Bedragare påstår sig ha tagit snabblån för bilköp

Utgivningsdatum 7.3.2023 10.23 | Publicerad på svenska 7.3.2023 kl. 14.38
Nyhet

I veckomeddelandet från polisinrättningen i Västra Nyland varnas bland annat för bedrägerier i samband med bilköp och berättas vad som kan bli följden när man låter en minderårig använda sin bil. I veckomeddelandet berättas också om ett paket som skickats till ett partikansli i Esbo.

Bedragare vilseleder säljare att betala falska snabblån efter annullering av bilköp

Inom polisinrättningens område har under vintern registrerats över 20 brottsanmälningar där målsäganden i samband med bilköp har vilseletts att betala snabblåneavgifter för en person som uppger sig vara köparkandidat. Förövarnas beteende har varit likartat i alla de fall som undersöks som bedrägeri.

− En av förövarna ringer upp målsäganden och erbjuder vanligen antingen det begärda priset eller ett något lägre pris. Han säger att han tänker ta ett snabblån för att betala bilen. Efter avtalat köp och avslutat samtal blir målsäganden uppringd av en annan person som erbjuder ett betydligt större penningbelopp än den första köparen. När målsäganden ringer tillbaka till den första uppringaren för att tala om att det kommit ett högre anbud, säger den första uppringaren att han redan har tagit ett snabblån. Samtidigt säger han sig ha fått kostnader som målsäganden måste ersätta honom för, berättar kriminalkommissarie Robin Hulden.

Inget snabblån har de facto tagits i de fall som polisen utreder. Om målsäganden gör misstaget att betala det belopp som den första uppringaren begärt, hörs inget mer från de båda köparkandidaterna och ingen kommer heller slutligen för att hämta bilen.

Man lät minderårig köra avstängd bil på allmän väg

​Polisen observerade i Sjundeå på fredagskvällen den 3 mars en avstängd bil. När bilen stannades visade det sig att bilen att en minderårig ung person körde bilen.

Efter att ha sett polisen förflyttade sig personen snabbt till bilens baksäte och en vuxen man till förarplatsen. I samtalet med polisens stod det dock klart att den vuxna mannen hade ställt bilen till den ungas förfogande. Han sa att de övade att köra bil på en sidoväg. Det fanns också annan minderårig person i bilen.

Enligt kriminalöverkonstapel Janne Ahoniemi måste en vuxen känna sitt ansvar i sådana här situationer.

− Bilkörning bör övas inom ett slutet område och där också helst med särskild försiktighet och omsorg under övervakning av en vuxen och helst under den ljusa tiden på dygnet. Fordonet ska också vara i sådant skick att det är säkert att öva. Man får under inga omständigheter hålla till på allmänna vägar.

I det aktuella fallet fick mannen böter för körkortsförseelse. Dessutom registrerade polisen en barnskyddsanmälan för den unga personen under 15 år.

Samlingspartiets distriktsorganisations kansli fick ett misstänkt kuvert

På onsdagen den 1 mars kom det ett tejpat brev som såg misstänkt ut till Samlingspartiets distriktsorganisations kansli i Esbo.

Polisen instruerade kansliets personal att tillfälligt lämna lokalen som en försiktighetsåtgärd. Lyckligtvis uppstod ingen konkret risksituation.

I polisens undersökningar fann man patroner till två olika vapen inuti brevet. Polisen undersöker för närvarande händelsen som valbrott och skjutvapenbrott.

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Trafik