverksamhet
Polisinrättningen i Helsingfors
lag om sjöfart
sjötrafik
trafik
trafikövervakning