Huijarit väittävät ottaneensa pikavippejä autokauppojen yhteydessä

Julkaisuajankohta 7.3.2023 10.23
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen viikkotiedotteessa varoitetaan muun muassa autokauppojen yhteydessä tapahtuvista huijauksista ja kerrotaan, mitä seuraamuksia voi tulla, kun luovuttaa auton alaikäisen käyttöön. Viikkotiedotteessa kerrotaan myös puoluetoimistoon Espoossa lähetetystä paketista.

Huijari erehdyttää maksamaan tekaistuja pikavippimaksuja autokauppojen peruunnuttua

Poliisilaitoksen alueella on talven aikana kirjattu yli 20 rikosilmoitusta, joissa asianomistajaa on autokauppojen yhteydessä erehdytetty maksamaan ostajaehdokkaaksi esittäytyvän henkilön pikavippimaksuja. Tekijöiden toimintatapa on ollut samankaltainen kaikissa petoksina tutkittavana olevissa tapauksissa.

− Tekijöistä yksi soittaa asianomistajalle ja tarjoaa autosta yleensä joko pyydetyn hinnan tai hieman sen alle. Hän kertoo ottavansa pikavipin maksaakseen auton sillä. Kun kaupat on sovittu ja puhelu päättynyt, asianomistajalle soittaa toinen tekijä ja tarjoaa huomattavasti enemmän rahaa kuin ensimmäinen ostaja. Kun asianomistaja soittaa takaisin ensimmäiselle soittajalle kertoakseen korkeammasta tarjouksesta, ensimmäinen soittaja kertoo jo ottaneensa pikavipin. Samalla hän kertoo tästä tulleen hänelle kuluja, jotka asianomistajan on hänelle korvattava, kuvailee rikoskomisario Robin Hulden. 

Yhtään pikavippiä ei ole poliisin tutkinnassa olevissa tapauksissa tosiasiallisesti otettu. Jos asianomistaja erehtyy maksamaan ensimmäisen soittajan pyytämän summan, kumpikin ostajaehdokkaista hiljenee, eikä kukaan tule lopulta hakemaan autoa. 

Mies antoi alaikäisen ajaa liikennekäytöstä poistettua autoa yleisellä tiellä

Poliisi havaitsi perjantai-iltana 3.3. Siuntiossa auton, joka on poistettu liikennekäytöstä. Pysäytyksen yhteydessä kävi ilmi, että autoa ajoi alaikäinen nuori.

Poliisin nähdessään nuori siirtyi ripeästi auton takapenkille ja aikuinen mies kuljettajan paikalle. Poliisin puhutuksessa kuitenkin selvisi, aikuinen mies oli antanut auton nuoren käyttöön. Hän kertoi, että he harjoittelivat autolla ajoa sivutiellä. Auton kyydissä oli myös toinen alaikäinen nuori.
Rikosylikonstaapeli Janne Ahoniemen mukaan aikuisen on tunnettava vastuunsa tällaisissa tilanteissa. 

− Autolla ajamista tulisi harjoitella suljetulla alueella ja sielläkin mielellään erityistä varovaisuutta sekä huolellisuutta noudattaen, aikuisen valvonnassa ja mieluiten valoisaan aikaan. Myös ajoneuvon kunnon tulisi olla sellainen, että harjoittelu on turvallista. Missään nimessä yleisille teille ei ole mitään asiaa. 

Tässä tapauksessa mies sai sakot ajokorttirikkomuksesta. Lisäksi poliisi kirjasi tapahtumasta alle 15-vuotiaan nuoren osalta lastensuojeluilmoituksen.

Kokoomuksen piirijärjestön toimistoon saapui epäilyttävä kirjekuori

Kokoomuksen piirijärjestön toimistoon Espoossa tuotiin keskiviikkona 1.3. epäilyttävältä näyttänyt teipattu kirje. 

Poliisi ohjeisti toimiston henkilöstöä poistumaan tiloista hetkellisesti varotoimena. Konkreettista vaaratilannetta ei onneksi syntynyt.

Poliisin tutkimuksissa kirjeen sisältä löytyi kahteen erilaiseen aseeseen kuuluvat patruunat. Poliisi tutkii tapahtunutta tällä hetkellä vaalirikoksena ja ampuma-aserikkomuksena.

Liikenne Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen