Huumerikostorjunnan tehostetun valvonnan tuloksia

16.6.2021 13.00
Uutinen

Huumausaineiden käyttömäärät ovat kasvussa ja huumausaineiden käyttö näkyy erityisesti liikenteessä. Tämä tuli esille poliisin huumerikostorjunnan tehostetussa valvonnassa, jota tehtiin viikolla 22 (31.5.-6.6.).

Valvontaan osallistuivat kaikki poliisilaitokset. Huumausainevalvonta kohdistettiin kaduilla ja asunnoissa tapahtuvaan huumausaineiden myyntiin ja välittämiseen.

Poliisilaitokset raportoivat valvonnan tuloksena yhteensä 94 huumausainerikosta, 219 huumausaineen käyttörikosta ja 11 törkeää huumausainerikosta. 33 tapauksen epäillään liittyvän huumausaineiden nettikauppaan. 

Lisäksi valvonnan yhteydessä ilmeni 79 liikennejuopumusta, 2 väkivaltarikosta ja 13 omaisuusrikosta. Rikosepäilyihin liittyen otettiin kiinni 265 rikoksesta epäiltyä. Poliisi tavoitti valvonnan yhteydessä myös 32 etsintäkuulutettua

Huumausaineita ja rikoshyötyä takavarikoitiin

Valvonnan tuloksena takavarikoitiin mm. 8,6 kg marihuanaa, 377 kpl kannabiskasveja ja 765 g amfetamiinia. Huumaavia lääkkeitä takavarikoitiin n. 740 kpl. Rikoshyötynä takavarikoitiin n. 16 000 euroa käteistä rahaa. Lisäksi takavarikoitiin 6 ampuma-asetta.

 Valvonnan tulokset eivät ole vertailukelpoisia viime vuoteen, jolloin valvontajakso oli kahden viikon pituinen ja ajoittui syksyyn.

- Valvonnan kohdentaminen ja siihen käytettävissä olevat resurssit vaikuttavat olennaisesti ilmitulleiden ja paljastettujen huumerikosten määrään. Tuloksista voidaan kuitenkin arvioida, että huumausaineiden käyttömäärät ovat edelleen kasvussa. Viime vuoden syksyllä poliisilaitokset raportoivat kahden viikon valvonnan tuloksena yhteensä 125 huumausainerikosta, 195 huumausaineen käyttörikosta ja 15 törkeää huumausainerikosta. Lisäksi valvonnan yhteydessä ilmeni tuolloin 67 liikennejuopumusta, rikosylikomisario Kari Siivo Poliisihallituksesta sanoo.

 Epäiltyinä myös alle 18-vuotiaita

Kaikkiaan poliisin toimenpiteiden kohteina oli 265 rikoksesta epäiltyä henkilöä, joista alle 18-vuotiaita oli 11. Ensimmäistä kertaa huumausainerikoksista kiinnijääneitä epäiltyjä oli 27.

Valvonnassa ilmi tulleista jo päätetyistä rikosasioista annettiin 52 sakkovaatimusta. Poliisi antoi myös 21 huomautusta ja huumausaineiden käyttäjien hoitoonohjauksia kirjattiin 96 kpl.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Rikokset ja tutkinta
Poliisihallitus
huumausainerikokset